Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Tineri din România la Ziua Mondială a Tineretului Catolic de la Rio de Janeiro

 
Tineri din România la Ziua Mondială a Tineretului Catolic de la Rio de Janeiro
  • 14 Iul 2013
  • 3037

Circa 30 de tineri catolici români vor participa la Ziua Mondială a Tineretului Catolic (ZMT), care se va desfăşura la Rio de Janeiro, în Brazilia, în perioada 23-28 iulie 2013, şi care va vedea reuniţi circa două milioane de tineri catolici din lumea întreagă. Tinerii români, proveniţi din opt dieceze şi eparhii catolice din România, sunt însoţiţi de şase preoţi, romano-catolici şi greco-catolici, şi de doi episcopi: PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, şi PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, preşedintele Comisiei pentru Tineret în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER).

Conform tradiţiei Zilelor Mondiale ale Tineretului, în săptămâna premergătoare marelui eveniment, tinerii petrec câteva zile în una dintre diecezele ţării gazdă. Astfel, în perioada 16-20 iulie, numită "Săptămâna misionară", tinerii români vor fi găzduiţi de Arhidieceza de Niteroi (http://www.arqnit.org.br/), aflată în apropiere de Rio de Janeiro. Aceste zile vor fi dedicate culturii (17 iulie), spiritualităţii (18 iulie), solidarităţii (19 iulie) şi familiei (20 iulie), şi le vor oferi tinerilor români ocazia să cunoască cultura, istoria şi spiritualitatea specifice Braziliei, să viziteze diferite opere sociale şi să petreacă o zi împreună cu o familie braziliană.

În perioada 23-28 iulie tinerii români vor fi prezenţi la Rio de Janeiro, unde vor lua parte la ZMT. Programul acestor zile prevede momente de rugăciune, întâlnirea cu papa Francisc, cateheze (susţinute de peste 250 de episcopi din lumea întreagă), concerte etc. Pentru tinerii români catehezele vor fi ţinute de PS Virgil Bercea. Într-un mesaj adresat tinerilor români, cu ocazia ZMT de la Rio, episcopul Bercea îi asigură că deşi "Rio este departe, Ziua Mondială a Tineretului este aproape de fiecare tânăr din lume. Sfântul Părinte papa Francisc va vorbi nu numai tinerilor care vor fi prezenţi la Rio, ci tinerilor din lumea întreagă". Pe tinerii rămaşi acasă episcopul îi îndeamnă să urmărească evenimentul prin intermediul internetului, pe site-uri sau reţele de socializare: "Fiţi conectaţi la capitala mondială a tineretului creştin! Vorbiţi-le şi altora despre ceea ce se întâmplă acolo! Vorbiţi-le despre Cristos! Fiţi mesagerii unei lumi noi!"

Comisia pentru Tineret a CER a realizat ecusoane, traiste şi tricouri personalizate pentru tinerii români care vor fi prezenţi la Rio şi a dedicat spaţii oficiale pe internet pentru ZMT:

www.zmtromania.ro  şi  https://www.facebook.com/worldyouthdayRomanian.

Ajunsă la cea de a 28-a ediţie, Ziua Mondială a Tineretului de la Rio are ca temă un citat din Evanghelia după Matei: "Mergeţi şi faceţi ucenici toate naţiunile" (cf. Mt 28,19). În octombrie 2012, papa Benedict al XVI-lea, acum emerit, le-a transmis tinerilor un mesaj, cu ocazia acestei Zile Mondiale, în care îi îndeamnă să le transmită semenilor lor din întreaga lume entuziasmul credinţei şi să vestească Evanghelia fără teamă şi însufleţiţi de iubire, după exemplul marilor misionari ai Bisericii Catolice.

*

Programul oficial pe scurt:

·         23 iulie

o    16:00 Deschiderea oficială pe Plaja Copacabana cu rugăciune şi muzică

o    18:30 Ceremonia de deschidere a ZMT Rio 2013

o    19:00 Sfânta Liturghie, prezidată de PS Orani Jo?o Tempesta, arhiepiscop de Rio de Janeiro

·         24 iulie

o    09:00 Cateheze ţinute de episcopi

·         25 iulie

o    09:00 Cateheze ţinute de episcopi

o    15:00 Ceremonia de primire a papei Francisc

o    19:30 Concert

·         26 iulie

o    09:00 Cateheze ţinute de episcopi

o    15:00 Deschiderea evenimentului pe Plaja Copacabana

o    17:00 Sosirea papei Francisc şi Calea Crucii

o    19:30 Concert

·         27 iulie

o    19:00 Seară de veghe cu papa Francisc

o    21:00 Concert

·         28 iulie

o    07:00 Rugăciunea Laudelor

o    09:30 Sosirea papei Francisc

o    10:00 Sfânta Liturghie de încheiere a ZMT

Mesajul papei Benedict al XVI-lea pentru cea de a 28-a Zi Mondială a Tineretului Catolic poate fi citit la adresa: www.zmtromania.ro/mesaj. Mesajul PS Virgil Bercea pentru tinerii români, cu ocazia ZMT 2013 poate fi citit la adresa: www.zmtromania.ro

Din comunicatul nr. 54/14.07.2013,
emis de Conferinţa Episcopilor din România
şi semnat de pr. Eduard Mihai Coşa, secretar generalSursa:ercis.ro