Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Nu putem fi creştini cu orar, ci trebuie să fim creştini în orice moment

 
Nu putem fi creştini cu orar, ci trebuie să fim creştini în orice moment
  • 15 Mai 2013
  • 2922
Adevărul „nu este un monopol, adevărul este o întâlnire”, spre care Spiritul Sfânt poate călăuzi pe cei care-i cer aceasta „în fiecare zi”, a spus Sfântul Părinte la audienţa generală de miercuri, 15 mai, din Piaţa Sfântul Petru.

Lumea este azi bolnavă de scepticism în privinţa sacrului şi alergică la gândul profund asupra adevărului care vine de la Dumnezeu. Ca răspuns la această tendinţă, Papa a transformat cateheza de miercuri într-un fel de terapie de şoc împotriva derivei relativismului, atât de des evocată de Benedict al XVI-lea, potrivit căruia ceea ce suscită consens este adevărat şi nimic nu este definitiv.

Celor circa 100 de mii de pelerini prezenţi în Piaţa Sfântul Pentru, Sfântul Părinte le-a cerut tocmai contrariul, îndemnându-i să se angajeze public la a crede în adevărul adus de Isus, să se roage, rugăciunea fiind unica în măsură să conducă la acest adevăr şi la a fi coerenţi. „Nu putem fi creştini cu orar, ci trebuie să fim creştini în orice moment, în mod total. Adevărul lui Cristos, pe care-l învăţăm de la Spiritul Sfânt care ni-l dăruieşte, priveşte întotdeauna şi în mod total viaţa noastră zilnică.

Să-l invocăm mai des, pentru a ne călăuzi pe calea discipolilor lui Cristos. Să-l invocăm în fiecare zi. Vă fac această propunere: Să-l invocăm în fiecare zi pe Spiritul Sfânt, astfel Spiritul Sfânt ne va apropia de Isus Cristos”.

La începutul catehezei, Papa Francisc s-a inspirat di scena emblematică a Evangheliei în care Pilat îi adresează lui Isus întrebarea: „Ce este adevărul? O întrebare care răsună în orice epocă a lumii, printre numeroase persoane care-şi deschid inima către darul credinţei şi mulţi Pilaţi care nu pot şi nu au intenţia de a face acest lucru: „Pilat nu reuşeşte să înţeleagă că „Adevărul este în faţa lui, nu reuşeşte să vadă în Isus chipul adevărului, care este chipul lui Dumnezeu. Şi totuşi, Isus este tocmai Adevărul care, la împlinirea timpului „s-a făcut trup” şi a venit în mijlocul nostru pentru ca noi să-l cunoaştem. Isus, Adevărul, nu se dobândeşte asemenea unui lucru, ci se întâlneşte, nu este o posesie, ci întâlnire cu o Persoană”.

Dacă această întâlnire cu Adevărul devine experienţă de viaţă, Biserica – ca şi fiecare creştin în parte – experimentează o anumită acţiune a Spiritului Sfânt care, explică Papa Francisc, „în primul rând aminteşte şi imprimă în inimile credincioşilor cuvintele spuse de Isus”, astfel încât Adevărul să devină în fiecare „principiu de evaluare în alegeri şi de călăuză în acţiunile zilnice”. „Dar ne conduce şi în interiorul Adevărului, adică ne face să intrăm într-o comuniune tot mai profundă cu Isus, dăruindu-ne înţelegerea celor ale lui Dumnezeu. Şi aceasta nu se poate obţine prin forţele noastre. Dacă Dumnezeu nu ne iluminează interior, modul nostru de a fi creştini va fi unul superficial. De fapt, acţiunile noastre izvorăsc din profunzimea noastră interioară, de aceea este tocmai inima cea care trebuie să se convertească la Dumnezeu, iar Spiritul Sfânt îl transformă dacă noi ne deschidem Lui.

Sfântul Părinte a dedicat ultimele reflecţii din cadrul catehezei generale Maicii Domnului, anunţând o vizită la Sanctuarul “Madonna di Bonaria”, din localitatea italiană Cagliari, din Sardinia, care va fi programată să aibă loc probabil în luna septembrie: „Între oraşul Buenos Aires şi Cagliari există o înfrăţire legată de o veche istorie. Fondatorul oraşului Buenos Aires ar fi vrut să-l numească iniţial „Oraşul Preasfintei Treimi”, dar marinarii care-l aduseseră pe fondator până acolo erau din Sardinia, iar ei voiau ca oraşul să se numească şi după numele cu care o venerau pe Maica Domnului la ei acasă, adică „Madonna di Bonaria”, dar, fiindcă era prea lung să fi numit oraşul: Città della Santissima Trinità e Porto di Nostra Signora di Bonaria’, au decis să se oprească la ultima parte: Bonaria, care a devenit Buenos Aires, şi care aminteşte imaginea Maicii Domnului de la Cagliari”.Sursa:ro.radiovaticana.va