Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Deschiderea Porții Sfinte a Jubileului Milostivirii: detalii și semnificații

 
Deschiderea Porții Sfinte a Jubileului Milostivirii: detalii și semnificații
  • 08 Dec 2015
  • 3989

A avut loc vineri, 4 decembrie 2015, în Sala de Presă a Sfântul Scaun, o conferinţă de presă despre ceremonia de inaugurare și calendarul evenimentelor Jubileului extraordinar al milostivirii. Anul Sfânt al Milostivirii începe la 8 decembrie 2015, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, și se încheie la 20 noiembrie 2016, solemnitatea ”Cristos, regele universului”, ultima duminică a anului liturgic. Marți, 8 decembrie 2015, papa Francisc prezidează la ora 9.30 Sfânta Liturghie în Piața Sfântul Petru după care merge în fața Porții Sfinte a bazilicii vaticane pentru ceremonia de deschidere a Jubileului Milostivirii. Între timp la ceremonia de deschidere a Porții Sfinte s-a anunțat participarea papei emerit Benedict al XVI-lea. În România Sfânta Liturghie și ceremonia deschiderii Porții Sfinte sunt transmise în direct la TVR2 începând cu ora 10.30.

La conferința de presă au intervenit arhiepiscopul Rino Fisichella, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, şi mons. José Octavio Ruiz Arenas, secretar al aceluiaşi dicaster din Vatican. Printre subiectele abordate: programul ceremoniei solemne de inaugurare şi evenimentele majore ale Anului Sfânt, Centrul de primire a pelerinilor și activitatea voluntarilor.  

Vă oferim mai jos în traducerea noastră de lucru intervenția arhiepiscopului Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, departamentul însărcinat de papa Francisc cu organizarea și desfășurarea Jubileului Milostivirii.

„Arhitrava care susţine viaţa Bisericii este milostivirea”: scria papa Francisc în Bula Jubileului extraordinar, Misericordiae vultus. Toată activitatea pastorală ar trebui să provină din blândețea cu care se adresează credincioşilor; nimic din vestea şi mărturia către lume nu poate fi lipsit de milostivire” (n-10): cu acest pasaj descrie mons. Fisichella sentimentele cu care Biserica se apropie de Anul Sfânt al Milostivirii. Acesta începe la 8 decembrie 2015 cu „ceremonia simplă, dar bogată în semnificaţie, a deschiderii Porţii Sfinte”.

O primă informaţie oferită de prelat la Conferinţa de presă se referă la aspectele organizatorice imediate ale Jubileului: Centrul de primire a pelerinilor (Centro di Accoglienza dei Pellegrini), accesibil de la 1 decembrie a.c., pe Via della Conciliazione nr. 7, este locul unde pot fi primite informaţii sigure referitoare la programul complet al Jubileului. Tot aici, pelerinii se pot înregistra pentru trecerea Porții Sfinte, îşi pot ridica biletul gratuit de intrare la celebrările pontificale, cât şi dovada (testimonium) de participare la Jubileu. Mons. Rino Fisichella a subliniat în acest sens faptul că singura organizaţie responsabilă cu certificarea oficială a prezenţei la Jubileu şi a celor care vin în pelerinaj pe jos este numai Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, prin intermediul Centrului de primire, deschis zi de zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, în intervalul orar 7.30-18.30.

Un alt element important pentru buna desfăşurarea a Anului Sfânt este prezenţa voluntarilor, care vor primi şi asista pelerinii ajunşi în Cetatea Eternă, în mod special pe cei aflaţi pe Via della Conciliazione şi Piaţa „Sfântul Petru”, în celelalte bazilici romane şi biserici jubiliare din Roma. „În toate aceste locaţii  – spune mons. Fisichella – au răspuns invitaţiei foarte multe persoane, fiind asigurată până în prezent contribuţia a 100 de voluntari în fiecare zi a Anului Sfânt”. Lista este deschisă pentru toate evenimentele importante care vor avea loc, la care se prevede necesară prezenţa a 800-1000 de voluntari.

De asemenea, este gata Colecţia de materiale auxiliare (Sussidi) pregătită de Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare cu scopul de ajuta pelerinii să trăiască Anul Sfânt în mod coerent. „Cu mare satisfacţie – spune mons. Fisichella – colecţia a ocupat deja primele locuri în vânzările din librării, semn concret al atenţiei care se acordă evenimentului şi al disponibilităţii de a trăit cât mai spiritual Anul Sfânt. Colecţia subsidiară este accesibilă în prezent în 10 limbi de circulaţie internaţională, printre care ucraineană și coreeană”.  

Ceremonia de deschidere a Porţii Sfinte din bazilica vaticană are loc marţi, 8 decembrie 2015, în Piaţa „Sf. Petru”, începând cu ora 9.30. Ceremonia solemnă începe cu lectura unor fragmente din cele patru constituţii conciliare: Dei Verbum, Lumen gentium, Sacrosanctum concilium și Gaudium et spes. La acestea, se adaugă două pasaje dedicate ecumenismului, din decretul Unitatis redintegratio, şi libertăţii religioase, din Dignitatis humanae. „Aşa cum se ştie – subliniază prelatul – la data de 8 decembrie 2015 se împlinesc 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican al II-lea, iar lectura acestor pasaje intenţionează să reparcurgă învăţătura care derivă din acest eveniment şi actualitatea sa pentru viaţa Bisericii. Este un eveniment conceput şi realizat pe parcursul a trei ani intenşi, în lumina milostivirii, aşa cum a amintit şi papa Francisc în Bula jubiliară, citându-l pe Sfântul Ioan al XXIII-lea şi fericitul Paul al VI-lea”.

În cadrul celebrării euharistice a ceremoniei de inaugurare a Jubileului extraordinar al Milostivirii este dus în procesiune solemnă "Evangheliarul Milostivirii”, cartea Evangheliilor special pregătită pentru Anul Sfânt cu reproduceri după mozaicurile realizate de p. Marko Ivan Rupnik. Este vorba de o adevărată operă de artă, iar pe copertă este așezat un mozaic adevărat, nu în reproducere, cu logo-ul jubiliar. ”Evangheliarul”, a spus mons. Fisichella, ”este aşezat pe acelaşi suport care pe parcursul sesiunilor conciliare a stat la altarul Bazilicii Sf. Petru pentru a arăta tuturor primatul Cuvântului lui Dumnezeu”.

În ceea ce priveşte deschiderea efectivă a Ponţii Sfinte, s-a mai spus la Conferinţa de presă, ceremonia este foarte simplă şi poate fi urmărită la televizor sau pe Internet în întreaga lume. Papa Francisc cere deschiderea Porţii, iar apoi trece pragul acesteia. În urma Pontifului, vor trece pragul Porții Sfinte cardinalii, episcopii, reprezentanţi ai preoţilor, persoanelor consacrate şi laicilor. Ei se vor îndrepta apoi, în procesiune, până la mormântul Sfântului Apostol Petru, de unde va avea loc ritualul de încheiere al Sfintei Liturghii. La ora 12.00, potrivit tradiţiei, Sfântul Părinte recită rugăciunea mariană Îngerul Domnului de la fereastra Palatului Apostolic, împreună cu pelerinii prezenţi în Piața Sfântul Petru.

Ziua de 8 decembrie 2015 se încheie cu o proiecție de fotografii în Piaţa „Sf. Petru”, intitulată în mod sugestiv „Fiat Lux: iluminând casa noastră comună” (Fiat lux: Illuminating Our Common Home). Pe faţada şi cupola Bazilicii papale vor fi proiectate de la ora locală 19.00 cele mai reuşite fotografii din repertoriul marilor fotografi ai lumii. Fotografiile reprezintă imagini cu teme precum: milostivirea, umanitatea, lumea înconjurătoare şi schimbările climatice. Potrivit organizatorilor, iniţiativa se inspiră din ultima enciclică a papei Francisc «Laudato si’» şi doreşte  să expună într-un mod creativ frumuseţea Creaţiei, în sintonie şi cu cea de a XXI-a Conferinţă asupra Climei a Naţiunilor Unite (COP 21), care a început la Paris pe 30 noiembrie a.c. şi se încheie la trei zile după deschiderea Anului Sfânt, pe 11 decembrie 2015.

„Vă pot asigura că este un eveniment unic în felul său, realizat pentru prima oară într-un cadru atât de semnificativ. Suntem recunoscători pentru acest dar – spune mons. Fisichella – şi sperăm ca proiecţia să poată fi urmărită de cât mai multe persoane din întreaga lume, pentru a gusta din frumuseţea Creaţiei prin fantezia, profesionalitate şi spiritul artistic al marilor agenţii fotografice mondiale”.

