Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

GEORGE BARIȚIU - UN ACADEMICIAN, DASCĂL AL BLAJULUI

 
GEORGE BARIȚIU - UN ACADEMICIAN, DASCĂL AL BLAJULUI
  • 26 Mai 2016
  • 4004

Mitropolia Română Unită cu Roma cinstește 40 de academicieni care au fost elevi, dascăli și episcopi în orașul școlilor

"Academia Română și Blajul", carte publicată la editura Buna Vestire ce va fi lansată la Blaj, în 2 iunie, include prezentarea biografiei și operei a 40 de academicieni care au studiat, au predat sau au călăuzit turma Bisericii Române Unite cu Roma în orașul școlilor. 10 dintre aceste personalități au fost dascăli la Blaj, trei au fost președinți ai Academiei, tot trei s-au numărat printre fondatorii instituției în 1866.

În perioada  23 mai - 1 iunie, vom prezenta câte un academician - dascăl al Blajului.

Astăzi, George Barițiu, membru fondator și președinte al Academiei Române.

 

UN ACADEMICIAN, DASCĂL AL BLAJULUI

GEORGE BARIȚIU (1812-1893) , părintele publicisticii românești

            "Mie nu mi-e frică de viitor, dar să apucăm prezentul cu toate brațele." Această afirmație cu siguranță l-a caracterizat pe cel care, dintre toți academicienii Blajului, iese în evidență: George Barițiu. El a fost unul dintre fondatorii Academiei Române, vice-președinte (1887-1888) și președintele acesteia în 1893. De Blaj îl leagă anii de școală. Aici a fost, elev, student și, pentru scurt, timp profesor de fizică. Se pregătea să devină preot, asemeni tatălui și bunicului său, dar a ales cariera didactică și a plecat la Brașov. Dar nu a fost numai dascăl. A fost publicist și om politic. A vrut să formeze, să informeze și să reformeze. A participat la Adunarea Naţională din 3/15 mai 1848 de pe Câmpia Libertăţii din Blaj, a format un partid, a reprezentat românii în Parlamentul de la Pesta şi în Senatul Imperial de la Viena.

            "În perioada 1868‑1889 a fost redactor al revistei Transilvania. A iniţiat cele dintâi spectacole de teatru în limba română din Ardeal. S-a numărat printre fondatorii ASTRA (Asociaţiunea Transilvană pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român), fiind cel dintâi secretar (1861‑1888) şi preşedinte al acesteia (1888‑1893).

            Datorită Asociaţiunii ASTRA, la a cărei conducere s-a aflat până la sfârşitul vieţii, s-a înfiinţat Gimnaziul de Fete la Sibiu, s-a editat Enciclopedia Română, în trei volume, s-au organizat expoziţii de industrie casnică şi meşteşuguri la Sibiu şi Braşov, s-au pus bazele Muzeului de Istorie şi Etnografie şi a Bibliotecii ASTRA la Sibiu şi a început editarea colecţiei Biblioteca populară."

            Faptul că teatru are o misiune educativă și politică sau păstrarea tradiției sunt idei promovate acum mai bine de un veac de cel care a fost părintele publicisticii românești. George Barițiu s-a stins din viață în 1893, dar proiectele începute de el au continuat, ideile lui au dat roade până astăzi.

 

fragmente citate din volumul

"Academia Română și Blajul",

Editura Buna Vestire, 2016, Blaj

 

Biroul de presă al Mitropoliei BRU
Anca Boariu Berlogea