Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Prohodul Domnului Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

 
FOTO/VIDEO: Prohodul Domnului Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca
  • 23 Apr 2022
  • 1658

Prohodul Domnului în Sfânta și Marea Vineri, 22 aprilie 2022, la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca: 

 
„În mormânt, Viaţă,
Pus ai fost, Hristoase,
Şi s-au spăimântat oştirile îngereşti,
Plecăciunea ta cea multă preamărind.
 
Dar cum mori, Viaţă,
Şi cum şezi în mormânt?
Şi împărăţia morţii tu o zdrobeşti
Şi pe morţii cei din iad îi înviezi?
 
Te mărim pe tine,
Isuse Doamne,
Şi-ngroparea îţi cinstim şi patimile,
Că din stricăciune tu ne-ai izbăvit.”
 
Frumoasa cântare de însoțire la mormânt a Domnului Isus Cristos, coborât de pe Cruce, în giulgiu înfășurat, au intonat-o studenții Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” la Denia Prohodului Domnului celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, având alături zeci de preoți și peste 200 de credincioși.
 
S-a celebrat înmormântarea Domnului, prin rugăciuni, psalmi și cântări ce-I deplâng patimile și moartea, toți cei care au luat parte la înălțătorul oficiu purtând în suflete, însă, sămânța speranței, a noului început, a vieții noi ce va izvorî nestăvilit din acel mormânt. 
 
Epitaful - pânza ce poartă inscripționat trupul lui Isus - a fost purtat în procesiune prin biserică. La încheierea procesiunii, revenind în fața Sf. Altar, epitaful a fost ridicat și au trecut pe sub el toți preoții și Episcopul, apoi au fost invitați toți credincioșii să treacă, pentru ca, în mod simbolic, să treacă și ei, împreună cu Isus, prin moarte înspre Înviere și viață.
 
 
Preasfințitul Claudiu a vorbit despre însemnătatea momentului, unic în timpul anului liturgic, cel al Vinerii Mari, remarcând că limbajul simbolic al celebrării conduce întreaga asistență, prin emoție, prin trăire, „la momentul răstignirii, al morții, al punerii în mormânt”. A spus: „Am ascultat și ne-am tânguit împreună cu Maica Sfântă, toate acestea au umplut sufletele noastre”. A arătat apoi cum, la aceste emoții se adaugă gestul trecerii pe sub epitaf, cu adânca sa semnificație: „în momentul în care ați trecut pe sub epitaf, ați trecut prin misterul central al credinței noastre”, pentru că, a explicat Ierarhul, „Împărăția Cerurilor începe din acel mormânt”.
 
Isus se află acum în mormânt, urmează timpul de reculegere, de liniște și așteptare, cel al Sâmbetei Mari. În Catedrală se va celebra, de la ora 9.00, Vecernia cu Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, pentru ca, în aceeași seară (la Catedrală de la ora 21.00), și timpul să-și schimbe curgerea de la Apus spre Răsăritul zilei fără de sfârșit a Împărăției lui Dumnezeu, prin celebrarea plină de lumină a Utreniei Învierii.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro