Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sfânta și Marea Miercuri

 
Sfânta și Marea Miercuri
  • 28 Apr 2021
  • 2508

Potrivit tradiției bizantine, în Sfânta și Marea Miercuri se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Domnului. Această ungere a femeii păcătoase constituie din punct de vedere spiritual un mister foarte bogat. În lumina textelor liturgice de astăzi, gestul femeii se poate interpreta ca o recunoaștere profetică a lui Isus ca și Mire. El este parfumul lui Dumnezeu revărsat în natura umană. În persoana femeii se poate vedea poporul lui Israel, dar și întreaga umanitate.

Femeia spală cu lacrimi picioarele Domnului. Tema lacrimilor este foarte prezentă în liturgia orientală.

În plus, Evanghelia zilei (Mt 26, 6-16), vorbește și despre trădarea lui Iuda. În timp ce femeia unge picioarele lui Isus, Iuda decide să-l vândă, separându-se de El.  Încă de la Utrenie, textele liturgice propuse pentru această zi amintesc trădarea lui Iuda: „Iuda cel înșelător poftind iubirea de argint, a gândit cu vicleșug să te vândă, Doamne, pe tine comoara vieții. Pentru aceasta și îmbărbătându-se, a alergat la iudei și a zis călcătorilor de lege: Ce vreți să-mi dați, și eu îl voi da pe el vouă, ca să-l răstigniți?”.

 

Liviu Ursu

Știri din aceeași categorie