Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a XII-a)

 
Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a XII-a)
  • 23 Oct 2015
  • 4244

Cuvine-se cu adevărat

După Consacrare, înainte de cântarea în cinstea Maicii Sfinte “Cuvine-se cu adevărat…”, preotul exclamă: “Mai ales pentru Preasfânta, curata, preabinecuvântata, mărita, stăpâna noastră, de Dumnezeu Născătoarea și pururea Fecioară Maria”. La fel ca și altele din timpul Sfintei Liturghii, și această exclamație pare, la prima vedere, incompletă. Ca să înțelegem mai bine, am putea rezuma esența propoziției la “Mai ales pentru Maria”. Nu se înțelege exact despre ce este vorba, ce este acel “mai ales” pe care îl aplicăm Maicii Sfinte. Pentru a pătrunde sensul momentului, este nevoie să ne amintim că totul, în cadrul misterului Euharistiei este legat, și că totul are sens dacă încercăm să considerăm Sfânta Liturghie ca pe un întreg. Un unic și unitar mister, se desfășoară în etape doar pentru că se adaptează ritmului nostru uman și timpului ce încă nu s-a împlinit în eternitate. La plinirea vremurilor, atunci când Ingerul va rosti: “timpul nu mai este!” vom înțelege pe deplin această unitate ce caracterizează Împărăția Cerurilor.

Pentru a înțelege așadar momentul marcat de cântarea “Cuvine-se cu adevărat”, este necesar să avem în fața ochilor și rugăciunea pe care preotul o rostește în taina imediat înainte. Iată textul: Ca să fie celor ce se vor cumineca, spre trezirea sufletului, spre iertarea păcatelor, spre împărtăşirea cu Sfântului Tău Spirit, spre plinirea împărăţiei cerurilor, spre îndrăznirea către Tine, iar nu spre judecată sau spre osândă. Îti mai aducem această slujire spirituala si pentru cei adormiţi întru credinţă: Strămoşii, Părinţii, Patriarhii, Proorocii, Apostolii, Propovăduitorii, Evangheliştii, Mucenicii, Mărturisitorii, Pustnicii şi pentru tot sufletul drept ce s-a săvârşit întru credinţă. Preotul cere abundența de daruri pentru cei ce se vor împărtași din Sfintele Taine și în același timp manifesta unitatea de care vorbeam înainte, unindu-i la Jertfa Liturgică pe toți predecesorii noștri în credință: prooroci, apostoli, evangheliști și așa mai departe, dar … mai ales pe “Preasfânta, curata, preabinecuvântata, mărita, stăpana noastră, de Dumnezeu Născătoarea și pururea Fecioara Maria”. În acest fel, se înțelege mult mai bine sensul invocație rostite de preot și comuniunea ce ne leagă pe noi, cei prezenți la Sfânta Liturghie, de familia noastră din Ceruri, mai ales de Preasfânta noastră Mamă, Maria.

 

PS Claudiu

Episcopul Curiei