Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Joia Mare - semnificația zilei

 
Joia Mare - semnificația zilei
  • 29 Apr 2021
  • 2751

Misterele principale amintite în această Sfântă zi, care derivă din Sfintele Evanghelii, din tradiția Sfinților Apostoli sunt: spălarea picioarelor ucenicilor - simbol al iubirii fraterne, Cina cea de Taină - instituirea Sfintei Euharistii și a Preoției, rugăciunea lui Isus în grădina Ghetsimani și trădarea lui Iuda.

Troparul de la începutul Utreniei „Când măriții ucenici” vorbește despre spălarea picioarelor ucenicilor și despre ultima cină. Identificăm doi termeni esențiali: spălare și iluminare. Iluminarea este unul dintre termenii antici folosiți pentru Botez. Astfel, această spălare a ucenicilor este văzută ca un Botez. Ea precede cina, adică Sfânta Euharistie.

Textele liturgice propuse în această zi, îl introduc pe credincios într-un itinerar spiritual.

Pentru a avea o lectură articulată pe mai multe teme și pentru a vedea toate lucrurile care se întâmplă de la prima conspirație împotriva lui Isus, Evanghelia este compusă din texte preluate de la toți evangheliștii. Acest fapt de a pune împreună mai multe texte Evanghelice, era un obicei vechi al Bisericii, mai ales a Bisericii din Ierusalim.

Particularitatea acestei zile sfinte o reprezintă misiunea încredințată de Isus ucenicilor pentru a începe economia sacramentală. Amintim aici cunoscuta expresie a Sfântului Leon cel Mare, Papa Romei: „Ceea ce era vizibil în Mântuitorul nostru, a trecut acum în Sfintele Taine ale Bisericii”.

 

Liviu Ursu

 

Sursa: Ionuț Ursuleac, tesi ad licentiam „L'ufficiatura bizantina nella Grande Settimana”, Roma, 2015.