Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Televiziunea Franceză a redifuzat reportajul ”Martiriul Bisericii Greco-Catolice din România”

 
Televiziunea Franceză a redifuzat reportajul ”Martiriul Bisericii Greco-Catolice din România”
  • 28 Iul 2023
  • 1316

Duminică, 23 iulie 2023, în cadrul emisiunii Chretiens Orientaux, canalul național de televiziune France 2 a redifuzat un documentar dedicat martiriului Bisericii Greco-Catolice din România.

Realizatorii acestui documentar amintesc în prezentarea lor că la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, România a fost pusă sub influența URSS și comuniștii au preluat puterea, aplicând „metodele” Moscovei. Astfel Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a devenit ținta unei persecuții religioase aprige și înfricoșătoare. Securitatea i-a obligat pe credincioșii acestei biserici să treacă în Biserica Ortodoxă (pe atunci controlată de regim), iar episcopilor li s-a cerut să abandoneze comuniunea cu succesorul lui Petru. Toate bisericile au fost confiscate Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist și oferite Bisericii Ortodoxe, episcopii și mulți preoți au fost închiși și torturați, unii până la moarte.

Documentarul se poate viziona AICI.

Pe 2 iunie 2019, la Blaj, Papa Francisc a beatificat cei șapte episcopi greco-catolici, martiri ai Credinței. Cu această ocazie Sfântul Părinte Papa Francisc a amintit că: În fața persecuției aprige din partea regimului, ei au dat dovadă de o credință și de o iubire exemplare pentru poporul lor. Cu mare curaj și tărie interioară, au acceptat să fie supuși la o dură detenție și la tot felul de cruzimi, decât să renege apartenența la iubita lor Biserică. Acești Păstori, martiri ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire.

Viața și jertfa lor poate fi un model pentru fiecare om, deoarece "au reprezentat ceva foarte rar – au avut capacitatea de a-şi pune în acord idealul, vorbele şi faptele".

Acest film foarte emoționant spune povestea represiuni Bisericii Greco-Catolice din România și dă mărturia edificatoare a Speranței, în ciuda ororii închisorilor comunise.

Documentarul a fost realizat de Thomas Wallut și Guillaume Juherian, în regia lui Guillaume Juherian, cu sprijinul  Asociației L’Oeuvre d’Orient și a fost redifuzare duminică, 23 iulie 2023 – de la 9:30 la 10:00 - France 2.

Nu este pentru prima dată când Televiziunea Franceză realizează documentare despre Biserica Greco-Catolică din România. Aceeași echipă a realizat în ultimii ani mai multe reportaje sau documentare care au prezentat aspecte din istoria și viața Bisericii Române Unite: 

”Omagiul martirilor Bisericii Greco-Catolice din România” 

"Un mic colţ din România într-un cartier al Parisului"

"Le père Alin : témoin de la renaissance roumaine"

"La grande famille du Père Irénéu"

"Iconostasul, poartă spre Cer"

Reportajul redifuzat duminică, începând cu ora 9,30, este o dovadă în plus a intersului față de mărturisitorii de credință ai Bisericii Greco-Catolice din România.

 

 

ACC