Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Tema celei de-a 49-a Zi Mondiale a Păcii (1 ianuarie 2016)

 
Tema celei de-a 49-a Zi Mondiale a Păcii (1 ianuarie 2016)
  • 18 Aug 2015
  • 3770

Aceasta este tema pe care Sfântul Părinte Francisc a ales-o pentru a 49-a Zi Mondială a Păcii, care se celebrează la 1 ianuarie 2016: Învinge indiferenţa şi cucereşte pacea 

Comunicat al Consiliului Pontifical pentru Dreptate şi Pace

Papa Francisc anunţă tema Mesajului pentru a 49-a Zi Mondială a Păcii (1 ianuarie 2016)

"Învinge indiferenţa şi cucereşte pacea". Acesta este titlul Mesajului pentru a 49-a Zi Mondială a Păcii, a treia a papei Francisc. Indiferenţa faţă de plăgile din timpul nostru este una din cauzele principale ale lipsei păcii în lume. Astăzi indiferenţa este adesea legată de diferite forme de individualism care produc izolare, ignoranţă, egoism şi, prin urmare, neangajare. Creşterea informaţiilor nu înseamnă în sine creşterea atenţiei faţă de probleme, dacă nu este însoţită de o deschidere a conştiinţelor în sens solidar; şi pentru acest scop este indispensabilă contribuţia pe care o pot da, în afară de familii, învăţătorii, toţi formatorii, lucrătorii culturali şi din media, intelectualii şi artiştii. Indiferenţa se poate învinge numai înfruntând împreună această provocare.

Pacea trebuie cucerită: nu este un bun care se obţine fără eforturi, fără convertire, fără creativitate şi confruntare. Este vorba de a sensibiliza şi de a forma la simţul de responsabilitate cu privire la problemele foarte grave care chinuiesc familia umană, cum sunt fundamentalismul şi masacrele sale, persecuţiile din cauza credinţei şi a etniei, încălcările libertăţii şi drepturilor popoarelor, exploatarea şi înrobirea persoanelor, corupţia şi crima organizată, războaiele şi drama refugiaţilor şi a migranţilor forţaţi. Această operă de sensibilizare şi formare va privi, în acelaşi timp, şi la oportunităţile şi posibilităţile pentru a combate aceste rele: maturizarea unei culturi a legalităţii şi educaţia la dialog şi la cooperare sunt, în acest context, forme fundamentale de reacţie constructivă.

Un domeniu în care pacea se poate construi zi de zi învingând indiferenţa este cel al formelor de sclavie prezente astăzi în lume, cărora le era dedicat Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii din 2015,"Nu mai sunteţi sclavi ci fraţi". Trebuie dusă înainte această angajare, cu conştiinţă şi colaborare mărită.

Pacea este posibilă acolo unde dreptul fiecărei fiinţe umane este recunoscut şi respectat, conform libertăţii şi conform dreptăţii. Mesajul din 2016 vrea să fie un instrument de la care trebuie pornit pentru ca toţi oamenii de bunăvoinţă, îndeosebi cei care lucrează în instruire, în cultură şi în media, să acţioneze fiecare după propriile posibilităţi şi propriile aspiraţii mai bune pentru a construi împreună o lume mai conştientă şi milostivă, deci mai liberă şi dreaptă.

Ziua Mondială a Păcii a fost voită de Paul al VI-lea şi este celebrată în fiecare an la 1 ianuarie.Mesajul papei este trimis la cancelariile din toată lumea şi trasează şi linia diplomatică a Sfântului Scaun pentru anul care se deschide.

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro