Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Terorismul și războiul conduc numai la moarte și suferință

 
Papa Francisc: Terorismul și războiul conduc numai la moarte și suferință
  • 09 Oct 2023
  • 406

În țara în care s-a născut Isus, Principele păcii, umanitatea trebuie să ia act, din nou și cu mâhnire, că nu este pace! La rugăciunea ”Îngerul Domnului” de duminică, 8 octombrie a.c., papa Francisc a făcut un stăruitor apel la pace și la rugăciune pentru pace după violențele armate care au izbucnit în aceste zile în Israel, între milițiile palestiniene și armata israeliană, lăsând în urmă cel puțin câte trei sute de morți de o parte și de cealaltă.

Primul apel al Sfântului Părinte după rugăciunea ”Îngerul Domnului” nu putea să se refere la altă urgență care rănește, din altă parte, corpul unei umanități deja suferinde din cauza atâtor conflicte și războaie pe toate continentele.

Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, urmăresc cu îngrijorare și durere cele ce se întâmplă în Israel, unde violența a explodat cu o mai mare cruzime, provocând sute de morți și răniți. Îmi exprim apropierea față de familiile victimelor, mă rog pentru ele și pentru toți cei care trăiesc ceasuri de teroare și angoasă. Atacurile și armele să se oprească, vă rog, și să se înțeleagă că terorismul și războiul nu conduc la nicio soluție, ci numai la moarte și la suferința atâtor nevinovați. Războiul este o înfrângere, orice război este o înfrângere. Să ne rugăm ca să fie pace în Israel și în Palestina!”.

În alocuțiunea prezentată înainte de rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a făcut un amplu comentariu la pagina Evangheliei proclamată în această duminică în ritul roman sau latin cu parabola lucrătorilor ucigași din vie (cf. Matei 21, 33-43). Este ”o parabolă dramatică”, a recunoscut încă din start Sfântul Părinte, dat fiind că, la momentul recoltei, cultivatorii viei îi maltratează pe cei trimiși, îi ucid pe toți, iar la fel au făcut și cu fiul stăpânului. Ceva nu a mers cum trebuia, a subliniat papa, iar stăpânul viei a făcut toate cum trebuie, chiar ”cu iubire”, de la plantarea viei până la turnul de pază al acesteia și darea acesteia în arendă (cf. v.33). Cu aceste premise, era de așteptat ca recolta să se încheie în modul cel mai fericit, ”într-un climat de sărbătoare”. În schimb, „în mintea cultivatorilor s-au strecurat gânduri ingrate și lacome”: „ingratitudinea alimentează lăcomia și crește în ei un sentiment din ce în ce mai mare de revoltă care îi face să vadă realitatea de o manieră distorsionată, să se simtă în credit, nu în debit față de stăpânul care le-a dat lor de muncă”. Mai mult, când îl văd venind pe fiul stăpânului, s-au hotărât să-l ucidă și să-i ia moștenirea, astfel că ”din agricultori, ei devin asasini”.

Prin această parabolă, Isus amintește ce se întâmplă atunci când omul se amăgește atât de mult încât uită de gratitudinea pe care ar trebui să o simtă în fața faptului că ”binele vine din harul lui Dumnezeu, din darul său gratuit. Când uită de acest fapt, se sfârșește prin a trăi propria condiție și propria limită nu cu bucuria de a se simți iubiți și mântuiți, ci cu trista iluzie de a nu avea nevoie nici de iubire, nici de mântuire. Se încetează de a se lăsa iubiți și se ajunge prin a se regăsi prizonieri ai propriei lăcomii, ai nevoii de a avea ceva în plus față de ceilalți, ai voinței de a-i întrece pe ceilalți. De aici provin numeroase insatisfacții și recriminări, numeroase neînțelegeri și invidii și, mânați de ranchiună, se poate precipita în vârtejul violenței. Da, dragi frați și surori, ingratitudinea generează violență, în timp ce un simplu Mulțumesc poate să readucă pacea”. ”Să ne ajute Maria, al cărei suflet îl preamărește pe Domnul, să facem din gratitudine lumina care răsare zi de zi în inima noastră”, a fost îndemnul papei de la finalul alocuțiunii sale.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” a fost urmată de apelul la pace între israelieni și palestinieni, despre care am menționat în minutele precedente. Apoi, Sfântul Părinte a îndemnat ca în luna octombrie, care este luna misiunilor, dar și a rugăciunii rozariului, ”să nu obosim să invocăm, prin mijlocirea Mariei, darul păcii asupra multor țări din lume afectate de război și de conflicte și să continuăm să ne amintim de scumpa Ucraină, care în fiecare zi suferă atât de mult și este atât de chinuită”.

Sfântul Părinte a mulțumit, în continuare, celor care urmăresc și, mai ales, însoțesc cu rugăciunea Sinodul în curs de desfășurare, despre care a spus că este ”un eveniment bisericesc de ascultare, împărtășire și comuniune fraternă în Spiritul Sfânt. Îi invit pe toți să încredințeze Spiritului Sfânt lucrările acestuia”.

După saluturile adresate pelerinilor din diferite țări, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro