Într-un Mesaj adresat credincioșilor, patriarhul latin de Ierusalim, Pierbattista Pizzaballa, ilustrează modul în care se va desfășura, în acest an, Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, inițiativă care se desfășoară din 2020 din inițiativa papei Francisc.
Anul acesta, în Țara Sfântă, Duminica Cuvântului lui Dumnezeu – care cade în data de 23 ianuarie – va fi dedicată citirii integrale a Noului Testament.
Dând curs îndemnului papei Francisc care, prin scrisoarea apostolică, în formă de motu proprio, intitulată „Aperuit illis”, difuzată la 30 septembrie 2019, a stabilit ca Duminica a III-a din timpul liturgic de peste an să fie dedicată Cuvântului lui Dumnezeu – Patriarhatul Latin de Ierusalim îndeamnă parohiile, comunitățile călugărești, grupurile de tineri, familiile și credincioșii individuali din Palestina, Israel, Iordania și Cipru să se alăture și să participe la această inițiativă, fie în mod personal, fie comunitar. „Încrezători în harul lui Dumnezeu, vom răspândi astfel în Țara Sfântă, și de aici în întreaga lume, ‚sămânța incoruptibilă a Cuvântului... viu și veșnic’, autentică ‚aromă parfumată’ care îi face pe oameni să se îndrăgostească de Dumnezeu” – se spune în scrisoarea prin care patriarhul latin de Ierusalim îndeamnă la participarea la Duminica Cuvântului lui Dumnezeu.
În ultimii ani, în Biserica din Ierusalim, cu ocazia Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu, catolicii, împreună cu credincioși din Bisericile reformate, s-au adunat pentru a citi fragmente din Sfânta Scriptură. Această practică – explică mons. Pizzaballa – a fost inspirată și de ceea ce prevede Conciliul Vatican II, în constituția dogmatică despre revelația divină „Dei Verbum”: „Biserica a venerat întotdeauna dumnezeieștile Scripturi după cum a venerat însuși trupul Domnului, neîncetând, mai ales în Liturgia sacră, să primească pâinea vieții atât la masa cuvântului lui Dumnezeu cât și la aceea a trupului lui Cristos și să o dea credincioșilor”.
Patriarhul latin de Ierusalim amintește, de asemenea, ceea ce papa Francisc a subliniat cu ocazia împlinirii a 1600 de ani de la moartea sfântului Ieronim: „Biblia este cartea poporului lui Dumnezeu care, prin ascultarea sa, trece de la împrăștiere și dezbinare la unitate”. „Cuvântul lui Dumnezeu” – a mai spus papa Francisc – „îi unește pe credincioși și îi face să fie un singur popor”. Tot cu acea ocazie, pontiful a atras atenția asupra exigenței – care-i privește pe slujitorii Cuvântului – de a face astfel încât Cuvântul lui Dumnezeu să fie accesibil pentru propria comunitate.