Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Tolkien: Adevăratul suflet pereche este cel cu care te-ai căsătorit

 
Tolkien: Adevăratul suflet pereche este cel cu care te-ai căsătorit
  • 21 Apr 2014
  • 3374
Despre căsătorie: o scrisoare a lui J.R.R. Tolkien catre fiul sau Michael (6-8 martie 1941)

O oarecare tradiţie cavalerească tinde să facă din femeie un fel de far-călăuzitor al omului și să o divinizeze aproape. O astfel de tradiţie nu corespunde adevărului și nici nu e corectă, teologic vorbind: riscă să devieze  ochii unui tânăr de la femeie, aşa cum este ea cu adevărat, mai degrabă tovarăşă în nevoile vieţii decât stea călăuzitoare.

Inoculează teza exagerată a iubirii ca şi un foc care vine din afară, o exaltare permanentă, făra a lua în considerare anii care trec, fiii care se nasc, viaţa de fiecare zi, desprinzându-o astfel de două concepte absolut esențiale: voinţă şi obiectivele vieții. Unul dintre rezultate este acela de a-i face pe tineri să caute o iubire tot timpul exuberantă, ce nu necesită nici un efort , departe astfel de lumea reală.

Credinţa în căsătoria creştină implică însă ideea de mortificare. Pentru creştin nu există alternativă: căsătoria poate să-l ajute să-şi sfinţească şi să-şi îndrepte către un obiectiv bun impulsurile sale sexuale; harul său poate să-l ajute în bătălie; dar bătălia rămâne.

Despre aceste lucruri se vorbește foarte rar, inclusiv persoanelor crescute în Biserică. Când flacăra pasiunii a trecut sau s-a stins un pic, oamenii își imagineaza că au făcut o eroare în alegerea lor şi că trebuie să-și caute în continuare adevăratul suflet-pereche (...). Doar un om foarte înţelept, ajuns la sfârşitul vieţii sale, ar putea să judece corect cu ce persoană, dintre toate, era mai bine să se căsătoreasca! În schimb, aproape toate căsătoriile, chiar şi cele fericite, sunt într-un anume sens erori: în sensul că aproape sigur, ambii parteneri ar fi putut găsi tovarăşi de viață mult mai potriviţi. Dar sufletul pereche este acela cu care ai celebrat sacramentul căsătoriei ! De aceea, dincolo de toate, de această viaţă obscură, de multă frustrare,  îţi propun unicul mare lucru demn de iubit pe acest pământ: Sfintele Sacramente. În ele tu vei găsi aventură, glorie, onoare, fidelitate şi adevărata cale pentru toată iubirea ta pe acest pământ (...).

(J.R.R. Tolkien, La realta in trasparenza, Lettere 1914-1973, a cura di  Humphrey Carpenter e Chrisopher Tolkien, trd. Italiana, Bompiani, Milano 2001, pp 56-63, n 43).


Traducere: Radu AndreiSursa:www.totustuus.it

Știri din aceeași categorie