Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Gherghesenii zilelor noastre: Meditația PS Claudiu la Duminica a XXIII-a după Rusalii

 
Gherghesenii zilelor noastre: Meditația PS Claudiu la Duminica a XXIII-a după Rusalii
  • 21 Oct 2017
  • 5021

 (Duminica vindecării îndrăcitului din tinutul Gherghesenilor) 

Ce este ținutul Gherghesenilor? Înainte de toate, un loc păgân, în care lumina Evangheliei nu este binevenită. Un loc de asemenea în care Prințul acestei lumi are robi, fie în lanțuri și morminte, fie sub o aparență de normalitate ce își revelează inconsistența în momentul în care pune pe primul loc interesul în fața adevărului, bunurile în fața libertății. În sfârșit, pentru noi întâmplarea din ținutul Gherghesenilor pare îndepărtată și ca spațiu și ca timp. Să fie într-adevăr așa? Sau oare Gherghesenii sunt mult mai aproape de noi decât ne-ar veni să credem? Auzim în anul 2017 de situații în care se șterg crucile din imagini cu biserici, pentru ca acestea să nu deranjeze pe nimeni. În general crucea deranjează în situații specifice: îmi vine în minte apropo de evanghelia de astăzi ritualul exorcismului. Ar fi oare corect politic ca exorciștii să nu mai facă semnul crucii, pentru a nu deranja chiar pe nimeni?!? Gherghesenii măcar îl roagă pe Isus să plece de la ei și de aceea, la Judecata de apoi, probabil se vor scula împotriva oamenilor de astăzi și-i vor acuza. Așadar 1-0 pentru ghergheseni.

Auzim de asemenea de instituții scandalizate nevoie-mare atunci când un profesor își “permite” să le propună elevilor să recite “Ave Maria”. Nimeni nu se revoltă dacă un profesor spune bancuri sau dacă ideologiile de toate felurile împânzesc orele de curs, însă toți se cutremură în fața unei rugăciuni. Eu știam, din spusele sfinților, că doar infernul se cutremură în fața umilei rugăciuni “Ave Maria” și de aceea, un refuz ca cel de mai sus pune oamenii de astăzi din nou pe calea gherghesenilor, însă îi depășesc pe păgânii de acum 2000 de ani, îndepărtându-l nu doar pe Isus, ci și pe Maica Sfântă. Și e deja 2-0 …

E evident, la o lectură atentă, că ținutul Gherghesenilor este mult mai aproape de lumea de astăzi decât ne-am putea imagina. Și atunci suntem chemați să căutăm la lumina Evangheliei, cu rugăciunea în inimi, zonele din viața noastră ce trebuiesc exorcizate. Doar în măsura în care semnul Crucii va fi unicul semn zodiacal ce va ghida începutul zilelor noastre, doar în măsura în care Isus răstignit și înviat va fi farul vieții noastre, iar Preasfânta Sa Mamă, Steaua Polară a existenței, vom putea mărturisi în lumea în care trăim minunile Domnului. Și nu vor putea ei șterge atâtea cruci câte vom pune noi zilnic, ascultând cuvintele Mântuitorului: “Întoarce-te în casa ta şi spune cât bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu.”

PS Claudiu
Episcopul Curiei

 

Ev Lc 8,26-39

În vremea aceea, a ajuns Isus cu corabia în ţinutul Gherghesenilor, care este în faţa Galileii. Şi ieşind pe uscat, L-a întâmpinat un bărbat din cetate, care avea demon şi care de multă vreme nu mai punea haină pe el şi în casă nu mai locuia, ci prin morminte. Şi văzând pe Isus, strigând, a căzut înaintea Lui şi cu glas mare a zis: Ce ai cu mine, Isuse, Fiul lui Dumnezeu Celui Preaînalt? Rogu-Te, nu mă chinui. Căci poruncea duhului necurat să iasă din om, pentru că de mulţi ani îl stăpânea, şi era legat în lanţuri şi în obezi, păzindu-l, dar el, sfărâmând legăturile, era mânat de demon, în pustie. Şi l-a întrebat Isus, zicând: Care-ţi este numele? Iar el a zis: Legiune. Căci demoni mulţi intraseră în el. Şi-L rugau pe El să nu le poruncească să meargă în adânc. Şi era acolo o turmă mare de porci, care păşteau pe munte. Şi L-au rugat să le îngăduie să intre în ei; şi le-a îngăduit. Şi, ieşind demonii din om, au intrat în porci, iar turma s-a aruncat de pe ţărm în lac şi s-a înecat. Iar păzitorii văzând ce s-a întâmplat, au fugit şi au vestit în cetate şi prin sate. Şi au ieşit să vadă ce s-a întâmplat şi au venit la Isus şi au găsit pe omul din care ieşiseră demonii, îmbrăcat şi întreg la minte, şezând jos, la picioarele lui Isus şi s-au înfricoşat. Şi cei ce văzuseră le-au spus cum a fost izbăvit demonizatul. Şi L-a rugat pe El toată mulţimea din ţinutul Gerghesenilor să plece de la ei, căci erau cuprinşi de frică mare. Iar El, intrând în corabie, S-a înapoiat. Iar bărbatul din care ieşiseră demonii Îl ruga să rămână cu El. Isus însă i-a dat drumul zicând: Întoarce-te în casa ta şi spune cât bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu. Şi a plecat, vestind în toată cetatea câte îi făcuse Isus.