Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Spiritul ecumenic să devină exemplar și în afara Bisericilor: Papa Francisc în Armenia

 
Spiritul ecumenic să devină exemplar și în afara Bisericilor: Papa Francisc în Armenia
  • 24 Iun 2016
  • 2665

"În această solemnă ocazie, îi mulțumesc Domnului pentru lumina credinței aprinsă pe meleagurile voastre, credință care a oferit Armeniei o identitate unică, făcând-o mesageră a lui Cristos în rândul națiunilor. Cristos este gloria voastră, lumina voastră, soarele care va luminat și v-a dăruit o nouă viață, care v-a însoțit și susținut, mai ales în momentele de grea încercare. Mă închin în fața milostivirii lui Dumnezeu care a voit ca Armenia să devină prima națiune, încă din anul 301, care a îmbrățișat creștinismul ca pe propria religie, într-o perioadă în care în imperiul roman erau încă dezlănțuite persecuțiile". Acesta este unul din fragmentele primului discurs al papei Francisc rostit în Armenia, în cadrul celei de-a 14 călătorii apostolice, cu desfășurare între 24 și 26 iunie a.c.

În Cuvântul de salut adresat în Catedrala armeano-apostolică "Etchmiadzin", vineri, 24 iunie a.c., pontiful a stăruit asupra puternicului impact avut de credința în Isus Cristos asupra identității și istoriei Armeniei:

Papa Francisc: "Credința în Cristos nu a fost pentru Armenia asemenea unei haine pe care o poți îmbrăca sau pe care o poți da jos în funcție de împrejurări sau de avantaje, ci o realitate constitutivă a însăși identității sale, un dar de o enormă valoare ce trebuia primit cu bucurie și păstrat cu angajament și curaj, chiar și cu prețul vieții."

Citându-l pe Ioan Paul al II-lea, papa Francisc a amintit că "odată cu 'Botezul' comunității armenești […] a luat naștere identitatea unui nou popor, care avea să devină parte constitutivă și inseparabilă a ființei armenești însăși. De atunci, nu este posibil să credem că, printre componentele acestei identități, nu figurează credința în Cristos, ca element esențial" (Scrisoare apostolică la împlinirea a 1700 de ani de la încreștinarea poporului armean, 2 februarie 2001).

Totodată, amintind angajarea ecumenică a Bisericilor din Armenia, papa Francisc a invocat ajutorul Duhului Sfânt, astfel încât discipolii lui Cristos să ajungă la unitatea deplină, dând astfel o mărturie demnă de crezare în fața lumii.
Papa Francisc: "Din păcate, lumea este marcată de diviziuni și conflicte, ca și de grave forme de sărăcie materială și spirituală, de exploatarea persoanelor, inclusiv a copiilor și vârstnicilor, așteptându-se de la creștini o mărturie de respect reciproc și de fraternă colaborare, care să facă să strălucească în fața fiecărei conștiințe puterea și adevărul Învierii lui Cristos".

Sfântul Părinte și-a exprimat speranța ca spiritul ecumenic să dobândească o valoare exemplară și în afara granițelor vizibile ale comunității ecleziale, astfel încât să reprezinte pentru toți un viguros îndemn la rezolvarea divergențelor prin dialog și la punerea în valoare a ceea ce ne unește".

La final, invocând binecuvântarea asupra poporului armean, papa Francisc i-a cerut Tatălui Atotputernic ca națiunea armeană să rămână statornică în credința primită de la înaintași și mărturisită glorios de-a lungul secolelor.   

RV/AMSursa:ro.radiovaticana.va