Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Card. Sandri: Papa Wojtyla, un imn pentru viață chiar şi în suferinţă

 
Card. Sandri: Papa Wojtyla, un imn pentru viață chiar şi în suferinţă
  • 02 Apr 2015
  • 2424

Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, a fost cel care a anunţat în urmă cu 10 ani, pentru zecile de mii de credincioși adunaţi în Piața San Pietro, moartea Papei Wojtyla:

"Dragi frați și surori, la 21:37 iubitul nostru Sfânt Părinte Ioan Paul al II-lea a revenit în Casa Tatălui. Să ne rugăm pentru el."

Cardinalul Sandri timp de mai mulți ani a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai Papei Ioan Paul al II-lea, până în ultimele clipe ale vieții. Iată ce spune Cardinalul despre Sfântul Ioan Paul al II-lea:

Un păstor aproape de oameni

"A trebuit să-l însoțesc în ultimii săi ani, când sănătatea sa a fost din ce în ce mai şubredă, mai ales după ultima vizită pe care Sfântul Părinte a făcut-o la Lourdes. Păstrez o amintire foarte vie a Papei Ioan Paul al II-lea. Trebuie să ne amintim marea lui personalitate din punct de vedere intelectual, doctrinar și pastoral. Și toate acestea în contextul unei viziuni asupra lumii pe care a reușit să o transforme, nu în mod direct, ci pentru a realiza această schimbare a cerut credincioșilor și familiilor să adere la învățătura lui Isus Cristos, care este iubire, justiție, libertate şi solidaritate. (...) Cred că astăzi, aceste aspecte ale Papei Ioan Paul al II-lea Biserica le-a regăsit în persoana Papei Francisc. Mă refer în special la apropierea de oameni exprimată de Ioan Paul al II-lea prin gesturi surprinzătoare, dar mai ales prin privire. O privire care a jucat și a ajuns la inimile credincioșilor și a celor care de mult timp rămăseseră pe marginea credinței."

Curajul Papei Wojtyla

"După zece ani de la moartea sa, cred că personalitatea lui Ioan Paul al II-lea poate fi revăzută și recreată în multe amintiri extraordinare, cum ar fi călătoriile internaționale. Multe popoare și națiuni îşi reamintesc de Ioan Paul al II-lea cu mare afecțiune și recunoștință. Memoria lui este vie, vie și în creștere cu fiecare zi ce trece. (...) Papa Ioan Paul al II-lea a trăit tot ceea ce a gândit, tot ceea ce a spus, tot ceea ce a învăţat în viața lui. Îmi amintesc timpul când lucram pentru Secretariatul de Stat și momentul alegerii lui Karol Wojtyla ca Papă. Atunci, Cardinalul Agostino Casaroli a spus că prin alegerea lui Wojtyla Conclacul a demonstrat "mare curaj"; curaj pe care noul Papă l-a arătat apoi în prima sa predică în Piața San Pietro, invitând lumea să deschidă ușile lui Cristos. La trei ani după acest curaj, a fost pătat în mod dramatic de sânge în urma atentatului din Piața San Pietro. (...) Durerea și suferința știa "să le înfrunte" cu mare noblețe, curaj, și mai presus de toate, cu o personalitate puternică. El ne-a arătat că durerea a fost și este mântuirea lumii, ne-a amintit de însăşi mântuirea lui Cristos."

Mărturia lui: un imn pentru viață

"Moștenirea lui Ioan Paul al II-lea este un imn pentru viața însăși. Aceasta este cu siguranţă mărturia pe care ne-a lăsat-o. El ne-a arătat demnitatea vieții, un creștin care crede în Cristos, poate ajunge la înălţimi sublime, în ciuda limitelor pe care fiecare dintre noi le are. Este mărturia pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea a fost capabil să o transmită chiar și atunci când corpul său nu i-a mai permis să facă nici cele mai obişnuite gesturi, să ne reamintim, de exemplu, ultimul său Angelus, în Duminica Paștelui, când nu a reușit să spună ceea ce a vrut să comunice credincioșilor și întregii lumi. În acel moment am văzut că Dumnezeu lucrează în noi, și el, Ioan Paul al II-lea, a mărturisit acest adevăr cu viața lui. Multe lucruri s-ar putea aminti despre el, a avut un rol crucial - de exemplu - la căderea comunismului. Putem aminti, de asemenea, multele călătorii apostolice sau marile evenimente, cum ar fi Zilele Mondiale ale Tineretului, sau chiar documente de mare relevanţă sau marile inițiative ecleziale, dar în cele din urmă ceea ce iese în evidenţă în primul rând este viața lui, o viață reală, o viață care a rămas mereu coerentă cu credința sa în Dumnezeu."

Traducere: ACCSursa:it.radiovaticana.va