Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Un pontificat încredințat în mâinile Fecioarei Salus Populi Romani

 
Un pontificat încredințat în mâinile Fecioarei Salus Populi Romani
  • 07 Mai 2013
  • 4098
de Nicola Gori

       Sâmbată, 4 mai, după-amiază, Papa Francisc s-a reîntors în  bazilica romană Santa Maria Maggiore. Fusese pentru prima dată în ziua succesivă a alegerii sale 14 martie, pentru a aduce omagiu Fecioarei Salus Populi Romani, imagine conservată în această Basilica. Sâmbăta s-a întors pentru a recita rozariul și a încredința din nou pontificatul său protecției Mariei. Cardinalul Santos Abril y Castello, titularul bazilicii, amintește acea dimineață de martie cu mare emoție: ,,A fost o mare surpriză - ne-a spus acesta - chiar dacă în seara precedentă și-a manifestat intenția de a veni  la Basilică pentru a-și încredința Pontificatul său sub protecția Feciarei Maria”. A cerut de asemenea permisiunea de a  face acea vizită cu discreție ,, fără a aduna multă lume”. Toate acestea €-“ a spus cardinalul - scoteau în evidența în mod clar stiul său simplu pe care vroia să-l imprime în manifestările externe ale Pontificatului.

       Importanța Fecioarei Maria în gândirea Papei Francisc  are rădăcini profunde și vin de departe. ,,Nu se poate uita - a zis cardinalul - realitatea vieții de credință din America Latină, de unde vine Sfântul Părinte. Sanctuarele Mariane pe continent sunt importante și atrag o mulțime de credincioși”.

       Multe centre de spiritualitate, a explicat acesta,”sunt menite să păstreze credința în America latină în față dificultăților unei societăți în evoluție, dar și în față atacurilor provenite din exterior din partea celor care ar avea interese de prozelitism”.

       În acest context, bazilica Santa Maria Maggiore recapătă o importanță fundamentală, nu doar ca loc principal de cult dedicat Fecioarei Maria, ci și ca un punct de referință pentru atât de mulți credincioși care doresc să găsească un loc întotdeauna disponibil   pentru a se retrage în rugăciune. ,, În țările occidentale - a notat purpuratul - un aspect  ce s-a impus, spre mare surpriză  a acelora care au trăit un anumit număr de primăveri, este închiderea bisericilor în anumite ,,momente moarte” ale zilei.  Acești oameni erau obișnuiți să facă o scurtă vizită în biserică trecând pe lângă sau pentru un anumit motiv”. Din păcate, a constatat cardinalul ,,evoluția societății, numărul crescut de furturi și incidente au condus la reducerea orarului  de deschidere a bisericilor. În câteva a fost posibilă instalarea mecanismelor de protecție, în altele s-a prevăzut să se lase  mai puțin deschis în momentele de frecvență redusa”. Nu se propun mareu astfel de măsuri, în alte contexte ,,bisericile rămân deschise toată ziua, accesibile creștinilor în fiecare moment”. Ar fi, fără discuție, situația ideală dorită și  de Papa.  În acest sens este și invitația Papei Francisc, dincolo de cealaltă dimensiune  a unei Biserici deschise și nu închisă în sine însăși, așa cum de mai multe ori Papă Francisc a cerut.

Sursa: osservatoreromano.va