Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Sfințirea noii biserici din Parohia Glod

 
FOTO/VIDEO: Sfințirea noii biserici din Parohia Glod
  • 08 Aug 2022
  • 706

Sfințirea, de către Preasfințitul Claudiu, a noii biserici „Sf. Dumitru” din Parohia Glod, Protopopiatul Ileanda

 
Video 1: 

Video 2: 

Duminică, 7 august 2022, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a sfințit noua biserică, cu hramul „Sf. Dumitru”, din Parohia Greco-Catolică Glod, Protopopiatul Ileanda, parohie păstorită de pr. Ionel Andraș. Ceremonia sfințirii bisericii a fost urmată de Sfânta Liturghie Arhierească. Au participat zeci de preoți, protopopi și parohi, din Protopopiatele Ileanda, Dej, Gherla, Cluj, Rodna, din alte protopopiate ale Eparhiei de Cluj-Gherla și preoți din alte eparhii, călugări ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, reprezentanți ai oficialităților - între care primarii din Gâlgău și din Ileanda - și sute de credincioși, mulți în portul tradițional din zile de sărbătoare, după obiceiul străbun. 
 
În această frumoasă zi de duminică, zi a Învierii, după 18 ani de la reînființarea (legală) a Parohiei Greco-Catolice, s-a împlinit visul credincioșilor români uniți din Glod de a avea o biserică. Noua biserică a fost ridicată în doar trei ani. 
 
La ceremonia sfințirii bisericii, după ce pr. pr. Gheorghe Iacobhazi, Protopop de Ileanda, a dat citire hrisovului,  Preasfinția Sa Claudiu l-a depus în masa Altarului, împreună cu moaște ale Fericitului Iuliu Hossu, Fericit episcop martir. 
 
La prima Sfântă Liturghie celebrată în biserica nouă, îmbrăcată în lumina Spiritului Sfânt, Preasfinția Sa Claudiu a oferit Prima Sfântă Împărtășanie celor șase copii pregătiți în parohie, binecuvântând astfel, nu doar lucrarea de piatră a noii biserici, ci și templele vii ale sufletelor, în care L-a așezat pe Isus, pentru a rămâne cu ei „în toate zilele, până la sfârșitul veacului”. A fost o zi călduroasă, luminată, nu doar de razele soarelui, ci și de căldura din suflete credincioase, iubitoare de Dumnezeu.
 
 
A spus: „Când sfințim o biserică, ne aducem aminte că noi suntem biserici ale Spiritului Sfânt așa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel”. De aceea, așa cum împodobim biserica, „trebuie să ne gândim dacă sufletul nostru este la fel de frumos împodobit” și a recomandat ca „aceeași grijă să o avem și pentru bisericile din sufletele noastre. Pentru că, la ce ne folosește să facem biserici din piatră dacă bisericile din sufletele noastre sunt goale sau părăsită?”
 
La încheiere, pr. paroh Ionel Andraș a adresat mulțumiri, mai întâi lui Dumnezeu, apoi Preasfințitului Claudiu pentru binecuvântare și susținere. A amintit de puternica mijlocire a sfinților, în mod particular mijlocirea Fericitului Iuliu Hossu, Episcopul care a păstorit Eparhia de Cluj-Gherla. A povestit cum, un enoriaș – prezent la celebrare – , în copilărie, bolnav fiind, „a fost ținut în brațele Episcopului Iuliu Hossu și s-a vindecat”. A vrut astfel să arate harul lui Dumnezeu viu și lucrător, harul care poate înfrumuseța biserica sufletelor. Părintele și-a exprimat recunoștința pentru această frumoasă zi, oferind Ierarhului o traistă, cu o icoană a Maicii Sfinte, dorind să evidențieze că ea este „ocrotitoarea și mama noastră”. A oferit și șapte lumânări din ceară curată, care să fie aprinse la Sfântul Maslu programat în seara de sâmbătă, 14 august, la Pelerinajul eparhial la Mănăstirea Surorilor Congregației Maicii Domnului. 
 
A oferit daruri și celor doi primari prezenți și apoi, a invitat credincioșii să intre în altar, să sărute Sfântul Altar în această zi a sfințirii bisericii. A prezentat și un pliant – cuprinzând un scurt istoric al parohiei și o povestioară, „Ciorba de bolovan” de Vasile Voiculescu, care, a afirmat pr. Ionel Andraș, „este povestea Parohiei Greco-Catolice din Glod”: noua biserică a fost ridicată în această parohie pornind de la o piatră, sau de la un zid, cel al fostei școli confesionale, dar aceste pietre reprezintă de fapt, „piatra apostolilor”, pe care Dumnezeu zidește Biserica Sa. 
 
Daruri au fost oferite și copiilor care s-au împărtășit, câte un șirag al Rozariului și diplomele de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie. Ziua de sărbătoare s-a încheiat cu o agapă fraternă, dar un nou drum de trăire a credinței a început din această zi în Parohia română unită din pitoreasca așezare a jud. Sălaj.


Sursa:eparhiaclujgherla.ro