Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Renunţarea lui Benedict al XVI-lea a fost un act de conducere

 
Papa Francisc: Renunţarea lui Benedict al XVI-lea a fost un act de conducere
  • 04 Iul 2016
  • 3835

De Andrea Tornielli

"Renunţarea sa n-a avut nimic de-a face cu chestiuni personale. A fost un act de conducere. Ultimul său act de conducere". Asta a spus papa Francisc într-un interviu acordat cotidianului argentinian La Nación, dat la 28 iunie 2016 şi publicat duminică, 3 iulie.

Îngrijit de Joaquín Morales Solá, interviul se concentrează mult pe evenimente argentiniene: presupusele contraste cu preşedintele Macri, evenimentul finanţării guvernamentale pentru fundaţia Scholas Occurentes reexpediată expeditorului, prezenţa în Argentina a persoanelor care sunt considerate "purtători de cuvânt" ai pontifului fără să fie asta.

În text, se găsesc şi câteva fraze dedicate lui Benedict al XVI-lea. "Are probleme de mişcare, însă capul său şi memoria sa sunt intacte, perfecte", a spus Francisc, chiar în ziua în care a celebrat a 65-a aniversare de preoţie a predecesorului. "A fost un revoluţionar - a continuat Bergoglio vorbind despre Ratzinger -. În reuniunea cu cardinalii puţin înainte de conclavul din 2013, ne-a spus că unul dintre noi va deveni următorul papă şi că el nu cunoştea numele său. Generozitatea lui a fost imparabilă. Renunţarea sa a făcut vizibile toate problemele Bisericii. Renunţarea sa n-a avut nimic de-a face cu chestiuni personale. A fost un act de conducere. Ultimul său act de conducere".

Papa a răspuns şi la o întrebare despre raporturile sale cu "ultraconservatorii" din Biserică. "Ei îşi fac munca lor, eu o fac pe a mea. Eu doresc o Biserică deschisă, înţelegătoare, care să însoţească familiile rănite. Ei spun nu la orice. Eu continui cu drumul meu fără să privesc într-o parte. Nu tai capete. Nu mi-a plăcut niciodată să fac asta. Repet: refuz conflictul". Şi încheie cu un zâmbet larg: "Cuiele se înlătură făcând presiune în sus. Sau se lasă să se odihnească, deoparte, când vine vârsta pensionării".

Cu privire la raportul său cu noul locuitor de la Casa Rosada, Mauricio Macri, Francisc a spus: "Nu există niciun motiv pentru care să se spună că eu am un conflict cu Macri" care "mi se pare o persoană nobilă".

Papa dezminte că Gustavo Vera, profesor, politician şi activist social, cu care are un vechi raport de prietenie şi colaborare, este purtătorul său de cuvânt. "Există multă confuzie cu privire la purtătorii mei de cuvânt din Argentina. În urmă cu două luni Sala de Presă vaticană a spus oficial că numai acestui oficiu îi corespunde rolul de purtător de cuvânt al papei. Nu există alţi purtători de cuvânt în Argentina sau în vreo altă ţară. Trebuie să reafirm asta? Atunci o fac: Sala de Presă vaticană este unicul purtător de cuvânt al papei". Cuvinte care trebuie înţelese în actualul context argentinian, în care adesea Bergoglio este tras de sutană şi instrumentalizat în dezbaterea politică.

Jurnalistul i-a cerut cont papei despre criticile primite pentru că a primit-o în Vatican pe Hebe de Bonafini, una dintre mamele din Plaza de Mayo, care în trecut a folosit cuvinte foarte dure împotriva lui Bergoglio însuşi. "Chiar şi un prieten mi-a trimis o scrisoare criticându-mă pentru asta. A fost un act de iertare. Ea a cerut iertare şi eu nu i-am negat-o. Nu o neg nimănui... Este o femeie căreia i-au ucis doi copii. Eu mă înclin şi mă pun în genunchi în faţa unei suferinţe ca aceasta. Nu contează ce anume a spus despre mine. Şi ştiu că a spus lucruri oribile în trecut".

Francisc refuză şi interpretarea conform căreia refuzarea finanţării generoase date fundaţiei Scholas Occurentes ar fi fost un act ostil faţă de guvernul argentinian.

"Această interpretare este absolut greşită. Eu am spus celor doi responsabili ai Scholas, cu tot afectul meu, că îi feream, îi avertizam cu privire la eventuale tentaţii sau erori în gestiunea fundaţiei. În nicio manieră nu făceam aluzii la guvern. Preşedintelui Macri i-am spus, când l-am văzut aici la Roma, că e vorba despre o donaţie privată cu recunoaşterea Sfântului Scaun. Guvernul a spus da la cererea fundaţiei Scholas pentru că avea această informaţie. Continui să cred că nu avem dreptul să cerem o povară guvernului argentinian în timp ce sunt atâtea probleme sociale de rezolvat".

În sfârşit, în conversaţia cu La Nación, papa a făcut o destăinuire cu privire la starea sa de sănătate: o analiză medicală completă a confirmat că se simte bine. "Rezultatele sunt cele ale unei persoane de 40 de ani", i-a spus medicul său, după cum a afirmat autorul interviului.

(După Vatican Insider, 3 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai PătraşcuSursa:ercis.ro