Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

În absența unor soluții concrete, în curând Fâșia Gaza rămâne fără creștini

 
În absența unor soluții concrete, în curând Fâșia Gaza rămâne fără creștini
  • 18 Sep 2014
  • 3711
Printre intervențiile la reuniunea de lucru la vârf organizată la Roma de Caritas International, în perioada 15-17 septembrie, s-a numărat și prezentarea preotului Raed Abusahlia, director al asociației Caritas din Ierusalim. Prelatul a descris situația de totală nesiguranță cauzată de lipsa intervenției comunității internaționale și a negocierilor dintre Hamas și Israel.

Părintele Abusahlia a prezentat o sinteză a crizei umanitare din Fâșia Gaza, într-un interviu acordat postului Radio Vatican:

Părintele Abusahlia: Încetarea focului durează de trei săptămâni însă situația a rămas teribilă, în sensul că populația este abandonată: de atunci nu a existat nicio intervenție din partea comunității internaționale și nicio negociere între Hamas și Israel. Situația este așadar dramatică. În Fâșia Gaza avem circa 400 de mii de persoane fără adăpost, care nu au unde să se ducă; jumătate dintre ei trăiesc în școli, după ce au rămas fără locuințe. Așteptăm cu toții două lucruri: primul, întâlniri în vederea unei negocieri între israelieni și palestinieni, pentru a ajunge la o soluționare a cauzelor acestui ultim conflict și, al doilea, întâlnirea de luna viitoare dintre țările donatoare care ar trebui să promită miliarde de dolari în vederea reconstrucției Fâșiei Gaza. Pentru aceasta vor fi necesare cel puțin cinci sau șase ani și va fi nevoie de o cifră între șapte și zece miliarde de dolari. Între timp noi, și toate organizațiile umanitare care lucrează în Fâșia Gaza, în Palestina, trebuie să intervenim pentru a aduce o mică contribuție, un ajutor acestei populații. Este ceea ce am făcut în timpul războiului și ceea ce facem de la încheierea războiului.

Fiind o asociație umanitară, Caritasul este aproape de populație și este în măsură să evalueze în mod realist speranțele și încrederea privind viitorul în Fâșia Gaza…

Părintele Abusahlia: Din tot ce am auzit până acum, în primul rând de la echipa noastră de coordonare și de lucru, toți cei care au mers în Fâșia Gaza pentru a constata situația la fața locului s-au întors dezamăgiți. După tot ce s-a întâmplat, populația din Fâșia Gaza nu mai are încredere, spunând că acest război este absurd și că nu există o soluție de ieșire din actuala situație. Apoi, în ceea ce-i privește pe creștini, fără o soluție cât mai rapidă, aceștia vor pleca. Aceasta înseamnă că, în curând, nu vor mai fi creștini în Fâșia Gaza. Deja sunt puțini la număr: 1300 de persoane și nu vrem să ajungem să avem o Țară Sfântă fără creștini.

Întrebat ce ar trebui făcut astfel încât creștinii să rămână în Fâșia Gaza, părintele Raed Abusahlia, directorul asociației Caritas din Ierusalim a spus:

Părintele Abusahlia: Avem nevoie de colaborarea întregii comunități internaționale, a tuturor creștinilor din lume și a confederației Caritas Internationalis, avem nevoie de colaborarea tuturor colegilor noștri de la asociațiile Caritas din Europa și din America pentru a ne ajuta, pentru a sprijini această comunitate până când nu va exista o soluție politică. Ei trebuie să fie foarte conștienți de faptul că responsabilitatea prezenței creștine în Țara Sfântă nu aparține doar creștinilor din Țara Sfântă, ci este responsabilitatea tuturor creștinilor din lume, a tuturor bisericilor din lume.Sursa:ro.radiovaticana.va