Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Călugărițele din SUA scriu candidaţilor la preşedinţie

 
Călugărițele din SUA scriu candidaţilor la preşedinţie
  • 17 Aug 2016
  • 3107

Peste 5.650 de surori catolice au semnat o scrisoare cerând candidaţilor la preşedinţia Statelor Unite "să se angajeze într-un dialog politic care să reflecte principiile şi valorile pe care naţiunea americană a fost întemeiată".

Într-o scrisoare scrisă de asociaţia "Leadership Conference of Women Religious (LCWR)", semnatarele cer candidaţilor să se abţină de la retorica ce alimentează focul fricii şi să se angajeze într-un dialog constructiv în timpul campaniei electorale.

LCWR este o asociaţie care îi cuprinde pe conducătorii congregaţiilor călugăreşti catolice din Statele Unite, are circa 1.350 de membri, care reprezintă aproape 80% din cele 49.000 de femei călugăriţe din Statele Unite.

Cele 5.671 semnatare ale scrisorii sunt surori, consacrate, laice angajate în asociaţiile umanitare catolice răspândite în toată ţara. Este vorba despre femei care slujesc persoanele nevoiaşe în structurile pentru educaţie, pentru sănătate şi pentru servicii pastorale şi sociale.

O copie a scrisorii a fost încredinţată candidaţilor prezidenţiali, Hillary Clinton, Donald Trump, guvernatorului Gary Johnson şi doctorului Jill Stein.

"Din păcate, se pare că în această perioadă politică deosebită lipseşte discursul politic care se foloseşte pentru a susţine şi a apăra demnitatea persoanei umane şi promovează binele comun", a spus sora Joan Marie Steadman, CSC, director executiv al LCWR.

"Acesta este motivul pentru care LCWR cere decenţă şi civilizaţie în cursul campaniei electorale".

Scrisoarea către candidaţii prezidenţiali este formulată după cum urmează:

"În numele celor 5.671 surori catolice din Statele Unite care au semnat această scrisoare, vă cerem să vă uniţi cu noi în a cere mai multă civilizaţie şi decenţă în discursurile pentru a promova binele comun, a stabili relaţii bune cu toţi, a vă angaja într-un dialog constructiv, pentru a căuta împreună calea de urmat.

Vă cerem să vă uniţi cu noi pentru un dialog politic care să reflecteze principiile şi valorile pe care a fost întemeiată această naţiune.

În discursul său la Congresul Statele Unite, papa Francisc a amintit tuturor celor care slujesc binele public că «sunteţi chemaţi să salvgardaţi şi să garantaţi demnitatea concetăţenilor voştri în urmărirea neobosită şi exigentă a binelui comun, care este scopul oricărei politici».

Din păcate, trăim într-o perioadă în care politica este prea des condiţionată de interese de parte sau de o retorică degradantă. Ni se pare că suntem capturaţi de un sistem politic paralizat de extremismul ideologic şi de hiper-partizanat.

Diversitatea politică este folosită prea des pentru a face apel la instinctele cele mai joase, alimentând focul fricii care sfâşie ţesutul social al naţiunii. Nu putem permite ca ura şi frica să fie răspândite în fiecare zi.

Avem nevoie de lideri curajoşi dispuţi să spună adevărul. Cerem tuturor celor care participă la dezbaterile politice să se abţină de la un limbaj dezumanizant care nu-l respectă sau îl demonizează pe celălalt. Ne rugăm pentru ca toţi aceia care încearcă să influenţeze opinia publică să fie favorabili binelui comun şi să respecte demnitatea fiecărei persoane.

Cetăţenii acestei naţiuni formează o comunitate politică pluralistă şi caracterizată de o mare varietate de credinţe, experienţe şi interese.

Diferenţele noastre ne provoacă să abandonăm certitudinile uşoare şi ne stimulează să căutăm un adevăr mai amplu şi mai înalt. Probleme nu sunt diferenţele noastre. Problema este cum sunt gestionate dezacordurile, acest lucru marchează diferenţa dintre construirea binelui comun şi distrugerea legăturilor care ţin împreună societate civilă.

Îndemnăm să vă uniţi cu noi pentru o ascultare şi un dialog onest care onorează demnitatea tuturor celor cu care suntem în dezacord. A trata cu respect pe cel care nu gândeşte ca tine este un drept dat de Dumnezeu. Uniţi-vă cu noi pentru a căuta şi a realiza binele comun bine.

Asta înseamnă a dori binele pentru toţi ceilalţi şi pentru a oferi adevărul nostru cu umilinţă şi convingere egală".

Scrisoarea surorilor se încheie afirmând: "Ştim că voi vă oferiţi pe voi înşivă în slujba poporului din Statele Unite. O slujire pe care o plătiţi scump pentru voi şi pentru familiile voastre. Vă promitem rugăciunile noastre în săptămânile şi lunile care vor veni".

(După Zenit, 11 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro