Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Claudiu: Bucuria lăuntrică, pacea pe care Isus ne-o dă, să nu ne-o ia nimeni

 
PS Claudiu: Bucuria lăuntrică, pacea pe care Isus ne-o dă, să nu ne-o ia nimeni
  • 06 Mai 2024
  • 670

„Bucuria lăuntrică, pacea pe care Isus ne-o dă, să nu ne-o ia nimeni” – Preasfinția sa Claudiu în noaptea de Înviere, A.D. 2024

Utrenia Învierii a fost celebrată în seara de 4 mai 2024, la Catedrala „Schimbarea la Față”, în atmosferă de mare sărbătoare, la încheierea zilelor de rugăciune și reculegere a Săptămânii Mari și Sfinte. În întunericul de la început, de dinaintea Învierii – reprezentat simbolic de Catedrala cufundată în noapte -, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, ieșind în ușile Sf. Altar, a chemat: „Veniți de luați lumină!” Și, împreună cu preoții – în număr mare – au dat lumina adusă din Altar, lumina Domnului Înviat, tuturor. S-a ieșit apoi în procesiune în fața bisericii, unde, prin cântările și rugăciunile Ierarhului, a preoților și studenților Seminarului Teologic eparhial, lumina Învierii a fost primită cu bucurie, nu doar în mâini, dar mai ales în suflete.

ALBUM FOTO

Partea a doua a Utreniei s-a celebrat în Catedrala puternic luminată și împodobită cu flori albe, unde rugăciunile și cântările s-au săvârșit în ritm alert, parcă cuprinsă de graba mironosițelor „degrabă mergând” pentru a vesti Învierea. Mulțimea credincioșilor, clerici și laici, a cântat cu fețele înseninate cântul de învingere: „Cristos a Înviat din morți cu moartea pe moarte călcând…” „Unde-ți este, moarte, boldul? Unde-ți este, iadule, biruința?” – a declamat, la încheierea slujbei, Preasfinția Sa Claudiu, dând citire cuvântului de învățătură al Sfântului Ioan Gură de Aur, consfințind pe vecie: „A Înviat Cristos și tu ai fost nimicit. S-a sculat Cristos și au căzut diavolii. A Înviat Cristos și se bucură îngerii. A Înviat Cristos și viața stăpânește. A Înviat Cristos și nici un mort nu este în groapă; căci Cristos, sculându-Se din morți, începătură celor adormiți S-a făcut.”

Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit tuturor celor care au făcut ca aceste zile să fie zile pline de har, a mulțumit în mod special preoților, diaconilor, studenților seminariști, persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor care au contribuit la mărita sărbătoare. A salutat și pe toți aceia care au urmărit Utrenia Învierii online sau la tv, prin posturile Radio Maria și Maria Tv, și a invitat la bucurie. A spus: „Aș vrea să fim cu toții împreună, plini de bucurie”, pentru că, acest cuvânt, «bucurie» a fost repetat continuu în timpul slujbei.

A amintit: „Astăzi, poate mai mult decât oricând, bucuria este atacată de cel rău”. De aceea, „noi, creștinii, ar trebui să fim experți în bucurie. Ar trebui să fim experți în speranță, ar trebui să fim experți în pace. Dar astăzi, pe lângă evenimentele internaționale care tind să ne fure bucuria, mai sunt și ispite în viața noastră personală, în familia noastră”. Și, „dacă bucuria lipsește prea mult din viața voastră, indiferent de motive”, a invitat la a conștientiza că, „atunci când Cristos a Înviat, a înviat morți și a învins moartea”. De aceea, „supărarea, întristarea, durerea nu mai au ce să caute în sufletele noastre”. Și, „bucuria cea lăuntrică, pacea pe care Isus ne-o dă, să nu ne-o ia nimeni”. Iar pentru a păstra bucuria în suflete, „recurgeți cu multă încredere la Maica Sfântă: ei ne rugăm Rugăciunea Rozariului, Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te. Ei ne rugăm, în rugăciunea Acatistului: bucură-te, cea plină de har, învingătoarea diavolilor, apărătoarea creștinilor, maica milei, apărătoarea celor ce plâng. Maica Sfântă este cea care reușește să zdrobească cu călcâiul capul șarpelui.”

Preasfinția Sa Claudiu a invitat: „Să rămână, în această seară și în zilele care vor urma, momente de har, de bucurie și de pace în sufletele voastre, în familiile voastre, în lumea în care trăiți. Păstrați bucuria ca pe un tezaur de mare preț și dăruiți-o în jurul vostru.” Și, „dacă avem bucuria, să știm să o și dăruim. Și dacă facem așa, Sărbătoarea Paștelui nu va fi doar trei zile, ci va fi sărbătoarea sufletului nostru în fiecare zi. Cristos a Înviat!”



Sursa:https://www.eparhiaclujgherla.ro