Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc în Columbia. Bogotá, prima etapă a călătoriei apostolice

 
Papa Francisc în Columbia. Bogotá, prima etapă a călătoriei apostolice
  • 08 Sep 2017
  • 1182

”Pelerin de pace și speranță”. Papa Francisc a ajuns miercuri, 6 septembrie 2017, la Bogotá, capitala Columbiei, pentru o călătorie apostolică de cinci zile în țara latino-americană, sub moto-ul ”Să facem primul pas!”. Aeronava oficială, un Airbus 330 a companiei Alitalia, a decolat de la Roma-Fiumicino la ora 11.13 și, după aproximativ 12 ore de zbor, a aterizat la baza aeriană CATAM din Bogota la ora locală 16.10, cu 20 de minute mai devreme decât orarul prevăzut. Suveranul Pontif a fost întâmpinat la scara avionului de președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, de președintele Conferinței episcopale columbiene, cardinalul Ruben Salazar, arhiepiscop de Bogotá, și de nunțiul apostolic Ettore Balestrero. Sosirea papei la Bogota și ceremonia simplă de bun venit, fără discursuri oficiale, au fost transmise în direct și în numeroase magazine din capitala Columbiei, spectatorii aplaudând printre rafturi sau pe străzi venirea Sfântului Părinte.

În timpul călătoriei cu avionul, Sfântul Părinte a salutat jurnaliștii acreditați pentru cea de-a 20-a călătorie apostolică a pontificatului, scurta întrevedere cu reprezentanții presei avându-l ca moderator pe directorul Sălii de presă a Sf. Scaun, dr. Greg Burke.

Papa Francisc: ”Bună ziua”, a spus pontiful vorbind în italiană. ”Vă mulțumesc pentru compania voastră, pentru munca pe care o veți face ca să mă însoțiți în această călătorie. Este o călătorie un pic specială pentru că se face și pentru a ajuta Columbia să înainteze pe calea păcii. Vă cer o rugăciune pentru aceasta în timpul călătoriei. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce veți face. În plus, aș vrea să vă spun că în zbor vom survola Venezuela. Așadar, [vă cer] o rugăciune și pentru Venezuela, ca să se poată face un dialog, iar țara să ajungă la o bună stabilitate prin intermediul dialogului cu toți. Vă mulțumesc pentru munca voastră!”.

După ceremonia de bun venit de la baza aeriană din Bogotá, papa Francisc a mers la nunțiatura apostolică din capitala Columbiei, unde a rămas pentru cină și odihnă. Sfântul Părinte a fost întâmpinat mai întâi de toate de căldura și entuziasmul mai multor grupuri de columbieni pe care le-a salutat, la rândul său, cu afecțiune în limba spaniolă:

Papa Francisc: ”Vă mulțumesc mult pentru bucuria voastră, pentru efortul pe care l-ați făcut, pentru parcursul pe care, cu atâta înflăcărare, sunteți dispuși să-l străbateți. Acest fapt se cheamă eroism. Chiar și cei mai mici pot fi eroi, și cei mai tineri, atunci când, fiind înșelați sau greșesc, se ridică. Ei sunt eroi pentru că merg înainte. Continuați să mergeți înainte, continuați să mergeți înainte în acest fel! Nu vă lăsați învinși, nu vă lăsați înșelați, nu vă pierdeți bucuria, nu pierdeți speranța, nu pierdeți zâmbetul. Continuați în acest fel! Acum voi împarte tuturor binecuvântarea și să ne rugăm împreună Fecioarei Maria, mama noastră, ca să ne ocrotească!”.

Programul călătoriei apostolice de joi, a doua zi a vizitei sale în țara latinoamericană, s-a desfășurat în întregime la Bogotá și a fost deosebit de încărcat. La ora locală 9.00 (ora României 17.00), Suveranul Pontif a efectuat o vizită de curtoazie la președintele țării, Juan Manuel Santos, la palatul prezidențial ”Casa de Nariño”, unde a avut loc primul discurs oficial al papei. Succesiv, Sfântul Părinte a mers în catedrala din Bogotá, dedicată Neprihănitei Zămisliri, unde a binecuvântat credincioșii. Câteva minute mai târziu, papa Francisc a avut o întâlnire cu episcopii din Columbia în Palatul cardinalilor. La ora locală 15.00, Pontiful de origine argentiniană a avut o întâlnire cu comitetul director al CELAM (Consiliul episcopal latinoamerican) la sediul nunțiaturii apostolice, ocazie cu care a prezentat al treilea discurs oficial. În fine, la ora 16.30, papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie în Parcul Simon Bolivar, din centrul capitalei, jertfa euharistică fiind celebrată pentru pace și dreptate.

 (rv – A. Dancă)Sursa:ro.radiovaticana.va