Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Distincții și hirotesiri în Catedrala Blajului, cu ocazia Sărbătorii Buna Vestire

 
FOTO: Distincții și hirotesiri în Catedrala Blajului, cu ocazia Sărbătorii Buna Vestire
  • 27 Mar 2023
  • 858

Sâmbătă, 25 martie 2023, Sărbătoarea Bunei Vestiri, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, patru studenți ai Seminarului Arhiepiscopal Major „Buna Vestire” Blaj au fost hirotesiți ipodiaconi și lectori, alți doi fiind înveșmântați cu reverenda. La finalul Sfintei Liturghii Arhierești, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, le-a înmânat profesorilor universitari doctori în istorie Ovidiu Augustin Ghitta, Ioan Marius Bucur și Cornel Sigmirean ordinul „Preasfânta Treime”, oferit de Preafericitul Cardinal Lucian, Întâstătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pentru serviciile aduse Bisericii, prin activitatea științifică pe care o desfășoară.

Sărbătoarea Bunei Vestiri este, prin tradiție, ziua în care este celebrată ridicarea la treptele clericale minore a studenților teologi care studiază la Blaj, cu ocazia hramului Seminarului  Arhiepiscopal Major. În cadrul Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea Preafericirii Sale, Lucian Cardinal Mureșan și la recomandarea Rectorului Seminarului Florian Guțiu și a Consiliului Formatorilor, prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Cristian Crișan, studentul seminarist din anul II Sorin Furnea a fost hirotesit lector, iar studenții seminarișți din anul IV Andrei-Cosmin Sîrbu, Alex-Mihai Maier și Mihai Suciu au fost hirotesiți ipodiaconi. De asemenea, studenții seminariști din anul I Aurelian-Ilie Rusu și Ioan-Gabriel Ștefan au fost înveșmântați cu reverenda.

Pentru un Episcop, Seminarul este unul dintre darurile cele mai de preț pe care îl poate face Eparhiei sale. De aceea, grija Preafericitului Lucian pentru Seminar și pentru seminariști este atât de mare, pentru că în ei chiar vedem viitorul Bisericii și credem în acesta, pentru că viitorul Bisericii noastre a fost 'luminat' în decursul existenței sale de către Pronia Divină, de degetul lucrării lui Dumnezeu”, a spus Episcopul Cristian, referindu-se la acest moment important pentru învățământul teologic greco-catolic și pentru Biserica Română Unită.

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul auxiliar le-a înmânat profesorilor universitari doctori în istorie Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filozofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Ioan Marius Bucur, Prodecan al Facultății de Istorie și Filozofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, și Cornel Sigmirean, Director și cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu Mure, ordinul „Preasfânta Treime”, oferit de Preafericitul Cardinal Lucian, Întâstătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, „ca semn al prețuirii și binecuvântării noastre privind activitatea intelectuală prin care au promovat și apărat Biserica Română Unite cu Roma, Greco-Catolică, publicând cărți și studii valoroase în țară și străinătate, afirmând mereu adevărul istoric, cu competență și curaj”.

„Preafericitul Cardinal Lucian a dorit că prin aceste distincții să-și arate aprecierea pentru marea slujire pe care o desfășurați și pentru modul în care vorbiți lumii intelectuale despre nu doar ceea ce a fost Biserica Română Unită cu Roma, ci și despre ceea ce este și va fi Biserica noastră”, a transmis Preasfinția Sa Cristian.

La Sfânta Liturghie din Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” au concelebrat, împreună cu Episcopul auxiliar, preoții profesori de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică Blaj, precum și părintele Cesare Zuccato, decan și responsabil al Comunității Pastorale „Maria, Maica Speranței” din Arhidieceza de Milano (Italia).

 

Biroul de Presă al Arhieprahiei de Alba Iulia și Făgăraș

 

 


Sursa:aegc.ro