(rv - M. Caba)

Alte detalii despre Jubileul milostivirii în lume
Arhiepiscopul Fisichella a oferit presei și alte detalii referitoare la celebrarea Jubileului la Roma și în alte locuri. «Duminică 13 decembrie 2015, pentru prima dată în istoria jubileelor creștine, vor fi deschise Porțile Sfinte în toate catedralele lumii. Papa Francisc a dorit ca Jubileul Milostivirii să se desfășoare mai ales în Bisericile locale și din acest motiv a vrut să deschidă personal Poarta Sfântă a catedralei din Bangui, în R. Centrafricană, duminică 29 noiembrie, transformând-o în capitală mondială a păcii și instrument de milostivire. Un gest de înaltă semnificație care ne face să înțelegem ce valoare are pentru viața Bisericii acest Jubileu extraordinar trăit în viața de zi cu zi a comunităților noastre.

Papa Francisc va deschide Poarta Sfântă în catedrala sa din Roma, bazilica Sfântul Ioan în Lateran, cu ceremonia de la ora 9.30 (duminică, 13 decembrie 2015).

Este demn de considerare verificarea entuziasmului cu care în toată lumea oamenii se pregătesc pentru acest eveniment. Am primit sute de comunicări, dar merită să fie amintite cele care vestesc deschiderea din catedrala ”Duhul Sfânt” din Istanbul, ”Sfinții Petru și Paul” din Ratnapura în Sri Lanka, ”Cristos rege” din Gitega, în Burundi, ”Sfântul Iosif” din Dunedin, în Noua Zeelandă, ”Fecioara Prezentării” din Natal, în Brazilia, Myeongdong la Seul, în Coreea de sud, sau ”Sf. Grigore” a maroniților din Beirut.

Vinerea următoare, 18 decembrie 2015, Sfântul Părinte va face un gest simbolic deschizând Poarta Milostivirii la casa de primire ”Don Luigi Di Liegro”, a asociației Caritas din Roma, în Via Marsala, unde de 25 de ani sunt primite persoanele cu mari dificultăți care cer ajutorul nostru. Acest gest este primul prin care Papa va începe o serie de gesturi care o vineri pe lună intenționează să le ofere ca expresie a faptelor de milostenie. Este bine de amintit că aceste semne vor avea un caracter de vizită privată din partea Sfântului Părinte, pentru a păstra, pe câte este posibil, un raport personal de apropiere și solidaritate cu persoanele sau instituțiile vizitate. Vor fi o mărturie cu care papa Francisc vrea să sublinieze marile forme de probleme, marginalizare și sărăcie care sunt prezente în societate, unite totuși cu o puternică solidaritate din partea atâtor persoane care își dedică timp și energie pentru a aduce mângâiere și sprijin zi de zi.

Începând cu ziua deschiderii Porții Sfinte, pe parcursul întregului Jubileu, în Piața Sfântul Petru va fi recitată rugăciunea rozariului la statuia Sfântului Petru. Rugăciunea va fi animată de parohiile din Roma care au ca hram o sărbătoare a Sfintei Fecioare Maria și de congregațiile călugărești din Roma consacrate Maicii lui Dumnezeu și de diferite institute de formare.

Aș vrea să mă refer, totodată, la asistența sanitară a pelerinilor. În cele patru bazilici papale a fost amenajat un post de Prim Ajutor. Cu sprijinul fundației ”Giorgio Castelli”, fiecare centru va fi dotat cu un defibrilator. Asistența medicală a fost asumată de Ordinul de Malta care cu competența sa va garanta gestionarea Primului Ajutor. Este bine de amintit că vor fi solicitate și structurile sanitare aflate în răspunderea Regiunii Lazio care a pregătit un plan structurat pentru tot orașul și care garantează, printre altele, un post permanent avansat (P.M.A.) în apropiere de Castel Sant’Angelo, pe lângă noul post de Prim Ajutor de la spitalul Santo Spirito, care a fost inaugurat recent. În acest context mă bucur să amintesc faptul că am pregătit diferite instrumente de comunicare pentru surzi și orbi: pentru cei dintâi, diferite video cu limba semnelor în italiană și internațională (LIS), iar pentru orbi, fișiere audio care pot fi descărcate de pe site-ul oficial care descriu parcursuri, pelerinaje la Poarta Sfântă și multe altele. În plus, în bazilica Sfântul Petru și în alte Biserici, au fost amenajate confesionale fără bariere arhitectonice și alte gesturi de atenție care să permită celor surzi să se spovedească mai ușor. De asemenea, a fost pregătită o carte tactilă în format A3 care permite celor orbi să fie conduși pentru pelerinajul la Poarta Sfântă de la bazilica Sfântul Petru. În fine, și site-ul internet a fost realizat în această privință cu o navigare facilitată.

