Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Vizita Papei Francisc la Parlamentul European

 
Vizita Papei Francisc la Parlamentul European
  • 19 Sep 2014
  • 4420
Papa Francisc a acceptat invitaţia de a vizita la 25 noiembrie Parlamentul European de la Strasbourg şi de a ţine un discurs europarlamentarilor în cadrul unei sesiuni solemne: a confirmat directorul Sălii de presă a Sfântului Scaun, pr. Federico Lombardi, după anunţul dat de preşedintele Parlamentului, Martin Schulz.

Vizita va avea loc marţi, 25 noiembrie, iar programul acesteia este în curs de stabilire, a mai spus părintele Lombardi care a precizat că nu este vorba de o vizită în Franţa, ci la Parlamentul European de la Strasbourg.

Preşedintele Martin Schultz îi adresase Papei Francisc invitaţia de a merge la Strasbourg cu ocazia vizitei oficiale efectuată la Vatican pe 11 octombrie 2013. După întrevederea de anul trecut cu Suveranul Pontif, Martin Schulz a explicat la Radio Vatican motivațiile acestei invitații: ”Astăzi trăim într-o lume globalizată în care Uniunea Europeană ar trebui să desfășoare un rol de stimulent pentru a se ajunge la o mai mare dreptate și cooperare. Ar trebui să fie instrumentul prin care lumea să devină mai justă și mai echitabilă. Spațiul în care se discută despre toate acestea este Parlamentul European. Sfântul Scaun și Papa au un impact enorm asupra dezbaterilor mondiale în privința schimbărilor de care toți avem nevoie. De aceea, un om de un asemenea impact și de o asemenea importanță, ar trebui să ia cuvântul tocmai în acest context în care se discută despre rolul Europei în lume. Acesta este motivul pentru care am încercat să-l conving pe Papa Francisc să vorbească în Parlamentul European”.

Anunțul privind vizita Papei Francisc la forul politicii europene de la Strasbourg a trezit numeroase reacții în opinia publică europeană și în mediile Bisericii Catolice.

Apropiata vizită a Papei Francisc la Parlamentul European pe 25 noiembrie 2014 este o veste bună pentru continentul nostru: afirmă într-un comunicat de presă președintele Mișcării Ecleziale de Angajare Culturală din Italia, prof. Carlo Cirotto. ”Timpul de față este un moment dramatic pentru comunitatea internațională și Uniunea Europeană este tot mai mult în criză de identitate, marcată de tendințe naționaliste și populiste, și divizată în privința răspunsului la criza economică. De aceea – se mai citește în comunicat – nu există voce mai credibilă decât a Sfântului Părinte pentru a reafirma necesitatea unei Europe a popoarelor și nu a birocrațiilor, a solidarității sociale și ospitalității și nu a rigorii oarbe și a închiderii. Mai presus de toate – încheie comunicatul – vizita Papei la Strasbourg reprezintă o fericită ocazie ”de a impulsiona Uniunea Europeană să-și asume cu un mai mare curaj pe scena internațională un rol activ în construcția păcii”.

La rândul său, cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München și președinte al Comisiei Conferințelor Episcopale din Comunitatea Europeană, a afirmat că decizia Papei Francisc de a accepta invitația Parlamentului European reprezintă ”un semnal puternic” pentru Europa. Decizia Suveranului Pontif de a merge la Strasbourg ”mai înainte de a vizita un stat membru al Uniunii Europene”, continuă cardinalul Marx, arată ”sprijinul și încurajarea Pontifului de a continua proiectul de integrare și unificare a Europei”. Papa Francisc – continuă prelatul german – ”recunoaște în acest fel caracterul unic al instituțiilor europene în viața continentului” și privește la proiectul european mai ales din perspectiva acestuia ca ”vector de pace”, după cum subliniază și Premiul Nobel pentru Pace primit de Uniunea Europeană în 2012. ”Integrarea europeană – a mai spus card. Marx – a beneficiat de sprijinul Bisericii Catolice încă de la început”, sprijin exprimat și de vizita efectuată la Parlamentul European de Ioan Paul al II-lea în 1988. ”Sperăm ca vizita Papei Francisc”, încheie cardinalul Marx, ”să-i încurajeze pe parlamentarii europeni în activitatea lor și să arate că valorile fundamentale ale Uniunii, inspirate în mare parte din credința creștină, pot oferi o contribuție semnificativă la construcția Europei de mâine”.Sursa:ro.radiovaticana.va