Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sâmbăta Sfântă și slujba învierii cu papa Francisc

 
Sâmbăta Sfântă și slujba învierii cu papa Francisc
  • 26 Mar 2016
  • 2492

Mai multe celebrări liturgice prezidate de papa Francisc în Săptămână Sfântă sunt transmise în direct și de mijloacele de comunicare din România. De adăugat că toate slujbele și audiențele publice ale Sfântului Părinte pot fi urmărite în direct de pe pagina de internet (la adresa ro.radiovaticana.va) făcând click pe bannerul ”Transmisiune video”, ora de referință a transmisiunilor fiind ora Romei.

Mai puteți vizualiza AICI.

Astfel, sâmbătă, 26 martie, Sâmbăta  Sfântă, zi aliturgică, la ora 20.30, în bazilica Sfântul Petru, papa Francisc prezidează solemna Vigilie pascală din Noaptea Sfântă a Învierii Domnului. La începutul celebrării, după binecuvântarea focului nou în porticul bazilicii, se intră în lăcașul sfânt în procesiune, purtând lumânarea pascală în mâini și ascultând vestirea solemnă a Învierii Domnului prin străvechea cântare ”Exsultet”. Vigilia pascală este transmisă în România de Televiziunea Română pe canalul 2 și TVR HD în cadrul emisiunii ”Credo” începând cu ora Bucureștiului 21.30.

Duminică, 27 martie, solemnitatea Învierii Domnului Nostru Isus Cristos. Papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie la ora 10.15 în Piața Sfântul Petru. După Sfânta Liturghie, începând cu ora 12.00, de la balconul central al bazilicii, Suveranul Pontif adresează ”Urbi et Orbi” – Orașului și Lumii – mesajul de Paști și binecuvântarea apostolică, însoțită de darul indulgenței plenare. Tradiționalul mesaj ”Urbi et Orbi” și binecuvântarea Sfântului Părinte sunt transmise în direct și de Televiziunea Română, pe canalul 2 și canalul HD, începând cu ora României 12.30.
 

*** 
Cu ocazia sărbătorii Paștelui din acest an se realizează o nouă sinergie între Radio Vatican și Centrul Vatican de Televiziune (CTV). Programul inițiativelor mediatice pentru transmiterea mondială la radio și televiziune a slujbelor pascale prezidate de papa Francisc a fost prezentat vineri, în Sala Marconi de la Radio Vatican, de mons. Edoardo Dario Viganò, prefectul Secretariatului pentru Comunicații.

Pentru a transmite în direct ceremoniile pascale de la Vatican și a ajunge la sute de milioane de oameni de pe toate continentele, Secretariatul pentru Comunicații a predispus un program care cuprinde, printre altele, comentarii în diferite limbi, inclusiv în arabă și vietnameză, folosirea sateliților și a celor mai noi instrumente de comunicare, precum zece telecamere moderne cu tehnologie Ultra HD amplasate în interiorul bazilicii San Pietro. Mons. Dario Viganò:
«Este un triduum pascal care, alături de intensitatea dimensiunii spirituale, aduce cu sine și câteva noutăți. Mai întâi de toate, o colaborare tot mai strânsă, până la viitoarea unificare dintre Centrul Vatican de Televiziune și Radio Vatican. Aceasta înseamnă că pentru al doilea an la rând, imaginile Centrului Vatican de Televiziune vor fi însoțite de comentarii în șase limbi pe canalele audio ale postului Radio Vatican. Un alt aspect se referă la producția de imagine din timpul Triduum-ului pascal care se realizează cu ajutorul telecamerelor 4K Ultra HD. Prin urmare, în ce privește calitatea imaginilor, se poate spune că acestea sunt de un înalt nivel, ceea ce va permite telespectatorilor să vadă cu adevărat calitatea fotogramelor, a imaginilor aproape de ceea ce se vede la ”cinema”. Acestea vor fi puse la dispoziție nu doar în acest format, prezent în America, dar nu încă în Italia, ci și în HD, în SS pentru toate terminalele care sunt prezente în Italia, Europa și cele mai multe țări».

Alte opțiuni se referă la pregătirea regiei de transmisie, organizată în vederea binecuvântării ”Urbi et Orbi” din solemnitatea Învierii Domnului:
«În particular, momentul binecuvântării ”Urbi et Orbi” va fi prezentat prin două telecamere: una, îndreptată spre Loja binecuvântărilor dar în spatele Papei, care să arate ceea ce se vede de la balconul acela când unul se adresează oamenilor din Piață, așadar, se creează un dialog între Papa și Piață; cealaltă telecameră, cu obiectiv grandangular, este situată tot pe terasă și, într-un anumit fel, poate fi un punct de observație care sugerează o vastă îmbrățișare dintre Pontif, brațele coloanelor lui Bernini și mulțimea întreagă din Piață».

O altă particularitate se referă la aranjamentul floral din Piața Sfântul Petru pentru duminica solemnității Învierii Domnului. Acesta a fost îngrijit de o echipă olandeză, din care fac parte 25 de florari cu treizeci de ani de experiență. Pregătirile au început deja din luna noiembrie, cu peste 35 de mii de flori și plante cultivate cu grijă pentru a da frumusețe ceremoniei din Duminica Învierii. Planta care a dobândit un statut de protagonist anul acesta este trandafirul alb, pentru a sublinia mesajul pe care papa Francisc dorește să-l transmită în Anul Sfânt al Milostivirii. 

(rv - A. Dancă)Sursa:ro.radiovaticana.va