Anul Sfânt al Milostivirii este, într-adevăr, primul din era Internetului și a platformelor de socializare. În acest sens, doresc să amintesc importanța site-ului oficial al Jubileului (www.im.va). Cu traduceri în șapte limbi, site-ul oferă posibilitatea de a urmări evenimentele mari care se vor desfășura la Roma chiar și celor care nu vor putea veni personal.

Pentru trecerea prin Poarta Sfântă, ca și pentru cei care doresc să devină voluntari, este necesar să se facă înscrierea în secțiile speciale de pe site-ul oficial.

Câteva cuvinte cred că sunt oportune în legătură cu portalul ”Vatimecum”, organizat de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, prin intermediul căruia pelerinii pot beneficia de servicii referitoare la alimentație și cazare în Roma la prețuri oficiale dar și de alte informații utile pentru a trăi Jubileul.

Un An Sfânt, pentru a pune în centru milostivirea. Sunt deja multe inițiativele care, în interiorul Bisericii și nu numai, se străduiesc să facă o reflecție despre această temă, din păcate deseori uitată. Dintre acestea subliniez inițiativa institutului italian CENSIS (”Misericordia 2016. Le Periferie al Centro”), care se va ocupa de promovarea unui program articulat despre tema milostivirii, pentru a căuta să înțeleagă ce înseamnă să spui astăzi, în societate, în economie și primirea celuilalt, a fi milostivi, a se ocupa de greutățile celuilalt, aducând din nou în centru ceea ce lumea contemporană marginalizează și împinge la periferie.

O ultimă considerație merită inițiativa ”Misionarii Milostivirii”. Am închis înscrierile pentru că numărul preoților a trecut de 800 de cereri. Misionarii sunt preoți care provin din diferite părți ale lumii și au fost desemnați de respectivii episcopi să desfășoare această slujire specială. Începând cu Miercurea Cenușii ei vor primi mandatul din partea Sfântului Părinte de a fi predicatori ai milostivirii și confesori bogați în milostivire. Vor primi din partea Sfântului Părinte facultatea de a acorda dezlegarea păcatelor rezervate Scaunului Apostolic și vor fi semnul apropierii și iertării lui Dumnezeu față de toți oamenii. Țin să subliniez că Misionarii Milostivirii sunt numiți exclusiv de Papa și fiecăruia dintre ei îi va fi dată facultatea de a ierta păcatele rezervate. Nici un episcop în propria dieceză nu poate să numească astfel de misionari și cu atât mai puțin să confere facultăți pe care nu le au. Cei care doresc să invite misionarii milostivirii pentru o celebrare, zile de reculegere sau un eveniment deosebit, au posibilitatea să o facă primind lista care va fi la dispoziția episcopilor.

Jubileul este de acum iminent. Suntem siguri că va fi trăit cu intensitate de pelerini și de cei care în propriile Biserici locale sau la Roma vor trece pragul Porții Sfinte. Pentru această ocazie, Sfântul Părinte a acordat tuturor episcopilor din lume posibilitatea de a da Binecuvântarea Papală la Sfânta Liturghie de deschidere a Porții Sfinte și la cea de închidere, la încheierea Anului Sfânt.

Acest Jubileu va fi o experiență de milostivire prin care se simte mai aproape de sine iubirea lui Dumnezeu care, ca un tată, pe toți îi primește și pe nimeni nu-l exclude. Va fi un moment forte pentru toată Biserica pentru a aminti că milostivirea este esența vestirii sale în lume și pentru a-l face pe fiecare credincios un instrument tangibil al blândeții lui Dumnezeu. După cum scria papa Francisc, ”în parohiile noastre, în comunități, în asociații și în mișcările bisericești, oriunde există creștini, oricine trebuie să aibă posibilitatea de a găsi o oază de milostivire”».

 (rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va