Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Vreţi să mă faceţi fericit? Citiţi Biblia!

 
Vreţi să mă faceţi fericit? Citiţi Biblia!
  • 03 Dec 2015
  • 4937

Biblia nu este o „operă literară”, ci o „carte incendiară, o carte în care Dumnezeu vorbește”: scrie papa Francisc în prefața unei ediţii a Sfintei Scripturi pentru tineri, publicată recent în limba germană. Biblia cu şi pentru tineri este rezultatul unui proiect care a implicat cooperarea ştiinţifică şi teologică a mai multor persoane, printre care călugării iezuiți austrieci Georg Fischer şi Dominik Markl, profesori de Vechiul Testament la Universitatea din Innsbruck, respectiv Institutul Biblic din Roma. Versiunea în limba italiană a cuvântului introductiv scris de Suveranul Pontif a fost publicată în ultimul număr al revistei Civiltà Cattolica din această săptămână, pe 03 decembrie 2015.

„Dragii mei prieteni tineri, dacă aţi vedea Biblia mea poate nu aţi fi atât de impresionaţi. Aţi întreba: «aceasta este Biblia Papei?». O carte atât de veche şi zdrenţuroasă? Totodată, ați putea să îmi faceţi cadou o Biblie nouă, dar nici dacă ar fi una de 1000 euro nu mi-ar trebui-o, nu aş putea-o accepta-o. Îmi place Biblia mea veche – mărturiseşte Papa – care a însoțit jumătate din viața mea. Ea a văzut bucuria mea, a fost udată de lacrimile mele: Biblia este comoara mea de nepreţuit. Eu trăiesc din ea și pentru nimic în lume nu aş da-o”: cu aceste cuvinte începe prefaţa scrisă de papa Francis la recenta Biblie pentru tineri. Este o prefață scrisă sub forma unei scrisori, în care creştinul Jorge Mario Bergoglio vorbeşte din propria experiență despre ce înseamnă pentru el Biblia.

Creştinii sunt persecutați pentru că poseda o Biblie
Papa Francis cere în primul rând tinerilor ca această carte „să o pună deoparte după ce au citit-o o dată în întregime”, să nu o lase pe rafturile bibliotecii, unde să se „umple de praf”, până când într-o zi, adaugă Papa, „copiii voştri o vor vinde la piaţa de vechituri. Nu, aceasta este imposibil!”.
•„Vreau să vă spun un singur lucru – continuă prefaţa – astăzi, mai mult decât la începutul Bisericii, creștinii sunt persecutați. Şi care este motivul? Ei sunt persecutați pentru că duc o cruce și dau mărturie lui Cristos. Practic, ei sunt condamnați pentru că au o Biblie. În mod evident, Biblia este o carte extrem de periculoasă, atât de riscantă încât în unele țări cei care dețin o Biblie sunt trataţi ca și cum ar ascunde o grenadă în dulap”.

Biblia nu este o operă literară, ci o carte de foc
Mahatma Gandhi, care nu a fost creștin, amintește papa Francisc, spunea odată: „vouă, creştinilor, vă este încredinţat un text care conţine o cantitate de dinamită suficient de mare pentru a face să explodeze în bucăți întreaga civilizație, pentru a transforma lumea cu susul în jos și a purta pacea într-o planetă sfâșiată de război. Cu toate acestea, o trataţi ca și cum ar fi fost pur și simplu o operă literară, nimic mai mult”.

•„Aşadar, ceea țineţi în mână? O capodoperă literară? O colecţie de povestiri antici și frumoase?– întreabă Papa tinerii. În acest caz – subliniază Pontiful – ar trebui să spunem multor creștini care sunt încarcerați și torturați pe seama Bibliei: aţi fost de-a dreptul mici şi proşti, căci este doar o operă literară! Însă nu este adevărat – asigură Papa – prin Cuvântul Domnului lumina lui Dumnezeu a venit în lume și nu se va stinge niciodată. În mâinile voastre, reia Papa, ţineţi ceva divin: o carte asemeni focului, o carte în care Dumnezeu vorbește. De aceea, amintiți-vă:  Biblia nu este menită să fie pusă pe raft sau uitată în bibliotecă, ci mai degrabă să fie ţinută în mână pentru a fi citită de mai multe ori, în fiecare zi, uneori singuri sau în grup”.

Citiţi Biblia în grup, fără teama de a fi judecaţi
Împreună cu alţi tineri, mai scrie Papa tinerilor, „faceţi sport, mergeți la cumpărături, de ce oare nu citiţi şi Biblia împreună, în doi, trei sau patru? Chiar în aer liber, înconjuraţi de natură, în pădure, la mare sau seara la lumina unei lumânări... veţi experimenta ceva puternic, șocant. Ori vă este frică să nu păreţi ridicoli în fața altora?”.
„Citiți cu atenție – repetă Pontiful – nu rămâneţi în suprafață, nu fiţi superficiali, așa cum poate şi un un comic! Cuvântul lui Dumnezeu nu este ceva ce se poate parcurge dintr-o privire!”. Papa Francisc invită tinerii să se întrebe ce spune Biblia inimii lor:
• „Numai în acest fel – avertizează Papa – Cuvântul lui Dumnezeu se va înfăptui în toată puterea sa; doar în acest mod viețile noastre pot fi transformate, devenind complete și frumoase”.

Când citesc Biblia, mă las privit de Isus
• „Vreau să vă mărturisesc că eu citesc Biblia mea veche de multe ori – scrie papa Francisc – uneori o iau, citesc puţin, apoi o las deoparte şi mă las privit de Domnul. Nu sunt eu cel care priveşte la El, ci El se uită spre mine: Dumnezeu este cu adevărat acolo, prezent. Astfel mă las observat de El şi simt – fără a mă lăsa copleşit de sentimentalism – înţeleg în sensul cel mai profund ceea ce Domnul îmi spune”.
Uneori – mărturiseşte Papa – Domnul nu vorbește, și atunci nu simt nimic, mă simt gol, gol... Dar, am răbdare, stau în acelaşi loc şi îl aştept în tăcere, citind și rugându-mă. Mă rog aşezat pentru că mă dor genunchii. Uneori, mă rog, ba chiar adorm, dar nu contează: sunt ca un fiu aproape de tatăl său și aceasta este ceea ce contează. Vreţi să mă faceţi fericit? Citiţi Biblia!”.

(rv– M. Caba)



Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie