Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Bolnav cu scleroză multiplă, numit ambasador

 
Bolnav cu scleroză multiplă, numit ambasador
  • 01 Iun 2021
  • 1228

Un nou ambasador al Italiei a fost trimis în Olanda: Giorgio Novello. 60 de ani. Născut la Dolo (Veneția), a studiat dreptul și economia la Padova, Paris, Londra și Haga. În 1986 s-a alăturat Farnesinei și apoi a lucrat în Lagos, Londra, Bonn, Berlin, Viena. La Roma a fost consilier diplomatic adjunct al ministrului dezvoltării economice și a lucrat și în sectorul privat ca președinte senior al Avio, o companie italiană care este unul dintre liderii internaționali în domeniul aerospațial. Din 2013 până în 2017 a fost ambasador în Regatul Norvegiei și în Republica Islanda. Este membru al Comitetului onorific al Uniunii Universale Esperanto (Uea). În trecut, a practicat ciclismul și atletismul. Căsătorit, tată a 3 copii, suferă de scleroză multiplă de ani de zile.

A-l cunoaște și a-l intervieva este o reală sursă de îmbogățire, atât pentru vasta sa cultură, cât și pentru umanitatea sa extraordinară: valori necesare pentru a face față bolii și pentru a-și îndeplini misiunea de reprezentant al Italiei într-o țară importantă.

 

Excelența Voastră, sunteți foarte activ în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și a celor vulnerabile într-o societate bazată tot mai mult pe exteriorizare și bunăstare. Pe ce vă bazați în lupta dumneavoastră?

Să spunem că sunt foarte „ajutat” în angajamentul meu, întrucât aparțin acestei categorii „datorită” sclerozei mele multiple, de care sufăr de câțiva ani și care mă obligă să mă mișc într-un scaun cu rotile sau cu ajutorul unui scuter electric. Dizabilitatea este o problemă mare, imensă, uneori devastatoare. Dar poate fi și un stimul, o oportunitate. Simt că am învățat multe, în special despre cum să prioritizez și cum să văd partea luminoasă a fiecărei persoane. Și oamenii pe care i-am „descoperit” în minunata lor bogăție interioară sunt mulți.

Care este experiența dumneavoastră în activitățile profesionale atât de solicitante?

Experiența mea este că o persoană cu dizabilități poate continua să lucreze și să-și aducă contribuția în societate dacă i se oferă această posibilitate. În acest caz, în mod obișnuit o astfel de persoană este puternic motivată să-i ramburseze cu dobândă pe cei care i-au luat în considerare nevoile. De fapt, munca este un instrument formidabil de demnitate, autonomie, autorealizare. În acest sens putem spune că handicapul poate constitui serios, fără retorică, o valoare adăugată.

Există medicamente care pot încetini evoluția bolii?

De fapt, există mai multe tipuri de scleroză multiplă. Pentru cea de care eu sufăr, în prezent nu există terapii cu adevărat eficiente, cu toate acestea a fost introdus un nou medicament în urmă cu câțiva ani, care, în multe cazuri, poate încetini semnificativ evoluția bolii. Există, de asemenea, tratamente pentru simptome. Dar cercetările continuă, și pot face diferența. Se poate spera că vor exista progrese în viitorul apropiat: eu însumi am intrat într-un program experimental la care particip cu cel mai mare interes.

De ce credeți că ați fost desemnat să reprezentați Italia în Regatul Olandei?

Mai presus de toate, este o mare oportunitate de a continua să lucrez pentru țara mea și Europa, așa cum fac în fiecare zi toți colegii mei de la Farnesina, de multe ori cu un sacrificiu personal deosebit. Olanda oferă un context foarte diferit, care mi se pare provocator, dar și fascinant. Astăzi este unul dintre cele mai influente state din Uniunea Europeană, este a cincea țară cu cea mai puternică economie din zona euro, comerțul cu Italia depășind 30 de miliarde pe an. Pe scurt, dialogul cu Olanda este important pentru noi. Dar este adevărat și pentru prietenii olandezi: Italia este o țară mare și știe să fie prezentă în toate domeniile.

Veți relua dialogul precedentului ambasador Perugini, bazat pe colaborarea dintre instituțiile celor două țări, ambele fondatoare ale Uniunii Europene?

Există multe probleme pe care Italia și Olanda le văd în mod diferit, cum ar fi atitudinea de bază față de UE. Pentru noi, este din punct de vedere istoric un proiect politic global și ambițios, pentru mulți dintre ei pare să fie mai presus de toate o oportunitate pentru creșterea economică care să fie utilizată dintr-o perspectivă predominant națională. Cu toate acestea, între Italia și Olanda există și o adevărată prietenie, relații forjate de-a lungul secolelor, convergență asupra principalelor probleme ale statului de drept, legislației internaționale, protecției drepturilor omului, securității, cooperării pentru dezvoltare. Cum Italia prezidează G20, sunt angajat într-un „Tur al Olandei” prin toate cele 12 provincii.

 

Traducere: ACCSursa:https://www.avvenire.it

Știri din aceeași categorie