Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

7 teme spirituale care pot fi găsite în Războiul Stelelor VII

 
7 teme spirituale care pot fi găsite în Războiul Stelelor VII
  • 09 Ian 2016
  • 5395

de Roderick Vonhögen

          George Lucas a dorit ca filmul Războiul Stelelor să fie o nouă mitologie care să predea noii generații spiritualitatea, binele și răul. În filmele sale, el a folosit în mod deliberat teme comune în istoriile biblice și în diferitele religii. Iată 7 aspecte fundamentale care pot fi găsite în noua peliculă:

          1. Vocația: chemarea, refuzul inițial și acceptarea chemării. Luke este un băiat simplu, dar bătrânul Obi-Wan îl cheamă să învețe căile Forței. La început Luke refuză. „Nu voi merge la Alderaan!”, spune, dar apoi lasă totul în urmă și își urmează maestrul pentru a deveni un Jedi.

          2. Existența unei puteri superioare invizibile: ucenicul Jedi trebuie să învețe să se deschidă în fața unei puteri superioare care îl va călăuzi și care, poate realiza chiar și minuni. Nu este Spiritul Sfânt, din cauza naturii sale impersonale, dar este totuși un principiu călăuzitor care poate oferi lumina dacă i se deschide inima și mintea. „Folosește Forța, Luke!”.

          3. Ispita: utilizarea talentelor și a darurilor pentru motive egoiste, frică, furie sau ură. Darth Vader a fost cândva un băiat bun, dar a fost sedus de calea „simplă” a Părții Întunecate. Este dificil să fie urmată calea luminii. Acest lucru necesită dăruire, detașare și sacrificiu.

          4. Răul: realitatea răului derivă din alegerea de a refuza lumina și de a se arunca în întuneric. Această alegere de respingere a luminii poate avea consecințe dramatice pentru restul universului. Anumite personaje din Războiul Stelelor (Darth Maul și împăratul) par a întruchipa acest rău într-un mod personal.

          5. Sacrificiul răscumpărător: nu există iubire mai mare decât aceea de a-și da viața pentru prieteni. Uneori, salvarea oamenilor din întuneric poate aduce sacrificiu și jertfă. Obi-Wan se lasă să fie omorât de către Darth Vader, pentru ca Luke, Leia și Han să poată scăpa.

          6. Convertirea: în ciuda puterii pe care întunericul o poate avea asupra sufletului cuiva, există mereu binele undeva în profunzime. Convertirea, iertarea și răscumpărarea rămân posibile până la sfârșit. Luke îi spune lui Darth Vader: „Simt binele în tine”. Această încredere în cele din urmă o câștigă Vader, care devine salvatorul care era chemat să fie.

          7. Renaștere și înviere: moartea nu reprezintă întotdeauna sfârșitul; o viață trăită bine poate dura chiar și după moarte. Obi-Wan, Anakin și Yoda apar ca spirite după moarte. Filmul Războiul Stelelor este plin de „treziri” de persoane sau lucruri care păreau să fie moarte, dar se întorc la viață.

          Acest film este o metaforă pentru zilele noastre. Ne-am uitat ereditatea religioasă și istoriile care ne ghidează alegerile. Acest lucru ne face să fim vulnerabili în fața ispitei egoismului, a fricii, a furiei și a urii, dar credința reapare mereu. Han Solo la început este ateu, dar apoi reușește să-și transmită credința sa în Forță unei noi generații care considera vechiile povești nimic altceva decât mituri și basme.

 

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:aleteia.org