Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Cristian, aniversarea hirotonirii preoțești

 
PS Cristian, aniversarea hirotonirii preoțești
  • 11 Mai 2021
  • 3604

 

Aniversarea a 13 de ani de slujire preoțească a Preasfinției Sale Cristian, Episcopul Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș

În Duminica Mironosiţelor, 11 mai 2008, în biserica Adormirea Maicii Domnului din București, diaconul de atunci, Cristian Dumitru Crişan a fost hirotonit preot de către Preasfinția Sa Mihai Frățilă, fiind încardinat în Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș.

 

Preasfinția Sa Cristian s-a născut pe data de 11 octombrie 1981 în localitatea Sântu, județul Mureș. Între 2000-2003 a studiat Teologia la Blaj.

Trimis la Roma, în anul 2007 a obținut Bacalaureatul în Teologie la Ateneul Pontifical „Sant’Anselmo”.

În anul 2010 a obținut Licența în Drept Canonic la Institutul „Utriusque Iuris” al Universității Pontificale a Lateranului, iar în 2012 a obținut Doctoratul în cadrul aceleiași Universități.

În anul 2012 a fost numit Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Paris și Rector al Misiunii Greco-Catolice din Franța. În 2013 a fost numit Notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din România. În 2014 a fost numit Apărător al legăturii în Tribunalul Provincial de Primă instanță al Arhiepiscopiei de Paris, iar în anul 2016 a fost numit Judecător al aceluiași Tribunal.

Între 2016-2017 a urmat cursurile de Masterat la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Institutului Catolic din Paris, obținând Diploma de Master II în co-tutelă cu Universitatea „Paris IV Sorbona”.

În 2018 a obținut Certificatul „Emouna - l'amphi des religions” la Institutul de Științe Politice din Paris. 

Pe data de 9 aprilie 2018, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit în funcția de Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, iar pe 11 octombrie 2018 a fost numit Coordonator național pentru pastorația greco-catolicilor români din Italia de către Consiliul Permanent al Conferinței Episcopale Italiene.

În 22 ianuarie 2020, Sfântul Scaun a anunțat că Sfântul Părinte Papa Francisc și-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care Părintele Cristian Dumitru Crișan a fost ales Episcop.

În momentul consacrării episcopale, PS Cristian Dumitru Crişan, ales Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, atribuindu-i-se Scaunul episcopal titular de Abula, a fost cel mai tânăr episcop catolic din lume. 

 

Preasfințitului Cristian, urarea noastră cordială: 

,,Întru mulți și sfinți ani în slujirea Bisericii: Una, Sfântă, Catolică și Apostolică".

 

Redacția e-communio.ro