Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Următoarea adunare generală a Sinodului Episcopilor va avea loc în 2015

 
Următoarea adunare generală a Sinodului Episcopilor  va avea loc în 2015
  • 25 Iun 2013
  • 2408
În 13 şi 14 iunie s-a desfăşurat  reuniunea celui de al XIII-lea consiliu al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor. Într-un comunicat prezentat presei marţi se afirmă că Secretariatul General al Sinodului Episcopilor, după ce şi-a încheiat îndatoririle post-sinodale cu privire la a Treisprezecea Adunare Generală, desfăşurată în octombrie 2012 pe tema „Noua Evanghelizare pentru transmiterea credinţei creştine”, a început procedura oficială de pregătire a celei de a XIV-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor, care se prevede să aibă loc în 2015.

În procesul de alegere a temei pentru această Adunare s-a integrat a patra reuniune a celui de al XIII-lea Consiliu, care pe 13 şi 14 iunie a avut pe ordinea de zi dezbaterea propunerilor trimise în acest sens de Sinoadele Episcopilor Bisericilor Catolice Orientale „sui iuris”, de Conferinţele Episcopale, departamentele Curiei Romane, Uniunea Superiorilor Generali şi de organismele consultate instituţional în cadrul cooperării la activitatea sinodală.

Lucrările consiliului au început cu intervenţia secretarului general al Sinodului Episcopilor, arhiep. Nikola Eterović, care în cuvântul său a făcut referinţă la actualul An al Credinţei. În acest timp, a subliniat prelatul, au avut loc evenimente istorice, precum renunţarea la ministeriul petrin din partea Papei Benedict al XVI-lea şi succesiva alegere a noului Episcop al Romei, Sfântul Părinte Papa Francisc.

La lucrările celei de a patra reuniuni de lucru a celui de al XIII-lea consiliu al Secretariatului General, au luat parte, printre alţii, card. Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta şi preşedinte al Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE); card. Oswald Gracias, arhiepiscop de Bombay, în India, secretar general al Federaţiei Conferinţelor Episcopale din Asia (FABC), şi episcopul chilian Santiago Jaime Silva Retamales, secretarul general al Consiliului Episcopal Latinoamerican (CELAM).

Membrii consiliului au fost primiţi în audienţă pe 13 iunie de Sfântul Părinte Papa Francisc. În cadrul dialogului, Papa a interpelat participanţii cu privire la ordinea de zi a lucrărilor, printre care şi alegerea temei pentru următoarea Adunare Generală a Sinodului Episcopilor. Cu privire la instituţia sinodală, Sfântul Părinte a spus că aceasta a luat fiinţă din experienţa Conciliului Vatican al II-lea şi în 50 de ani a adus beneficii pentru misiunea şi comuniunea Bisericii, ca expresie a colegialităţii. O atare slujire devine şi mai importantă în timpurile noastre. În discursul înmânat membrilor consiliului Sfântul Părinte a adăugat: «Suntem încrezători că Sinodul Episcopilor va cunoaşte progrese ulterioare pentru a susţine şi mai mult dialogul şi colaborarea între episcopi şi între episcopi şi episcopul Romei».

După audienţa la Sfântul Părinte, lucrările consiliului au continuat în grupuri lingvistice – engleză şi italiană – în care cei prezenţi au avut posibilitatea să aprofundeze criteriile şi motivaţiile care trebuie să orienteze alegerea temei următoarei adunări sinodale, cu scopul de a elabora câteva opţiuni de supus în atenţia Sfântului Părinte pentru decizia finală.

În fine, se mai precizează în comunicat, a cincea reuniune a consiliului va avea loc pe 7 şi 8 octombrie 2013. În rugăciunea finală a reuniunii membrii consiliului au încredinţat viitorul activităţii sinodale Fericitei Fecioare Maria, Maica Bisericii.Sursa:ro.radiovaticana.va