Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Vizita PS Claudiu în Parohiile Dej I și II

 
FOTO/VIDEO: Vizita PS Claudiu în Parohiile Dej I și II
  • 10 Iul 2023
  • 575

Duminică, 9 iulie 2023 - a 5-a după Rusalii, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla s-a aflat la Dej, pentru întâia oară în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din centrul orașului. A fost primit cu Sfânta Evanghelie și un călduros bun venit de pr. Laurențiu Biriș, cu pâine și sare oferite de tineri în port popular, cu flori oferite de copii. 

ALBUM FOTO

I-au ieșit în întâmpinare pr. protopop Nicolae Țap și preoți în număr mare, între ei, preoții care slujesc în sfântul locaș împreună cu pr. Biriș: preotul Izidor Moholea, din generația mărturisitorilor și preotul mai tânăr Tiberiu Vaida, alți preoți din Protopopiatul Dej, precum și o parte dintre credincioși. Ierarhul a dat mâna la sosire cu primarul Costan Morar, purtătorul cheilor orașului Dej și cu reprezentanți ai oficialităților, participanți, apoi, la întreaga celebrare. 

Cei mai mulți credincioși au așteptat în biserică intrarea în procesiune a Episcopului, a copiilor și a preoților. A urmat Sfânta Liturghie arhierească, însoțită de răspunsurile liturgice ale corului frumoasei biserici pe care Preasfinția Sa Claudiu a numit-o „o adevărată catedrală”. Trei copilași, asistați de d-na preoteasă Mihaela Vaida, au făcut Profesiunea de credință și au primit din mâna Episcopului Prima Sfântă Împărtășanie.

Preasfinția Sa Claudiu a început cuvântul de învățătură reamintind invitația pe care Dumnezeu o adresează tuturor, din toate sferele societății, de a lua parte la „Liturghia cerească”, acea Liturghie reprezentată în multe biserici - a amintit biserica Catedrală a Blajului, care are, pe cupolă, o astfel de reprezentare. A spus: „Cu toții, - și dacă suntem în funcții publice, și avem o meserie, o misiune - să facem în așa fel încât prin misiunea noastră, prin munca noastră să reflectăm o parte din lumina Cerului, la asta suntem chemați!”. Pentru că „spune Isus și ne îndeamnă, să facem în așa fel încât oamenii, văzând viața noastră, să dea mărirea lui Dumnezeu”.

Și-a mărturisit bucuria de a se afla în această „minunată catedrală”, „fiindcă este o biserică clădită pe oameni, pe credință” - a evocat șirul de mărturisitori ai credinței din Dej, între care „preoții care au însoțit viața de credință în perioada dificilă persecuție, precum și după aceea, până astăzi. Ajunge să ne gândim la pr. Alexandru Nicula, cu «deșteptarea credinței» la care făcea atât de mult apel.” 

Iar biserica, „frumoasă prin arhitectura ei”, este, în primul rând, „frumoasă prin oamenii care sunt în ea”. Pentru că, a subliniat, „nicio biserică nu ar avea sens dacă noi nu am fi pietrele vii din această biserică”.

Privind apoi la hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, a arătat că modelul celor doi Apostoli este o invitație pentru a reflecta la credință. 

Ierarhul a meditat apoi asupra lecturilor acestei duminici „a Vindecării demonizaților din ținutul Gadarenilor”, prin oglindire cu pasajul legat de sărbătoarea de hram, despre mărturisirea de credință a lui Petru, care-I spune lui Isus: „Tu ești Hristos, Fiul lui Dumnezeu”. Și, a chemat credincioșii ca zi de zi să facă asemeni lui Petru, să dea mărturie despre credința lor, pentru că nu este suficient Botezul creștin fără o viață și o mărturie creștină. 

Și, mai aproape de timpul prezent, Fericitul cardinal Iuliu Hossu, a amintit Preasfinția Sa Claudiu, rostea „minunata expresie: «Credința noastră este viața noastră» - este exemplul de urmat de către fiecare credincios. A spus: „Este important să ne aducem aminte acest imbold de credință al Cardinalului Iuliu Hossu, pentru a ne aduce aminte că Liturghia nu se termină după ce vom ieși din biserică, ci Liturghia continuă în viața noastră și în fiecare clipă trebuie să dăm mărire lui Dumnezeu, trebuie să înfrumusețăm biserica din sufletul nostru”.

De aceea, „este foarte bine că ne gândim la înaintașii noștri, dar nu e suficient să spunem că suntem urmași ai Cardinalului Iuliu Hossu. Știm cu toții că acest minunat oraș a fost vizitat de Cardinalul Iuliu Hossu, a avut binecuvântarea lui, a celui pe care astăzi îl numim Fericit. 

Ne aducem aminte de acel moment binecuvântat de pe Câmpia Libertății de la Blaj, în care Episcopul Iuliu Hossu, împreună cu ceilalți Episcopi martiri, au fost proclamați Fericiți de către Papa Francisc. 

Dar nu e suficient să ne raportăm la aceste momente și la ei, ci trebuie să ne trăim viața așa cum și-a trăit-o ei și Evanghelia de astăzi ne invită la acest lucru”. Și, a amintit vindecarea, de către Isus, a celor doi posedați și reacția „interesantă” a celor din comunitatea, orașul în care s-au aflat îndrăciții: „Îi adresează lui Isus o rugăciune extrem de ciudată, Îl roagă să plece de la ei”. 

Preasfinția Sa Claudiu a continuat: „Iubiți credincioși, Evanghelia întotdeauna ne interpelează și ne este adresată, pentru a ne face să ne gândim la felul în care noi ne trăim viața. Sigur că suntem scandalizați să vedem o comunitate în care Isus intră și vindecă, eliberează și acea comunitate, în loc să-I mulțumească lui Isus, îl roagă să plece de la ei. Dar, dacă ne gândim bine și suntem sinceri și noi facem de multe ori la fel: ori de câte ori intră într-o logică de păcat îi spunem lui Isus să plece de la noi, fiindcă avem altceva de făcut, avem «turmele noastre de porci», care, câteodată, sunt mai importante decât Isus”. 

A repetat: „câteodată putem descoperi că avem valori, sau bunuri, la care țineam mai mult decât la Dumnezeu și suntem deschiși să facem compromisuri pentru ele, întorcându-ne spatele de la Dumnezeu”. 

Preasfinția Sa Claudiu a chemat la prudență, la a privi neîncetat la „felul în care decurge viața noastră” care „va conta în momentul în care vom trece din această viață în viața cea adevărată”. 

În fiecare zi a invitat la trăirea credinței, a Botezului, la lepădarea de Cel rău și unirea cu Dumnezeu. Pentru că, „Nu ajunge doar să știm despre Dumnezeu, să-L cunoaștem pe Dumnezeu teoretic, asta o fac și diavolii”, care „Îl recunosc imediat și îi spun: «De ce ai venit, Fiule al lui Dumnezeu?». Ei știu foarte bine Cine este Dumnezeu, atât doar că nu-L ascultă”. 

Așadar, a invitat credința să nu fie doar teoretică, rațională, ci ea să fie trăită: „avem o sumă de adevăruri de credință, dar pe acelea trebuie să le trăim, în fiecare zi să le punem în practică”. 

Revenind, a spus: „Spuneam că biserica aceasta este o catedrală fiindcă este clădită pe credința înaintașilor noștri, pe credința din aceste locuri, din această țară, pe credință în Dumnezeu. Și este un dar atât de mare ca noi să fim prezenți aici, fiindcă intrăm în darul pe care predecesorii noștri l-au primit, intrăm în credința pe care ei au primit-o”.

Preasfinția Sa Claudiu a continuat să arate frumusețea, lumina, siguranța pe care o oferă parcurgerea „căii lui Dumnezeu” împreună cu Episcopul fericit Iuliu Hossu și toți Episcopii martiri și mărturisitori, cu toți sfinții, cu îngerii, și mai ales cu Preasfânta Maică a lui Dumnezeu spre care a îndemnat și căreia i-a încredințat credincioșii. 

