Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

30 de ani de la explozia de la Cernobîl. Un nou apel pentru susținerea Ucrainei

 
30 de ani de la explozia de la Cernobîl. Un nou apel pentru susținerea Ucrainei
  • 21 Apr 2016
  • 6115

După cateheza de miercuri, 20 aprilie 2016, Papa Francisc a lansat un nou apel pentru susținerea locuitorilor din Ucraina, "care suferă de mult timp din cauza conflictelor armate uitate". Reamintind recenta sa invitație adresată Bisericii din Europa pentru sprijinirea inițiativei de urgență umanitară, a mulțumit tuturor celor implicați în colecta extraordinară organizată în parohiile europene duminică 24 aprilie. Sfântul Părinte a salutat, de asemenea, pelerini din Ucraina și Belarus, care au venit la conferința internațională ce-și propune să marcheze 30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. "Să reînnoim rugăciunea noastră pentru victimele tragediei și să ne exprimăm recunoștința față de salvatori, față de toate inițiativele făcute atunci pentru atenuarea suferinței și limitarea daunelor".

***

Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major în Centrala Atomoelectrică Cernobîl, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Centrala electrică se afla în apropiere de orașul părăsit Pripiat, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.

ACC