Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Sfințirea noii biserici din Sântu, județul Mureș

 
FOTO: Sfințirea noii biserici din Sântu, județul Mureș
  • 25 Mai 2014
  • 5236
Duminică, 25 mai a.c., în Parohia greco-catolică Sântu (Mureș), protopopiatul Teaca, a fost sfințită biserica parohială cu hramul ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” , a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 2003.

Cu această ocazie, Preasfinţia Sa Claudiu Pop, Episcopul  Curiei Arhiepiscopiei Majore, însoțit de Pr. Ioan Fărcaș, Vicar Mitropolitan, s-a aflat în mijlocul credincioşilor veniți la aces frumos moment de sărbătoare.

În faţa bisericii, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de părintele paroh Toader Rideg şi de alţi preoţi din localităţile învecinate, dar şi din alte parohii. Un grup de copii, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, au urat bun venit Preasfinţitului şi i-au oferit flori. Urarea de bun venit a fost adresată în numele sătenilor și de Primarul comunei.

După sfințirea noului și frumosului lăcaș de cult, a urmat Sfânta și Dumnezeasca Liturghie la care au concelebrat 28 de preoți și au participat peste trei sute de credincioși, printre aceștia numărându-se și membri ai comunității ortodoxe din localitate însoțiți de preotul lor.

În cuvântul de învăţătură pe care Preasfinţia Sa Claudiu l-a adresat celor prezenţi a transmis salutul și binecuvântarea Preafericitului Cardinal Lucian, în numele căruia s-a aflat la acest eveniment.

În continuare, aducând aminte de rolul și semnificația Templului din Ierusalim pentru poporul lui Dumnezeu, a subliniat importanța binecuvântării ”acestui Templu al Noului Testament, al Bisericii Domnului nostru Isus Cristos”: ”am înconjurat-o cu moaștele Sfinților Martiri, am înconjurat-o cu Sfinții Îngeri. Astfel, acest lăcaș va fi tot timpul înconjurat, păzit, ocrotit de Sfinții Îngeri.

Ne-am rugat împreună, am binecuvântat, am miruit, am sfințit. Și acest lăcaș este acum consacrat Domnului. Și ori decâte ori veți intra aici vă veți aduce aminte că și noi, fiecare dintre noi, suntem prin botez consacrați Domnului nostru Isus Cristos
”.

E un templu și o Biserică cu totul specială aici la Sântu” a mai spus Preasfinția Sa. ”Fiindcă aici din Sântu a fost unul din cei 52 de protopopi care au semnat actul unirii în 1700”.

Continuând predicarea sa, episcopul le-a adus aminte celor prezenți că minunatul titlu pe care îl purtăm aproape fără să ne dăm seama, acela de creştini, a fost folosit pentru prima dată în Antiohia. Un nume ce ne leagă în mod esenţial de Cristos. ”Suntem urmașii lui Cristos, suntem oameni care am primit lumina Lui, care am fost adăpați cu apa vie a Domnului nostru Isus Cristos”. Acest fapt ne dă o demnitate care se mărturiseşte cu tărie şi fermitate, pe parcursul întregii noastre vieții.

La finalul slujbei, cei prezenţi au avut prilejul să venereze altarul nou consacrat, ulterior au participat la o agapă frăţească oferită de gazde.

ACC