Maicii Sfinte, „Cea care se încrede în cuvântul, în planul lui Dumnezeu fără rezerve, îi spune Arhanghelului Gabriel: «Fie mie după cuvântul tău»”, deși nu înțelege, dar „știe că acel cuvânt al lui Dumnezeu caută binele și fericirea noastră. La fel trebuie să-I spunem și noi: «Fie mie după cuvântul tău, în fiecare zi. Fie mie după voia Ta» - o spunem cu buzele atunci când recităm Tatăl nostru -, «facă-se voia Ta. Dar trebuie s-o spunem și cu viața noastră. Noi, de multe ori încercăm să-I spunem lui Dumnezeu: «Facă-se voia Ta, așa cum vrem noi». Dar, avem la dispoziție toată viața pentru a intra în logica de credință, pentru a spune împreună cu Maica Sfântă: «Fie mie după cuvântul Tău». Dacă facem așa, atunci vom fi și noi cu adevărat pietre vii ale Catedralei lui Dumnezeu!”

La încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit tuturor pentru participarea la Sfânta Liturghie, pentru că și-au rupt din timpul lor și au venit să petreacă timp cu Dumnezeu, le- a spus: „este timpul cel mai prețios și singurul timp care rămâne în vistieria vieții noastre”. 

A adresat felicitări și mulțumiri corului „care a însoțit atât de minunat Sfânta Liturghie și ne-a făcut să ascultăm, în taină, glasurile îngerești care dau laudă lui Dumnezeu.”

Apoi, și-a exprimat recunoștința și gratitudinea „în mod solemn, în fața Bisericii și a dvs., a tuturor” față de cei care „au făcut în așa fel încât voi, astăzi, să fiți aici”. A explicat: „Dacă noi astăzi suntem aici, este pentru că cineva ne-a ajutat să ajungem aici... Cu toții suntem aici pentru că există un șir de oameni de credință în spatele nostru și merită să le mulțumim în fața lui Dumnezeu celor care mai sunt printre noi și să înălțăm o rugăciune pentru cei care sunt deja în Împărăția Cerurilor”. A adăugat: „În această logică de credință aș vrea să mulțumesc tuturor celor care au stat la spovadă și ați venit într-un număr atât de mare la Sfânta Cuminecare”. 

Preasfinția Sa Claudiu a dorit să mulțumească preoților prezenți, care au însoțit de-a lungul anilor credincioșii din Dej cu rugăciunile lor: astfel, a oferit, în semn de „recunoaștere a inimii, a Episcopiei de Cluj-Gherla, a Bisericii...”, pentru jertfa împlinită, pentru rugăciuni, pentru ajutorul dat, câte o „Diplomă de aleasă cinstire” preoților: pr. Laurențiu Biriș, pr. Izidor Moholea, pr. Gavril Buculei și pr. Traian Pop. 

În numele comunității greco-catolice dejene afiliată bisericii, pr. Laurențiu Biriș a mulțumit pentru prezența în mijlocul preoților și a credincioșilor a „celui pe care Dumnezeu l-a învrednicit să fie urmaș al Apostolilor”, Preasfinția Sa Claudiu, pentru că a adus „plinătate de har, bucurie sufletească și acea comuniune atât de necesară, care este atât de frumos astăzi între noi” și a oferit, ca mulțumire și amintire, Episcopului de Cluj-Gherla, o icoană cu patronii sfântului locaș: Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Au fost oferite și copiilor diplome de Amintire de la Prima Împărtășanie de la Preasfinția Sa Claudiu și mici daruri din partea Parohiei lor – care cuprindeau și o carte de rugăciune, un rozar - pe care să le păstreze și să le folosească pe drumul lor de credință, căruia i-au pus în această zi un temeinic început primindu-L pe Domnul Isus, sub forma Pâinii și a Vinului, în sufletul lor.

Ziua de sărbătoare s-a încheiat în bucurie și comuniune la o agapă fraternă.

VIDEO CELEBRARE



Sursa:eparhiaclujgherla.ro