Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa: Să nu îngăduim ca sărbătoarea Nașterii Domnului să fie poluată de consumism și indiferență

 
Papa: Să nu îngăduim ca sărbătoarea Nașterii Domnului să fie poluată de consumism și indiferență
  • 11 Dec 2021
  • 1098

„Isus a venit pe pământ în concretețea unui popor pentru a mântui fiecare bărbat și femeie, din toate culturile și naționalitățile. El s-a făcut mic pentru ca noi să-l putem primi și să dobândim harul iubirii lui Dumnezeu.” Astfel a spus papa Francisc în discursul adresat delegațiilor care au donat anul acesta bradul și ieslea de Crăciun din Piața San Pietro și din Aula Paul al VI-lea. Delegațiile au fost primite în audiență de Sfântul Părinte vineri, 10 decembrie, în Aula Paul al VI-lea.

Anul acesta, Ieslea din Piața San Pietro a fost donată de peruvieni, mai exact de regiunea Huancavelica, din Peru, iar bradul a fost donat de regiunea italiană Trentino. În schimb, Ieslea de Crăciun amenajată în Aula Paul al VI-lea, în aula audiențelor generale, provine din parohia „Sfântul Apostol Bartolomeu”, din localitatea Gallio, din Dieceza de Padova, aflată în regiunea italiană Vicenza.  

Bradul și Ieslea, inaugurate vineri, 10 decembrie, la ora locală 17, vor rămâne în Piața San Pietro până sfârșitul timpului Crăciunului – potrivit comunicatului de presă al Guvernatoratului Statului Cetății Vaticanului.

Spunându-le bun venit delegațiilor care au donat Bradul și cele două Iesle de Crăciun (din Piața San Pietro și din Aula Paul al VI-lea), pontiful a evidențiat că personajele din Ieslea amenajată în Piața Sfântul Petru sunt realizate din materiale specifice regiunii Anzilor. La fel sunt și veșmintele personajelor din Iesle, această alegere simbolizând „chemarea universală la mântuire”.

Amintind că bradul este un simbol al lui Cristos, pomul vieții (cf Ap 2,7), un pom la care omul nu avea acces din cauza păcatului (cf Gen 2,9), pontiful a explicat că, odată cu Nașterea Mântuitorului, viața divină se unește cu cea umană. De aceea, bradul de Crăciun evocă renașterea, darul lui Dumnezeu care se unește cu omul pentru totdeauna, care ne dăruiește viața sa. Luminile bradului amintesc de Isus, de „lumina iubirii care continuă să strălucească în nopțile lumii”.

Să nu îngăduim ca sărbătoarea Nașterii Domnului să fie poluată de consumism și indiferență – a îndemnat Sfântul Părinte, evidențiind că simbolurile sale – ieslea și bradul împodobit – ne introduc în atmosfera caracteristică Crăciunului, care face parte din patrimoniul comunităților noastre: o atmosferă de bunătate, de împărtășire, de intimitate familială.

„Să nu trăim un Crăciun fals, comercial!” – a îndemnat papa Francisc. „Să ne lăsăm învăluiți de apropierea lui Dumnezeu, de atmosfera de Crăciun pe care arta, muzica, cântecele și tradițiile o aduc în inimile noastre. Simbolurile sale, în special ieslea și bradul împodobit, ne readuc la certitudinea care ne umple inimile de pace, la bucuria Întrupării, la Dumnezeu care devine al familiei: El trăiește cu noi, dă un ritm de speranță zilelor noastre”. 

„Motivul speranței noastre este că Dumnezeu este cu noi, are încredere în noi și nu se satură niciodată de noi! El vine să locuiască cu oamenii, alege pământul ca locuință pentru a fi cu noi și pentru a lua asupra sa realitățile care ne caracterizează zilele. Iată ce ne învață ieslea. De Crăciun, Dumnezeu nu se prezintă ca unul care se află la  înălțime pentru a domina, ci ca Unul care se coboară, mic și sărac, pentru a sluji: aceasta înseamnă că, pentru a-I semăna, calea este aceea a coborârii, a slujirii. Pentru a trăi cu adevărat Crăciunul, să nu uităm acest lucru: Dumnezeu vine pentru a fi cu noi și ne cere să avem grijă de frații și surorile noastre, în special de cei mai săraci, de cei mai slabi și mai fragili, pe care pandemia riscă să-i marginalizeze și mai mult” – a mai spus Sfântul Părinte în discursul adresat delegațiilor care au donat cele două simboluri de Crăciun din Piața San Pietro – ieslea și bradul. 



Sursa:vaticannews.va/ro