Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Cardinalul Leonardo Sandri, Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai

 
FOTO/VIDEO: Cardinalul Leonardo Sandri, Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai
  • 02 Iun 2022
  • 1306

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a organizat joi, 2 iunie 2022, de la ora 12.00, ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa, Eminenței sale Cardinal Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale de la Vatican și Mare Cancelar al Institutului Pontifical Oriental din Roma.

Ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa a fost organizată în Aula Magna a Universității Babeş-Bolyai (str. Mihail Kogălniceanu nr.1).
 
Titlul este acordat în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB pentru susținerea învățământului universitar teologic greco-catolic românesc și pentru promovarea culturii păcii și a solidarității la nivel internațional.
 

„UBB are ca universitate comprehensivă cea mai complexă ofertă teologică de pe continent, cu patru facultăți autonome, reunite academic în Școala de teologie a UBB (School of Divinity), legătura între comunitatea academică a UBB și Institutul Pontifical Oriental din Roma fiind una deja tradițională (ex. prin numeroase burse de studiu etc.)”, declară prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB.

 
 
Din Biserica Română Unită, împreună cu reprezentanții Facultății de Teologie Greco-Catolică din UBB, au fost de față: Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla; Preasfinția Sa Virgil, Episcopul eparhial de Oradea; Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș; și Preasfinția Sa Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj. A participat la ceremonia solemnă și Înalt Preasfințitul Andrei Andreicuț, Arhiepiscop și Mitropolit ortodox al Clujului.
 
De asemenea, în Aula Magna s-au aflat numeroși preoți din întreaga Biserică Română Unită, personalități din mediul cultural, universitar, din Bisericile ale căror Facultăți sunt reunite sub cupola prestigioase Universități clujene, precum și persoane consacrate din ordinele și congregațiile călugărești care activează Eparhia de Cluj-Gherla și nu numai. Amintim prezența Maicii Marcela Runcan, Superioara generală a Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare, de la Roma, împreună cu Maica Teodorina, Superioara generală a Congregației Surorilor Maicii Domnului, Maica Veridiana, Superioara provincială a OSBM și pr. ierom. Ermil Jurja, Superior provincial al Ordinului Călugărilor Sfântului Vasile cel Mare.
 
În deschidere, după cuvântul de salut din partea UBB, rostit de prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a adresat Înaltului oaspete, Prinț și Prelat al Bisericii Catolice, din partea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, un cuvânt de întâmpinare. A transmis și recunoștința Preafericitului Lucian și a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite Rectorului UBB, prof. univ. dr. Daniel David, și întregii comunități de profesori și studenți ai Universității Babeș-Bolyai care, prin acest eveniment solemn, aduc un omagiu eminentei personalități a Bisericii Catolice. 
 
Laudatio a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Cristian Barta, decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică.
 
***
Eminența Sa Cardinalul Leonardi Sandri s-a născut în 18 noiembrie 1943, în Argentina. El provine, la fel ca și Sanctitatea Sa Papa Francisc, într-o familie de emigranți italieni. 
 
Leonardo Sandri a studiat la Seminarul Mitropolitan din Buenos Aires, apoi a obținut o licență în teologie la Universitatea Catolică Pontificală din Argentina. În anul 1967, a fost hirotonit preot. 
 
A plecat la Roma, unde a obținut un doctorat în Drept Canonic la Universitatea Pontificală Gregoriană. În anul 1971, a fost admis la Academia Ecleziastică Pontifială, o instituție de învățământ care îi pregătește pe diplomații Sfântului Scaun. 
 
În perioada 1974 - 1991, Leonardo Sandri a servit în corpul diplomatic al Vaticanului și a dobândit o bogată experiență pe mai multe continente. În anul 1991, a revenit la Roma, unde a ocupat diferite funcții în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun.
 
În anul 1997, Sfântul Papă Ioan-Paul al II-lea a decis să îl numească în funcția de Nunțiu Apostolic în Venezuela și a hotărât consacrarea sa ca Arhiepiscop de Aemona. În anul 2000, Leonardo Sandri a fost rechemat la Roma, unde a preluat un post-cheie în administrația Sfântului Scaun, cel de Substitut pentru Afaceri Generale. În iunie 2007, Leonardo Sandri a fost numit Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, iar în luna noiembrie 2007, a fost creat Cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea. Misiunea sa în funcția de Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale a fost confirmată, în anul 2014, de Papa Francisc. 
 
În această funcție, Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri s-a remarcat prin eforturile depuse în apărarea creștinilor persecutați în Orient, precum și pentru ajutorarea victimelor războaielor, inclusiv în cazul războiului din Ucraina. Eminența Sa este un prieten sincer al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, precum și un promotor al dialogului fratern între creștini, în spiritul ecumenismului.

 Sursa:eparhiaclujgherla.ro