Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul Preafericitului Cardinal Lucian cu ocazia Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

 
Mesajul Preafericitului Cardinal Lucian cu ocazia Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor
  • 18 Ian 2016
  • 3473

Iubiți frați și iubite surori întru Domnul,


Începutul fiecărui an vine să ne amintească un fapt dureros: faptul că ucenicii Mântuitorului nu sunt uniți în mod deplin, iar comuniunea dintre ei nu este încă desăvârșită. De aceea, în această Săptămână, pe lângă datoria de a înălța rugăciuni Domnului invocând darul iertării și al refacerii unității, ne amintim că între creștini, suntem cu toții  responsabili unul față de celălalt. „Unde este fratele tău?” (Geneza 4,9) ne va întreba Domnul pe fiecare din noi, fiindcă „ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!" (Psalmul 132,1).   

Duminică 6 decembrie 2015, la sfârșitul rugăciunii Angelus, Papa Francisc a amintit cea de-a cincizecea aniversare a ridicării sentințelor de excomunicare între Biserica Romei și cea a Constantinopolului în anul 1054. Este providențial faptul că  această aniversare s-a sărbătorit la începutul Jubileului Milostivirii. Fiindcă, așa cum afirmă Urmașul Sfântului Petru: „nu se poate porni pe calea spre unitate fără a cere iertare lui Dumnezeu și a ne ierta reciproc, pentru păcatul divizării”.  

Considerăm că semnul concret al dorului de unitate se înfăptuiește prin rugăciune, prin iertare, prin dragoste, prin dialog, dar mai ales prin adevăr, fiindcă doar Adevărul ne va face liberi (cfr. Ioan 8,32). Un astfel de drum de regăsire și de apropiere ne va conduce înspre acea clipă după care tânjim cu toții, și anume de a-L celebra în Euharistie pe Cel ce ne unește: Isus Mesia, Mântuitorul lumii, „pentru ca lumea să creadă” (Ioan, 17,21).

În acest drum al frățietății, noi, creștinii români greco-catolici, nu doar credem în unitate, ci, așa cum afirma Sfântul Ioan Paul al II-lea, noi mărturisim prin însăși ființa noastră, „de trei secole, prin sacrificii uneori nemaiauzite” credinţa noastră în unitate.

Căutarea unității Bisericii celei Una este indispensabilă pentru a fi credibili astăzi în vremurile tulburi în care trăim. În același timp, suntem conștienți că unitatea se va desăvârși când El va porunci, și în modul pe care El îl va hotărî, mod care poate ne va surprinde. Un mod tainic, așa cum este orice lucrare a lui Cristos Mântuitorul.

Pentru aceasta, dialogul dintre creștini trebuie în primul rând să oglindească faptul că mărturisim cu toții aceeași credință. Acest dialog dacă este frățesc, ne va face să ne deschidem inimile către Spiritul lui Dumnezeu și către ceilalți, conștienți fiind că nu noi vom reface unitatea Bisericii, ci Spiritul Sfânt ne va conduce către comuniunea desăvârșită, și ne va face să înțelegem cât este de importantă bogăția spirituală care sălășluiește în ceilalți frați ai noștri.

Pe acest Spirit Mângâietor îl invocăm, cu speranța vie de ne regăsi cu toții în deplină comuniune între noi și cu Preasfânta Treime, unicul arhetip al unităţii Bisericii.


+ Lucian Cardinal Mureşan

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică