Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

CARDINALII ROMÂNIEI. Alexandru Todea, simbolul rezistenţei prin credinţă

 
CARDINALII ROMÂNIEI. Alexandru Todea, simbolul rezistenţei prin credinţă
  • 05 Apr 2017
  • 6389

În timpul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, un moment emoţionant a impresionat publicul de toate confesiunile: momentul în care Suveranul Pontif l-a îmbrăţişat pe cardinalul Todea în Catedrala Sfântul Iosif.

Puţini ştiau însă cine era acel bătrân, ţintuit de 7 ani într-un scaun cu rotile, a cărui emoţie puternică era atât de vizibilă. Se afla chiar în locul unde fusese consacrat episcop în clandestinitate, în anul 1950, perioadă în care Biserica Greco-Catolică, din care facea parte, fusese interzisă. Să conducă o biserică clandestină a fost un risc asumat, pentru care Alexandru Todea a plătit cu 14 ani de închisoare. După 1964 au urmat alţi 25 de ani de supraveghere şi domiciliu forţat la Reghin.

La scurt timp după vizita Papei, preşedintele României, Emil Constantinescu, i-a înmânat cardinalului Todea Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, recunoscându-i astfel meritele şi lupta sa de o viaţă împotriva dictaturii comuniste.

Născut la Teleac, în 1912, Alexandru Todea era unul dintre cei 16 copii ai familiei de ţărani Gheorghe şi Maria Todea. Avea să simtă chemarea pentru preoţie, urmând studiile teologice la Blaj şi apoi la Roma, unde a fost hirotonit preot în anul 1939. În 1941 s-a întors la Blaj, unde a predat în şcoli religia, latina şi italiana.

A fost arestat de mai multe ori de comunişti

Din 1945, a fost numit protopop şi paroh la Reghin, unde activitatea şi predicile sale au deranjat de la început regimul comunist, fiind arestat de mai multe ori chiar înainte de scoaterea Bisericii Greco-Catolice în afara legii.

De-abia după 22 decembrie 1989, Biserica Română Unită cu Roma a fost din nou recunoscută de statul român. În 1991, Alexandru Todea a fost creat cardinal de Papa Ioan Paul al-II-lea, la un an după ce Sfântul Scaun îl confirmase în scaunul de mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, biserică pe care o condusese în clandestinitate încă din 1986.

În 1994, din cauza bolii, cardinalul Todea s-a retras la Reghin, fiind urmat în scaunul mitropolitan de la Blaj de Lucian Mureşan, în prezent arhiepiscop mitropolit şi cel de-al treilea cardinal al Bisericii Catolice din România.



Sursa:www.digi24.ro