Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Împărtășire din izvorul milostivirii lui Dumnezeu la Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată în Catedrala greco-catolică clujeană

 
Împărtășire din izvorul milostivirii lui Dumnezeu la Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată în Catedrala greco-catolică clujeană
  • 13 Feb 2024
  • 658

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, în colaborare cu Asociația Medicilor Catolici din România – Filiala Cluj, a celebrat duminică, 11 februarie 2024, împreună cu Biserica Catolică din întreaga lume, Ziua Mondială a Bolnavului și a Operatorilor Sanitari și prima apariție a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes, Franța. Cu această ocazie, invitați speciali ai Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, la Sfânta Liturghie arhierească, au fost medici, personal sanitar și cei purtători de suferință. Pentru ei a fost rugăciunea Bisericii în această zi, cuvântul de învățătură al Ierarhului, precum și meditația de emoționantă împărtășire – în lumina mesajului Papei Francisc pentru cea de-a XXXII-a Zi Mondială a Bolnavului – a președintelui Asociației Medicilor Catolici, medicul neurochirurg prof. dr. Ioan Ștefan Florian, ce a urmat Sfintei Jertfe liturgice.

ALBUM FOTO

Între preoții concelebranți s-au aflat preoți care celebrează în catedrală: pr. Daniel Avram, care a și coordonat organizarea evenimentului; pr. Anton Crișan, rector al catedralei; pr. Ovidiu Ivan, precum și pr. Florin Soboslai, preot capelan la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca. Au ajutat la celebrare diaconi, subdiaconi, studenți seminariști. S-au unit în rugăciune, fiind prezente în catedrală, persoane consacrate din Congregația Surorilor Maicii Domnului și din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare. Au fost de față, de asemenea, membri ai unor asociații cu specific caritabil și de îngrijire a bolnavilor care funcționează pe teritoriul Eparhiei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Angeli” al catedralei, dirijat de prof. Angela David.

Preasfinția Sa Claudiu a pornit, în cuvântul de învățătură, de la celebrarea de către Biserică a Zilei Mondiale a Bolnavului și de la motivul instituirii, de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, a acestei zile: cea dintâi apariție a Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes, Franța, în 11 februarie 1858. Marele sanctuar marian a devenit, de atunci, loc de vindecare, de convertire, de schimbare, fiind locul în care Maica Sfântă i-a apărut unei copile, Sfânta Bernadeta, și a cerut în primul rând convertire, schimbare. Ierarhul a subliniat că, prin vindecările pe care le înfăptuiește Dumnezeu, „oamenii sunt chemați să îi vadă prezența, să îi simtă puterea” și să înțeleagă ce semnifică aceste vindecări și miracole: ele indică drumul spre „mai departe”, spre acel „Cineva” care se află dincolo de aceste semne, acel drum care duce la întâlnirea cu Cel care, fără nici un merit din partea celui care a fost bolnav, îl iubește atât de mult încât îl vindecă. „Așa este la Lourdes, așa este în lumea în care trăim, aceasta este legătura noastră cu Dumnezeu”.

Episcopul a continuat: „Suntem creștini greco-catolici, ne mândrim cu Biserica noastră, care a făcut atât de mult pentru această țară, o Biserică ce mai apoi a suferit, în perioada de persecuție comunistă; ne mândrim cu Episcopii noștri martiri, cu Episcopul Iuliu Hossu, care a fost declarat martir fericit de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj, și avem deci cumva dreptul – așa simțim – să beneficiem de toată această bogăție, și gândim bine. Dar aceasta vine la pachet cu o responsabilitate. Fiindcă întotdeauna, atunci când primim un dar, îl primim nu doar pentru noi, ci pentru ceilalți.” Despre acest adevăr, „ne interpelează într-un mod cu totul aparte” și Evanghelia duminicii, Matei 25,14-30, cu pilda talanților.

Privind la toate cele trei pilde din acest capitol 25 al Evangheliei după Matei – a celor 10 fecioare, a talanților și a înfricoșătoarei judecăți -, Preasfinția Sa a evidențiat prioritatea pe care Dumnezeu o dă iubirii, iubirii aproapelui, conștientizării faptului că „Isus este prezent în cel de lângă noi”. Și astfel, „cu atât mai mult, ziua de astăzi, dedicată bolnavilor și celor care au grijă de bolnavi, capătă o semnificație spirituală, nu doar socială. Nu este doar un bine social.” Așadar, nu este suficient doar să avem grijă de cei bolnavi, ci „îl întâlnim pe Isus în cei bolnavi”. A invitat credincioșii să pătrundă mesajul evanghelic în profunzime, pentru a observa că „peste tot este vorba despre iubire”, o iubire care poate fi păstrată doar trăind-o, pentru ca astfel „să curățăm, în sufletele noastre, icoana care îl reprezintă pe Dumnezeu”. De asemenea, a chemat la conștientizarea faptului că toți oamenii sunt bolnavi într-un fel sau altul: „noi suntem cei bolnavi și avem nevoie de vindecarea lui Dumnezeu și de aceea suntem aici”, în biserică.

Preasfinția Sa Claudiu a invitat, de asemenea, ca în această sărbătoare, dar și în fiecare zi, „să acordăm atenție celor bolnavi de iubire”, a celor care așteaptă „un zâmbet, o mângâiere, o vorbă bună, așteaptă puțin din timpul nostru”. „Dumnezeu vrea de fapt bucuria noastră, fericirea noastră, nu să respectăm niște reguli de dragul regulilor, ci pentru ca să împlinim totul în perspectiva iubirii și a bucuriei”. De aceea, a încheiat, „să ne aducem aminte de cei bolnavi din familia noastră, de cei bolnavi din spitale, să încercăm să rupem din timpul nostru un minut, sau o jumătate de oră, pentru a-i vizita, pentru a le da un telefon, pentru a-i întreba «Ce mai faci?» – și atunci Evanghelia din această zi se va împlini pentru noi (…) și atunci, cu adevărat, vom începe să trăim de aici Împărăția Cerurilor”, iar în momentul morții, „vom putea spune ca Sfânta Tereza de Lisieux, «Eu nu mor, eu intru în adevărata Viață»”.

Celebrarea liturgică a fost urmată de o meditație a președintelui Asociației Medicilor Catolici din România, prof. dr. Ioan Ștefan Florian. Pornind de la mesajul Sfântului Părinte din acest an cu privire la „îngrijirea bolnavilor prin grija pentru relații”, reputatul medic neurochirurg a relevat importanța apropierii directe între oameni, prin zâmbete, priviri, emoții, prin iubire și grijă, pentru a evita capcanele comunicării prin intermediul lumii virtuale. A vorbit despre singurătatea care umbrește „fărâma de divinitate cu care suntem cu toții dăruiți”, atât de prezentă în copilărie. Pentru că, în prezent, din spatele dispozitivelor electronice, „avem senzația că existăm doar dacă primim un deget mare pe micul nostru ecran” și „compasiunea a devenit o biluță galbenă cu o lacrimă în colțul ochiului”.

Dincolo realitățile descrise, de schimbările prin care societatea actuală se îndreaptă spre incapacitatea de a înțelege „gestul samariteanului” din pilda cu samariteanul milostiv, dr. Ștefan Florian a mărturisit experiența pe care a avut-o, ca medic, cu o zi înainte, la vizita pe secție. „Aplecat asupra unui tânăr bolnav, am întins mâna să îl mângâi. Fața lui s-a luminat de un zâmbet senin și, cuprinzându-mi mâna în mâinile lui, mi-a spus: «Cel mai bun medicament!» Am înțeles atunci o dată în plus că există speranță, că dincolo de tehnologie, de ghiduri, de protocoale, bolnavul are nevoie de omul din fiecare dintre cei care îi poartă de grijă”. A încheiat cu un mesaj de speranță și cu o rugăciune: „Ajută-ne, Doamne, să fim așa cum ne-ai creat, ajută-ne să fim iubire!”

Preasfinția Sa Claudiu i-a mulțumit prof. dr. Ștefan Florian pentru că „a găsit timp pentru a fi astăzi cu noi”, i-a mulțumit pentru „felul minunat în care a îmbinat tradiția Bisericii, Sfânta Scriptură și experiența personală”, a confirmat valoarea copilăriei relevată de acesta în meditație, copilăria fiind „momentul primordial în care îl întâlnim, îl percepem pe Dumnezeu”. A amintit că la Lourdes, Fatima și în alte locuri ale aparițiilor Maicii Sfinte, acestea s-au petrecut în fața unor copii. „Mulțumesc mult pentru că ați fost astăzi alături de noi, ca și creștin, ca și expert în vindecare trupească și sufletească”. Celebrarea Zilei Mondiale a Bolnavului în catedrala clujeană s-a încheiat cu miruirea credincioșilor, spre luminare și tămăduire, spre împărtășire din izvorul milostivirii lui Dumnezeu.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro