Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Expoziția ghidată „Din Cluj și din Paradis” – eveniment dedicat Fericitului Cardinal Iuliu Hossu

 
FOTO/VIDEO: Expoziția ghidată „Din Cluj și din Paradis” – eveniment dedicat Fericitului Cardinal Iuliu Hossu
  • 05 Iun 2024
  • 624

Expoziția ghidată „Din Cluj și din Paradis” – eveniment la Cluj dedicat Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, în anticiparea Anului „Cardinal Iuliu Hossu” la nivel național 

În după-amiaza de duminică, 2 iunie 2024 – sărbătoarea Fericiților Episcopi martiri greco-catolici români -, la Cluj-Napoca a fost organizată expoziția ghidată „Din Cluj și din Paradis”, eveniment al „Zilelor Clujului” și al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla desfășurat în organizarea Asociației Generale a Românilor Uniți Greco-Catolici (AGRU-Cluj) și a Asociației Tineretului Român Unit (ASTRU-Cluj), în colaborare cu Asociația „Cardinal Iuliu Hossu”, parohia greco-catolică „Sfântul Iosif” din cart. Andrei Mureșanu, Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca și cu Editura „Galaxia Gutenberg”.

ALBUM FOTO

A fost un moment ce s-a dorit și anticipare a anului 2025, care va fi dedicat Cardinalului Iuliu Hossu la nivelul întregii țări. Legea prin care a fost instituit „Anul Cardinal Iuliu Hossu”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 968/25.X.2023, implică „desfășurarea și organizarea, pe toată durata anului 2025,  de evenimente culturale, diplomatice, artistice sau educaționale dedicate celebrării vieții, operei, personalității, martiriului, rolului determinant în realizarea Marii Uniri și a eforturilor depuse pentru salvarea evreilor în timpul Holocaustului”.

La împlinirea a 5 ani de la beatificarea, la Blaj, de către Sfântul Părinte Francisc, a Episcopilor greco-catolici martiri, inițiativa din 2 iunie 2024 a fost, de fapt, o invitație adresată clujenilor, trecătorilor de zi cu zi pe lângă cele două Catedrale greco-catolice din Cluj-Napoca, cea actuală – moștenită de la Episcopul Iuliu Hossu, și cea viitoare – vis al Episcopului Iuliu Hossu. Toți cei care au intrat în cele două Catedrale au fost conduși mai aproape de cel care încă din timpul vieții sale era recunoscut ca „Om al timpului său”, personalitate de marcă a Bisericii, a țării și în mod special a Clujului, Fericitul Cardinal Iuliu Hossu.

În Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, edificiul aflat încă în construcție în Piața Cipariu, holul expozițional istoric existent a fost continuat cu noua expoziție ce ilustrează personalitatea și viața Cardinalului Iuliu Hossu, precum și momentul ridicării sale, împreună cu ceilalți Episcopi greco-catolici martiri, la cinstea altarelor. Tineri astriști, cu Emanuel Socaciu, președintele ASTRU Cluj, s-au aflat în Catedrală pentru a oferi celor interesați explicații suplimentare despre fiecare imagine, citat, referință din conținutul expoziției.

La câteva sute de metri distanță, și în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” (de pe b-dul Eroilor, nr. 10) – vreme de 18 ani Catedrală a Episcopului Iuliu Hossu – vizitatorii au fost conduși „pe urmele” Cardinalului. În părțile laterale din interiorul catedralei se aflau panouri roll-up expoziționale, și, totodată, pe un ecran s-au putut urmări proiecții video cu și despre Cardinalul Iuliu Hossu. Relicvele Fericitului Episcop au fost așezate în fața Sf. Altar – prezența sa spirituală prin sfintele moaște, neîncetată în sfântul locaș, a fost astfel mai vizibilă. Trecătorii și grupuri de vizitatori au sosit întreaga după-amiază fiind întâmpinați de organizatori și voluntari, și călăuziți, prin vizionarea expoziției, pe firul vieții și personalității strălucitului Ierarh. Cine a dorit a avut ocazia să lase câteva rânduri într-un registru de impresii.

Un banner cu Episcopul Iuliu Hossu – așa cum în timpul vieții sale putea fi văzut sau întâlnit – înveșmânta în această zi zidul exterior lateral al Catedralei „Schimbarea la Față”, locașul ce îi era drag și în care a slujit. Un alt banner era așezat în fața sfântului locaș, unde se află statuia Cardinalului Iuliu Hossu ca Vestitor al Unirii, lângă care tineri voluntari au stat la dispoziția trecătorilor cu informații despre eveniment și pentru a-i invita să intre în Catedrală.

Registrul de impresii cu privire la Expoziția dedicată Cardinalului Iuliu Hossu a fost completat și de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. După Sfânta Liturghie, pe care a celebrat-o în Catedrala în construcție din Piața Cipariu, Ierarhul a poposit și în Catedrala „Schimbarea la Față”, unde a fost primit de membri AGRU, ASTRU, de pr. Anton Crișan rector al Catedralei, de tinerii voluntari, de surori CMD și OSBM, de membri ai Asociației „Cardinal Iuliu Hossu” și de Gelu Hossu, președintele acestei asociații formată din laici, preoți, persoane consacrate și Ierarhi ai Bisericii Române Unite cu Roma ce și-au propus să promoveze memoria și spiritualitatea Cardinalului Iuliu Hossu.

Preasfinția Sa Claudiu a condus un moment de rugăciune în fața relicvelor Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, și, totodată, a făcut un tur al Expoziției, fiind ghidat de Ștefania Isailă, președinta AGRU Cluj, și de pr. Cristian Langa, asistent spiritual AGRU. Au mai fost de față, împreună cu soțiile lor, Emanuel Cosmovici, membru al Cauzei de beatificare a celor 7 Episcopi martiri, și Iuliu Hossu, strănepotul Cardinalului Iuliu Hossu, care a venit din Milaș – localitatea originară și a Cardinalului Iuliu Hossu.

Expoziția conține și îndemnuri spirituale, gânduri ale Episcopului Iuliu Hossu, mesaje peste timp ale unui spirit vizionar ce scruta istoria trecută și viitoare a neamului și Bisericii sale, intuind dincolo de aparențe urmele și lucrarea lui Dumnezeu. Din toate răzbate cel mai important cuvânt al său: credința. Trăirea și întărirea credinței, după exemplul Fericitului martir, este mesajul și al actualului eveniment, și mesajul tuturor manifestărilor care îi vor fi dedicate în anul 2025. Pentru că, din Cluj, din biroul de la sediul episcopal și din Catedrala „Schimbarea la Față”, Episcopul Iuliu Hossu propovăduia credința. Din închisoare și domicilii obligatorii își întâmpina persecutorii prin cuvântul credinței.

Din Cer, Fericitul martir adresează generațiilor de azi același cuvânt al credinței pe care o dorește întărită în suflete: „Și așa, prin întărirea credinței”, spune el, „se va întări adevărul și dreptatea în suflete și se va revărsa binecuvântare spre acest neam iubit de Dumnezeu și spre această țară pe care El ne-a hărăzit-o, întregită și bogată, pentru credința și suferința părinților noștri”.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro