Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Biserica Greco-Catolică din Ucraina reformează calendarul liturgic

 
Biserica Greco-Catolică din Ucraina reformează calendarul liturgic
  • 07 Feb 2023
  • 970

Sinodul Episcopilor greco-catolici din Ucraina întrunit în perioada 1-2 februarie în regiunea Lviv a decis ca Biserica Greco-Catolică Ucraineană să treacă la un nou calendar de la 1 septembrie 2023, data începerii anului liturgic, conform tradiției bizantine.

De la 1 septembrie 2023, data începerii noului an liturgic în tradiția bizantină, Biserica Greco-Catolică din Ucraina va urma calendarul gregorian pentru celebrarea sărbătorilor fixe, precum Crăciunul, Boboteaza și zilele de sărbătorire ale sfinților. Pe de altă parte, rămâne valabil folosirea calculului conform calendarului iulian pentru data Paștelui și a sărbătorilor legate de acesta.

Arhiepiscopul Major Sviatoslav Shevchuk, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, a anunțat, luni 6 februarie, în cadrul unei emisiuni „TV Zhyve”, hotărârile Sinodului Episcopilor Greco-Catolici din Ucraina, desfășurat pe 1 și 2 februarie 2023. Decizia vizează doar teritoriul ucrainean. Comunitățile și parohiile care nu se simt pregătite pentru un astfel de pas pot, după obținerea permisiunii de la episcopul eparhial, să amâne adoptarea acestei hotărâri până cel târziu în anul 2025.

Speranța anului 2025, 1700 de ani ai Conciliului de la Niceea

Explicând motivele deciziei, Arhiepiscopul Major a spus că, chiar și în trecutul recent, problema calendarului a fost motiv de dezbinare. Cu toate acestea, în ultimul an, această decizie s-a maturizat treptat în rândul ucrainenilor: „Astăzi majoritatea credincioșilor noștri își doresc această reformă. 90% dintre credincioși o susțin”, a spus el. Sărbătoarea Paștelui va continua să fie celebrată împreună cu ortodocșii în speranța unui rezultat pozitiv al discuțiilor la nivel înalt, cu ocazia împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea, care cade în 2025, pentru a găsi o dată comună pe care toţi creştinii să o poată sărbători împreună ca pe cea mai importantă solemnitate a anului liturgic.

 

Traducere: ACC

 



Sursa:vaticannews.va.fr