Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Anul Jubiliar al Surorilor Baziliene – 75 de ani de la fondare

 
Anul Jubiliar al Surorilor Baziliene – 75 de ani de la fondare
  • 22 Mar 2023
  • 680

Anul Jubiliar al Surorilor Baziliene – 75 de ani de la fondare

Din harul și mila Domnului Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (Surorile Baziliene) Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria” din România, în perioada 25 martie 2023 – 25 martie 2024, celebrează Anul Jubiliar – 75 de ani de la fondare.

Sărbătorim lucrarea minunată a Domnului, înfăptuită prin fondatori și prin surorile care ne-au precedat, precum și realizările pe care Domnul le înfăptuiește prin surorile de astăzi. În anul 1948, Congregația pentru Bisericile Orientale din Roma, a aprobat cererea înaintată de Maica Ana Fekete și Preasfințitul Iuliu Hossu, astăzi Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, de fondare a unei Comunități de Surori Baziliene la Gherla. Anul 1948 este un an de referință pentru întreaga Biserică Greco-Catolică din România, deoarece în acest an Biserica a fost scoasă în afara legii, iar pentru ierarhii ei, pentru mulți preoți, călugări și credincioși a urmat persecuția și închisoarea, așa cum a fost și pentru unele Surori Baziliene.

Deschiderea Anului Jubiliar va avea loc în 25 martie 2023, la Gherla, locul fondării Surorilor Baziliene. Dorim să fie un an de mulțumire și recunoștință, de laudă și de preamărire adusă Domnului, pentru toate harurile pe care le-a revărsat asupra Provinciei noastre în cei 75 de ani de existență. Celebrarea solemnă a Jubileului va avea loc în 16 iulie 2023, la Mănăstirea Sfânta Macrina din Cluj-Napoca.

Istoria Surorilor Baziliene din România este strâns legată de Părinții Bazilieni începând de la fondare. În anul 1945 când Maica Ana a ajuns la Gherla a luat legătura cu pr. Leon Manu OSBM, cu care a colaborat la fondarea Comunității Surorilor Baziliene la Gherla, până în anul 1948 când Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii. În anul 1971 un alt părinte bazilian, pr. Sabin Dăncuș, a fondat o nouă comunitate de Surori Baziliene, la Cluj, a cărei dezvoltare a cunoscut o perioadă de înflorire în anii 1975-1989. Acestei comunități i s-au alăturat și patru surori rămase din prima comunitate din Gherla.

Dorim să trăim acest an cu sensibilitate și angajare nouă în ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, în ascultarea glasului Bisericii din timpurile noastre și să recitim voința lui Dumnezeu pentru Provincia noastră. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu ca Anul Jubiliar să fie un an de îndurare și binecuvântare, un an de reînnoire personală și comunitară. El să ne lumineze căile și mijloacele de care să ne folosim pentru a face față provocărilor actuale, ca să fim un semn al prezenței Sale și un far luminos în Biserică și în societate.

M. Veridiana Bolfă, OSBM
Superioară ProvincialăSursa:eparhiaclujgherla.ro