Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

ZMT de la Rio: Papa venit "de la capătul lumii" se întoarce în America Latină

 
ZMT de la Rio: Papa venit "de la capătul lumii" se întoarce în America Latină
  • 18 Iul 2013
  • 3847
De Salvatore Cernuzio

Încă cinci zile şi de la Fiumicino va pleca avionul care-l va duce pe Papa Francisc la Rio de Janeiro pentru prima sa călătorie internaţională, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului 2013. "Toţi suntem emoţionaţi pentru această mare călătorie", a declarat părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, ilustrând astăzi jurnaliştilor programul săptămânii lui Bergoglio în Brazilia, de la 22 la 29 iulie. Un program care pare să sintetizeze punctele cheie ale pontificatului său: evlavia mariană; atenţia faţă de cei bolnavi, faţă de săraci şi faţă de deţinuţi; mesajele puternice adresate episcopilor, cardinalilor şi politicienilor. Totul în continuitate perfectă cu Benedict al XVI-lea.

Itinerarul călătoriei pe care-l va urma Francisc este, de fapt, cel decis deja pentru Ratzinger, a subliniat părintele Lombardi. În timp ce în prima schiţă a fost definit un program "mai lejer" (potrivit şi pentru forţele fizice ale Papei emerit), cu schimbarea de pontificat, au rămas neschimbate datele prevăzute, însă proiectul a fost "intensificat şi îmbogăţit cu evenimente ulterioare". Între acestea: pelerinajul la Sanctuarul de la Aparecida, vizita la favela Varginha şi la spitalul franciscan care se ocupă de tineri lipsiţi sau dependenţi de alcool şi droguri, întâlnirea cu Comitetul CELAM şi cu clasele conducătoare ale ţării.

"Papa Francisc, făcând această călătorie, preia moştenirea Papei Benedict", a subliniat Lombardi: de fapt, Ratzinger "confirmase Ziua Mondială a Tineretului la Rio şi prezenţa «Papei», ca în toate ZMT, chiar dacă Papa nu avea să fie el". Şi nici ca să facă înadins Pontiful argentinian trebuie să se întoarcă "la capătul lumii", în America Latină, continentul său, ceea ce "dă un ton foarte special de aşteptare şi de participare acestei vizite".

Cam cum s-a întâmplat cu ZMT din 2005, a observat Lombardi făcând un "paralelism simpatic". Cu ocazia aceea, Papa nou-ales Benedict al XVI-lea a făcut prima sa călătorie "în patria sa, în Germania, la Köln, pentru Ziua Mondială a Tineretului decisă de predecesorul său Ioan Paul al II-lea". Între altele, Francisc - a amintit directorul Sălii de Presă vaticane - este al treilea Papă care merge în Brazilia: Wojtyla a fost de patru ori, "trei pentru călătorii consistente şi a patra ca etapă de aterizare spre Argentina". Benedict al XVI-lea a mers acolo o singură dată pentru Conferinţa generală a episcopatului latinoamerican la Aparecida şi pentru canonizarea sfântului Frei Galv?o la Sao Paolo.

Tocmai vizita la Aparecida este evenimentul care iese mai mult în evidenţă în itinerarul lui Bergoglio, ocupând întreaga zi de miercuri 24 iulie, "zi care în schimb ar fi putut să fie de odihnă într-o schiţă precedentă de program". Vizita în Sanctuarul care în fiecare an atrage milioane de pelerini, a explicat părintele Lombardi, a fost "puternic voită de Sfântul Părinte, fie din motiv de evlavie mariană personală", fie datorită faptului că el este locul în care s-a desfăşurat marea adunare a episcopatului latinoamerican care a dat naştere documentului omonim "a cărui redactare a fost condusă de cardinalul de atunci Bergoglio".

Documentul, a subliniat iezuitul, "este ceva ce Papa are foarte prezent" şi "exprimă perspectivele sale despre caracterul misionar al Bisericii în timpul nostru şi în continentul latinoamerican". Astfel că la sfârşitul fiecărei audienţe cu un preşedinte din America Latină, Sfântul Părinte "îi dă o bună lectură oferindu-i Documentul de la Aparecida şi sugerându-i să-l citească în timpul călătoriei de întoarcere", a spus purtătorul de cuvânt.

Apoi a adăugat că Papa Francisc "a fost desigur invitat de episcopii organizatori şi promotori ai Zilei Mondiale a Tineretului", adică mons. Orani Tempesta, arhiepiscop de Rio de Janeiro, şi cardinalul Damasceno Assis, preşedinte al Conferinţei Episcopale din Brazilia. Şi preşedintele Dilma Roussef, venită în Vatican pentru inaugurarea Pontificatului, "l-a întâlnit pe Papa în ziua următoare invitându-l în mod explicit să meargă în Brazilia". "Papa Francisc a confirmat imediat, la puţine zile după alegerea sa", permiţând deci întregii organizări "să se mişte rapid fără incertitudini", a spus Lombardi. În afară de asta, este ştire recentă că Roussef i-a invitat şi pe preşedinţii din diferite Regiuni braziliene să participe la marele eveniment.

Anticipând întrebările jurnaliştilor, directorul Sălii de Presă a făcut referinţă la protestele care agită ţara în aceste zile. "Mulţi - a spus el - se vor întreba dacă vor fi proteste şi cu ocazia vizitei Papei: vom vedea...". În orice caz - a continuat - autorităţile vaticane nutresc "încredere totală în capacitatea autorităţilor locale de a gestiona cu autoritate situaţiile", deci "plecăm cu seninătate totală, ştiind că aceste manifestaţii n-au nimic specific faţă de Papa şi faţă de Biserică şi că vizita în Brazilia va fi cu siguranţă o ocazie foarte frumoasă".

Printre întâlnirile "clasice" ale oricărei Zile Mondiale a Tineretului va fi apoi întâlnirea Papei cu jurnaliştii în timpul traversării în avion, o practică demarată de fericitul Wojtyla şi continuată apoi de Benedict al XVI-lea. Ca în atâtea alte ocazii, Francisc rămâne legat de tradiţiile predecesorilor săi, dar le citeşte în cheie personală, mai adaptate stilului său şi comunicării sale. De fapt, întâlnirea nu va urma schima obişnuită a interviului pregătit, a explicat părintele Lombardi: "Papa mi-a spus că va veni în mijlocul jurnaliştilor şi îi va saluta pe toţi", deci va fi o întâlnire "amplă, cordială, spontană".

Acelaşi principiu explică alegerea Sfântului Părinte de a folosi pentru drumurile sale prin oraş jeepul descoperit. Pentru distanţele mai lungi va fi folosită oricum o maşină acoperită, dar pentru cele mai scurte Pontiful va urca în îndrăgita sa Papamobil de la Mercedes (transportată deja de la Roma la Rio), "aceeaşi pe care o vedem la toate audienţele de miercuri, din care Papa coboară, urcă şi face ceea ce vrea", a spus Lombardi. "Nu este maximul de siguranţă", a observat cineva. De altfel, aţi reuşi să vi-l imaginaţi pe Papa Francisc care, în faţa milionului de persoane prevăzut pentru sărbătoarea de primire la Copacabana, se limitează să facă un semn cu mâna de la fereastră?

(După Zenit, 17 iulie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu


Sursa:ercis.ro