Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Iertarea Domnului ne redă inocența pierdută prin păcat: papa Francisc, la audiența generală

 
Iertarea Domnului ne redă inocența pierdută prin păcat: papa Francisc, la audiența generală
  • 30 Sep 2021
  • 1748

Miercuri, 29 septembrie 2021, papa Francisc a reluat seria catehezelor despre Scrisoarea către Galateni și a vorbit despre ”Viața în credință”. Pontiful a scos în evidență misterul îndreptățirii prin har și a îndemnat romanii și pelerinii să transforme darul lui Dumnezeu în roade concrete pentru viața de zi cu zi. La saluturile finale, papa a menționat drama populației din Nigeria și a amintit de sărbătoarea Sfinților Arhangheli, precum și de Sfânta Tereza a Pruncului Isus.

La cateheza audienței generale de miercuri, 29 septembrie 2021, papa Francisc a continuat lectura și comentariul Scrisorii Sf. Apostol Paul către Galateni și a vorbit despre ”Viața în credință”. La începutul catehezei, un lector a proclamat o pericopă din textul biblic în care citim: ”[Fraților,] Am fost răstignit împreună cu Cristos. Aşadar, nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine. Şi ceea ce trăiesc acum în trup, trăiesc prin credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi s-a dat pentru mine”.

Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, bună ziua! În parcursul nostru pentru a înțelege mai bine învățătura Sfântului Paul, ne întâlnim astăzi cu o temă grea, dar importantă: îndreptățirea. Ce este îndreptățirea? Noi, din păcătoși, am devenit drepți. Cine ne-a făcut drepți? Acest proces de schimbare este îndreptățirea. Noi, înaintea lui Dumnezeu, suntem drepți. E adevărat, avem păcatele noastre personale, dar la bază suntem drepți. Aceasta este îndreptățirea”.

Nu e ușor a spune în numai câteva cuvinte ce se află, de fapt, dincolo de cuvântul ”îndreptățire”, a recunoscut papa la cateheză, dar în ansamblul gândirii Sfântului Paul se poate spune că îndreptățirea este urmarea milostivirii lui Dumnezeu care oferă iertarea (cf. Catehismul Bisericii Catolice, nr. 1990). Într-adevăr, ”prin moartea lui Isus, Dumnezeu a distrus păcatul și ne-a dăruit pentru totdeauna iertarea și mântuirea. Îndreptățiți în acest fel, păcătoșii sunt primiți de Dumnezeu și împăcați cu El. Este ca o întoarcere la raportul originar dintre Creator și creatură, mai înainte de a interveni neascultarea păcatului. Îndreptățirea, de aceea, ne permite să recuperăm inocența pierdută prin păcat”. ”Îndreptățirea se împlinește prin har. (...) Din Cristos, care a murit pentru noi, vine acel har pe care Tatăl îl dăruiește tuturor”.

După cateheză, papa a făcut un apel referitor la situația din Nigeria:
Papa Francisc: ”Am aflat cu durere știrea despre atacurile înarmate comise duminica trecută asupra satelor Madamai și Abun, în nordul Nigeriei. Mă rog pentru cei care au murit, pentru cei care au fost răniți și pentru întreaga populație nigeriană. Îmi exprim urarea ca să fie garantată întotdeauna siguranța tuturor cetățenilor din această țară”.

La saluturile finale, papa a menționat pelerinii din diferite țări și le-a adresat tuturor îndemnul ca fiecare să recunoască și să urmeze ”glasul Învățătorului interior, care vorbește în secretul conștiinței”.

Ca de obicei, ultimul salut al papei a fost adresat bătrânilor, bolnavilor, tinerilor și soților recent căsătoriți:
Papa Francisc: ”Sărbătoarea de astăzi a Sfinților Arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael, împreună cu apropiata sărbătoare a Sfinților Îngeri Păzitori, constituie o invitație la a fi mereu atenți la planurile dumnezeiești și la manifestarea lor. Nu ezitați să parcurgeți cu încredere căile pe care Providența Divină vi le arată zi de zi. Să nu uităm, de asemenea, de apropiata sărbătoare a Sfintei Tereza a Pruncului Isus: prin simplitatea ei, prin calea cea mică, acea cale mică, să ne ajute să mergem mai departe pe calea sfințeniei și să ne binecuvânteze”.

La finalul audienței, papa și pelerinii prezenți s-au rugat împreună ”Tatăl Nostru” în limba latină, rugăciunea fiind urmată de binecuvântarea apostolică ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro