Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să ne amintim mereu de Botezul nostru

 
Să ne amintim mereu de Botezul nostru
  • 04 Aug 2017
  • 3169

"Botezul: poarta speranței" este tema catehezei Sfântului Părinte, din cadrul audienței generale de miercuri, 2 august, care a avut loc în Aula Paul al VI-lea, din Vatican, prima audiență generală după o scurtă pauză estivă.

Este cea de-a 29-a cateheză pe care papa Francisc o dedică speranței creștine, pontiful inspirându-se din capitolul 3 al Scrisorii sfântului apostol Paul către Galateni: "Căci toți sunteți fii ai lui Dumnezeu prin credința în Cristos Isus. Toți câți ați fost botezați în Cristos v-ați îmbrăcat în Cristos. Așadar, nu mai este nici iudeu, nici grec, nici sclav, nici [om] liber, nici bărbat și nici femeie: voi toți sunteți una în Cristos Isus."

Amintind că, în trecut, bisericile erau orientate spre răsărit, că intrându-se în locașul sfânt pe o poartă deschisă spre apus se pășea în navată înaintând spre răsărit, pontiful a subliniat că acest gest reprezintă un simbol important pentru omul de odinioară, "o alegorie care, în cursul istoriei, a decăzut progresiv", noi, oamenii din epoca modernă fiind mai puțin obișnuiți să captăm marele semne ale cosmosului și să luăm în considerație astfel de detalii.

Rămânând în registrul simbolurilor sacre din vechime, pontiful a amintit și faptul că ritualul Botezului prevedea pentru catehumeni pronunțarea primei părți a profesiunii de credință reprezentată de răspunsurile la întrebările dacă se leapădă de Satana și de faptele lui și de toată trufia lui cu fața spre apus. Apoi, își exprimau credința în Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, cu fața spre altar, spre răsărit, de unde se ivește lumina.

Inspirându-se din această simbologie ce pune în antiteză lumina și întunericul, ziua și noaptea, răsăritul și apusul, pontiful a reliefat:
Papa Francisc: "Creștinii nu sunt scutiți de tenebre, externe și interne. Nu trăiesc înafara lumii însă, prin harul lui Cristos primit la Botez, sunt bărbați și femei ce au dobândit 'orientarea': nu cred în obscuritate, ci în strălucirea zilei; nu cedează nopții, ci speră în ivirea zorilor; nu sunt învinși de moarte, ci tânjes Cel mai frumos îndemn pe care ni-l putem adresa reciproc este de a ne aminti întotdeauna de Botezul nostru. Noi ne-am născut de două ori: mai întâi la viața naturală; apoi, grație întâlnirii cu Cristos, în izvoarele Botezului.  după înviere; nu sunt învinși de rău pentru că își pun întotdeauna încrederea în infinitele posibilități ale binelui."

Subliniind că "viața Bisericii înseamnă transmiterea luminii" reprezentată de Cristos și simbolizată de lumânarea aprinsă, primită la Botez, pontiful ne-a amintit de misiunea de a propaga lumina lui Cristos, așa cum facem în Noaptea Învierii când dăm mai departe lumină, aprinzând lumânarea celui de lângă noi, îndemnându-ne să ne amintim întotdeauna de Botezul nostru:
Papa Francisc: "Cel mai frumos îndemn pe care ni-l putem adresa reciproc este de a ne aminti întotdeauna de Botezul nostru. Noi ne-am născut de două ori: mai întâi la viața naturală; apoi, grație întâlnirii cu Cristos, în izvoarele Botezului. Acolo am murit pentru moarte pentru a trăi ca fii ai lui Dumnezeu în această lume. Acolo am devenit umani mai mult decât ne-am fi imaginat. Iată de ce cu toții trebuie să răspândim parfumul sfintei crisme cu care am fost unși în ziua Botezului nostru. În noi trăiește și acționează Duhul lui Isus, primul născut între mulți frați, care se opus ineluctabilității întunericului și a morții."



Sursa:ro.radiovaticana.va