Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Vizita Preasfințitului Claudiu în Parohia Greco-Catolică Băbeni

 
FOTO/VIDEO: Vizita Preasfințitului Claudiu în Parohia Greco-Catolică Băbeni
  • 20 Iun 2022
  • 1485

Duminică, 19 iunie 2022: Vizita Preasfințitului Claudiu în Parohia Greco-Catolică Băbeni: Sfințirea mesei Altarului și a turnului bisericii parohiale – Sfânta Liturghie Arhierească.

 
În Duminica Tuturor Sfinților, 19 iunie 2022, lumina Spiritului Sfânt și-a răsfrânt razele peste Parohia Greco-Catolică Băbeni din Protopopiatul Ileanda, unde a avut loc un eveniment de mare bucurie. Răspunzând invitației pr. paroh Nicolae Chira, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla s-a aflat în mijlocul comunității de aici pentru a celebra Sfânta Liturghie și pentru a sfinți masa Altarului și noul turn al bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, la încheierea lucrărilor de renovare și amenajare.
 
La orele dimineții, Ierarhul a fost primit cu pâine și sare în curtea bisericii, apoi, intrând în procesiune împreună cu preoții în biserica reînnoită, s-a trecut la celebrarea ceremoniei sfințirii Sfântului Altar. Pr. protopop Gheorghe Iacobhazi a dat citire Hrisovului, depus apoi, la momentul rânduit, în masa Altarului de către Preasfințitul Claudiu, împreună cu Moaștele Fericitului Iuliu Hossu, Episcop greco-catolic martir.      După ce și Sfântul Chivot a fost așezat pe noua masă de Altar, de acum sfințită și pregătită să-L primească zilnic pe Dumnezeu, Ierarhul și preoții au ieșit în fața bisericii, unde Preasfinția Sa Claudiu a binecuvântat cu apă sfințită turnul nou, zidit după anul 2016 – sfântul locaș  fiind sfințit din 31 august 2003 de către Preasfinția Sa Florentin.  
 
În curte, de fapt în „biserica creației lui Dumnezeu” - cadrul natural de o deosebită frumusețe, la un altar improvizat, s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească. Răspunsurile liturgice le-a dat, în armonia caracteristică a vocilor tinerilor coriști, Corul „Angeli” din Cluj-Napoca dirijat de prof. Angela David. Au fost de față credincioși din Protopopiatul Ileanda, dar și din alte localități, Cluj-Napoca, Baia-Mare, Zalău, Bistrița, Salva și Jibou, orașul de origine al Preasfințitului Claudiu.
 
Trei preoți ortodocși, împreună cu credincioși din Biserica Ortodoxă au participat la bucuria credincioșilor greco-catolici din Băbeni, precum și membri ai altor confesiuni creștine. Au fost de față surori din Congregația Maicii Domnului (CMD), din comunitățile de la Cluj-Napoca și din Oradea.
 
Video: - predica Preasfințitului Claudiu și momente din ceremonia sfințirii mesei altarului:

           - întregul program (transmisia live):

 
La predică, în această duminică dedicată Tuturor Sfinților, Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre bucuria comuniunii în Numele Domnului și despre sfințenie, acea sfințenie accesibilă fiecărui om și la care este chemat fiecare fiu al Tatălui ceresc. 
 
A vorbit și despre pace – atât de prețioasă acum, când în apropierea țării noastre se duce un crud război – despre darurile neprețuite ale lui Dumnezeu, între care pacea reprezintă un mare dar, dar mai ales pacea interioară a sufletelor și viețuirea în pace și împăcare cu cei apropiați.
A vorbit și despre lumina Spiritului Sfânt gata oricând să se reverse în sufletele care se lasă pătrunse și străbătute de lumină, fără a-i împiedica strălucirea cu umbrele păcatelor. A adus în fața ochilor sufletelor modelul Preasfintei Fecioare Maria, cea care s-a făcut vas Luminii sfinte pe care a lăsat-o să treacă, prin inima sa, spre toți cei ce se încredințează ocrotirii ei.
 
În numele autorităților locale, a luat cuvântul, la încheierea Sfintei Liturghii, primarul com. Băbeni, Dorel Vancea, pentru a exprima buna colaborare și înțelegere care domnește în localitate. A evocat, cu emoție, vizitele la Băbeni ale Preasfințitului Florentin, căruia îi păstrează o pioasă amintire și profundă prețuire. L-a salutat cu multă căldură pe Preasfințitul Claudiu, încredințându-se, împreună cu întreaga comună pe care o conduce, rugăciunilor sale, „pentru ca binele să coboare mereu asupra noastră”.
 
Cel care, în colaborare cu mulți binefăcători, cu autoritățile, cu reprezentanții Episcopiei de Cluj-Gherla a împlinit la Băbeni o frumoasă lucrare, zidind și înfrumusețând casă lui Dumnezeu, pr. Nicolae Chira, și-a exprimat recunoștința față de toți cei care au făcut posibilă, în această zi, sfințirea mesei Altarului și a turnului bisericii parohiale. Pr. paroh a realizat, pe scurt, o cronologie a lucrărilor realizate și a adus mulțumiri tuturor celor care au contribuit la ele, și le-au susținut: Ierarhilor: PS Florentin, de vie memorie, și PS Claudiu, reprezentanților Episcopiei din Cluj, Asociației Renovabis din Germania, Primăriei și Consiliului local din Băbeni, Secretariatului de Stat pentru Culte, deputatului Balint Liviu care era de față, credincioșilor Parohiei Greco-Catolice Băbeni, precum și celor ortodocși care au ajutat financiar și tuturor colaboratorilor.
 
A mulțumit, apoi, pentru prezență și comuniune, Episcopului eparhial PS Claudiu și tuturor preoților de față. A mulțumit preoților veniți de la Cluj: pr. protopop Cristian Arinel Sabău, pr. David Cristian, pr. Marius Cîmpean (care a împlinit rolul de ceremonier al celebrării), pr. Țap Nicolae, pr. Bogdan Teglaș. De asemenea, pr. Aurel Popa din Suciu de Sus, pr. Mirel Cristea de la Păușa și pr. Login Ceuca de la Năsăud. A mulțumit preoților din protopopiatul Ileanda: pr. protopop Iacobhazi Gheorghe și pr. Costin Florin, precum și pr. Mihai Găvră de la Lemniu, pr. Ioan Puie de la Tihău, pr. Matei Chiriloaei de la Jibou, pr. Ionel Andraș de la Căpâlna, pr. Șandor Gabriel de la Șimleul Silvaniei și pr. Orest Nechita de la Bocșa și Bobota. 
 
Mulțumiri speciale a adresat preotului ortodox Botiș Ioan, prezent împreună cu credincioșii, preoților ortodocși pr. Șvab Nicolae și pr. Cardoș Ioan, precum și creștinilor altor culte religioase care au fost prezenți.
 
A mulțumit Surorilor CMD, corului, studenților teologi și diaconului Marișca Ovidiu, care au ajutat la celebrare, a mulțumit Radio Maria care a transmis pe calea undelor „bucuria și recunoștința în fața Cerului și a pământului pentru această aleasă și sfântă zi”.
 
În semn de recunoștință a oferit Preasfințitului Claudiu, din partea credincioșilor, o icoană care reprezintă Sfânta Familie din Nazaret, pentru a evidenția și mottoul anului pastoral în Eparhia de Cluj-Gherla, „Familia Bisericii, o casă pentru toți”, mulțumind totodată preotului ortodox Cardoș care a pictat această icoană.
 
În încheiere, Preasfințitul Claudiu a mulțumit pr. Nicolae Chira pentru felul în care a organizat evenimentul. A mulțumit lui Dumnezeu pentru ziua minunată, pentru soare, căldură, mai ales „pentru căldura din sufletele noastre”.
 
În cele ce au urmat, la invitația Primarului com. Băbeni, Preasfinția Sa Claudiu a vizitat sediul Primăriei, unde a lăsat înscrise câteva gânduri de amintire, semnând în Cartea de Aur a comunei Băbeni.


Sursa:eparhiaclujgherla.ro