Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc în Ecuador. Sf. Liturghie la Guayaquil

 
Papa Francisc în Ecuador. Sf. Liturghie la Guayaquil
  • 07 Iul 2015
  • 3330

În cea de a doua zi a călătoriei sale apostolice în Ecuador, luni, 6 iulie 2015, papa Francisc a plecat în cursul dimineții de la Quito la Guayaquil, oraș portuar de pe coasta Oceanului Pacific. Pontiful a parcurs cu avionul companiei Alitalia distanța de aproximativ 300 de kilometri până la Guayaquil, unde a ajuns în jurul orei locale 10 (ora României 18.00), fiind întâmpinat de arhiepiscopul orașului, mons. Antonio Arregui Yarza, și de autoritățile locale.

Sfântul Părinte a făcut mai întâi un scurt pelerinaj la sanctuarul național al Milostivirii Divine din Guayaquil, unde s-a recules în rugăciune personală și a salutat credincioșii prezenți, cei mai mulți fiind bolnavi și bătrâni.

După vizita la sanctuarul Milostivirii Divine, la ora locală 11.45, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie în Parcul Samanes pentru pelerinii și credincioșii din Guayaquil, orașul cu cel mai mare număr de locuitori din Ecuador. 

La Sf. Liturghie celebrată luni, 6 iulie 2015, de papa Francisc în Parcul Los Samanes din Guayaquil, orașul maritim ecuadorian de pe coasta Oceanului Pacific, au luat parte peste un milion de credincioși. La predica Sfintei Liturghii, în cea de a doua zi a călătoriei sale apostolice în America Latină, papa Francisc a prezentat o amplă meditație despre familie pornind de la pagina Evangheliei după Sf. Ioan cu nunta din Cana Galileei, proclamată la celebrarea euharistică. Sfântul Părinte a lansat un puternic apel adresat familiilor care cunosc rănile greutăților din timpurile noastre, spunând că a recupera bucuria în familie este posibil cu ajutorul Sfintei Fecioare Maria, după cum s-a întâmplat la nunta din Cana, unde la un moment dat s-a terminat vinul, semnul bucuriei și al iubirii:
● «Câți adolescenți și tineri simt că în casele lor nu mai este de multă vreme acest vin! Câte femei singure și resemnate se întreabă când s-a sfârșit iubirea, când a plecat pe furiș iubirea din viața lor! Câți bătrâni se simt lăsați afară la sărbătorile familiilor, abandonați într-un colț și de acum fără susținerea iubirii zilnice a fiilor, nepoților și strănepoților! Lipsa vinului poate fi și o consecință a lipsei unui loc de muncă, a bolilor, a situațiilor problematice prin care trec familiile noastre în lumea largă».

Maria, mama lui Isus, este atentă la toate aceste situații: este o mamă grijulie și se adresează cu încredere lui Isus, îl roagă să intervină. Făcând astfel, Maria anticipă ”ceasul” lui Dumnezeu:
● «Ea ne învață să punem familiile noastre în mâinile lui Dumnezeu, ne învață să ne rugăm, alimentând speranța care ne arată că grijile noastre sunt și grijile lui Dumnezeu. Rugăciunea ne face întotdeauna să ieșim din cercul preocupărilor noastre, ne ajută să mergem dincolo de ceea ce ne face să suferim, de ceea ce ne frământă sau ne lipsește, și ne ajută să ne punem în pielea altora. Familia este o școală în care rugăciunea ne amintește că există un ”noi”, că mai există unul aproape de noi, evident, care trăiește sub același acoperiș, care împărtășește cu noi viața și are necesități la rândul său».

Mama lui Isus, a continuat papa Francisc, ne arată că ”slujirea este criteriul adevăratei iubiri și că aceasta se învață mai ales în familie, unde din iubire ne facem unii slujitorii altora”.

Sfântul Părinte a revenit la cele trei cuvinte cheie care ar trebui să facă parte din viața unei familii: te rog, iartă-mă, mulțumesc. Sunt ”mici gesturi”, a recunoscut Pontiful, dar acestea ne ”ajută să construim”, în special acolo unde suferința este mai mare. ”Familia – a evidențiat papa Francisc – este cel mai apropiat spital: când unul e bolnav aici este îngrijit. Familia este cea dintâi școală a copiior, punctul de referință de care nu se poate face abstracție pentru cei tineri, este cel mai bun azil pentru bătrâni”.
● «Familia constituie marea bogăție socială pe care celelalte instituții nu o pot înlocui, care trebuie să fie ajutată și sprijinită pentru a nu pierde niciodată simțul just al serviciilor pe care societatea le oferă cetățenilor. Într-adevăr, aceste servicii pe care societatea le prestează cetățenilor nu sunt o formă de pomană, ci o autentică ”datorie socială” față de instituția familială, care este la bază și care contribuie atât de mult la binele comun».

De multe ori, a spus în continuare papa Francisc, realitățile din familie nu sunt ideale. Dimpotrivă, există atâtea dificultăți. De aici, îndemnul său la rugăciune pentru Sinodul Episcopilor din luna octombrie a.c. care va căuta ”soluții și ajutoare concrete” pentru ca ”chiar și pe cel care pentru noi pare a fi impur”, ne scandalizează sau ne înspăimântă, Dumnezeu, făcându-l să treacă prin ”ceasul său”, să-l transforme într-o minune. Familia are astăzi nevoie de această minune”.

Minunea de la nunta din Cana constă în faptul că ”vinul cel mai bun este cel care stă să fie consumat; realitatea cea mai amabilă, profundă și frumoasă pentru familie trebuie încă să sosească”.
● «Vinul cel mai bun este în speranță, stă să vină pentru orice persoană care are curajul de a iubi. Și într-o familie, trebuie să existe curajul de a iubi, trebuie să existe curajul de a iubi! Iar vinul cel mai bun stă să vină, chiar dacă toate variabilele posibile și statistica susțin contrarul. Vinul cel mai bun stă să vină pentru cei care astăzi văd că totul se prăbușește».

Dumnezeu, a încheiat papa Francisc predica Sfintei Liturghii, ”se apropie întotdeauna de periferiile celor care au rămas fără vin, de cei care au ca băutură numai descurajarea”. Dacă ne punem încrederea în Dumnezeu, se poate întâmpla, cu ajutorul Mariei, minunea de a recupera bucuria familiei și de a trăi în familie. 

După Sfânta Liturghie, Pontiful a mers la Colegiul Javier al Părinților Iezuiți, unde a luat prânzul împreună cu membrii comunității și cu suita papală. După amiază, papa Francisc merge cu automobilul până la aeroportul internațional din Guayaquil de unde, la ora 17.00, se întoarce la Quito, pentru vizita de curtoazie la președintele țării. Ultimul moment al zilei de luni are loc la ora 20.00 (ora României 4.00 de marți): întâlnirea cu comunitatea diecezană a capitalei ecuadoriene în catedrala metropolitană.



Sursa:ro.radiovaticana.va