Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Hramul mănăstirii „Sfânta Macrina” a Surorilor Baziliene

 
FOTO/VIDEO: Hramul mănăstirii „Sfânta Macrina” a Surorilor Baziliene
  • 17 Iul 2025
  • 176

Sărbătoarea hramului mănăstirii „Sfânta Macrina”, din Cluj-Napoca, a Surorilor Baziliene din România, a avut ca moment central duminică, 13 iulie 2025, Sfânta Liturghie celebrată solemn la altarul exterior din curtea mănăstirii de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, în prezența a zeci de preoți, persoane consacrate și sute de credincioși. Preasfinția Sa a fost primit cu multă bucurie la biserica mănăstirii, de către Maica Andreea Axenie, superioara provincială a Surorilor Baziliene, de pr. Ioan Pop, capelanul mănăstirii, pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general eparhial, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, preoți și persoane consacrate – surori din comunitățile Provinciei române a OSBM și surori din Congregația Maicii Domnului, cu Maica Teodorina, superioara generală, călugări din Ordinului Sfântului Vasile cel Mare și din Societatea lui Isus. Cu toții, în procesiune, după primirea Ierarhului, s-au îndreptat spre altarul de vară din curte: un foișor din lemn sculptat, frumos împodobit cu icoane și care adăpostește o masă de altar.

ALBUM FOTO

Au concelebrat: pr. Vicar Vasile Tofană SJ, pr. Ioan Pop, pr. protopop Mircea Marțian, pr. Ioan Albu, protoegumen OSBM, pr. Marius Cerghizan, protopop de Someș, pr. Marius Furtună, rector al Seminarului eparhial, și pr. Călin Sechelea, protopop de Cluj II, de față fiind zeci de preoți și preoți călugări. Lor li s-a alăturat și preotul unei parohii ortodoxe din apropiere. A diaconat dc. Mihai Șona, iar Andrei Sabău, student seminarist, a ajutat la celebrare. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat bucuria pentru participarea tuturor la acest moment de sărbătoare și comuniune. A mulțumit în mod particular pr. Marius Cîmpean, prezent în calitatea oficială de director de cabinet al Secretariatului de Stat pentru Culte, și, prin el, l-a salutat pe Ciprian Olinici, secretarul de stat pentru culte, căruia i-a transmis mulțumiri „pentru sprijinul și apropierea față de Biserica Greco-Catolică”.

Lectura liturgică a duminicii a fost despre vindecarea demonizaților din ținutul Gadarenilor (Matei 8,28-34;9,1). Preasfinția Sa Claudiu a evidențiat importanța acestei Evanghelii – în care Mântuitorul înfruntă puterea răului -, pentru că, la fel și astăzi, „un cuvânt al lui Dumnezeu poate schimba totul într-o clipă” oricât de mari ar fi provocările și încercările. Dar, a adăugat, este nevoie „să vedem aceasta. Avem nevoie de o sursă continuă de lumină care să retrezească în noi speranța”. Prin participarea la viața Bisericii, prin Sfânta Liturghie, prin Sacramente, a asigurat că „lumina va pătrunde tot mai mult în sufletul nostru”. 

Prin meditarea pasajului evanghelic, în lumina și a Anului național „Cardinal Iuliu Hossu” din România, Ierarhul a arătat puterea dar și iubirea lui Dumnezeu, care respectă voința omului, chiar și pe aceea de a-l respinge. A oferit exemplul Cardinalului Iuliu Hossu, deoarece el „a intrat în logica evanghelică”, răspunzând de fiecare dată ispitirilor prin cuvintele: „Credința noastră este viața noastră”. El transmite și astăzi un mesaj de speranță, de încredere „în Cer, mai presus de pământ”. Prin credința lui, „a fost fericit și în prezent este Fericit al Bisericii, Papa Francisc atunci când a fost la Blaj l-a declarat Fericit”. Preasfinția Sa Claudiu a îndemnat: „Și noi trebuie să dăm mărturie cu viața noastră astăzi, aici, acum”. Pentru aceasta, trebuie să fim „credincioși botezați care am primit lumina lui Cristos. Și dacă am primit lumină, trebuie să fim lumină!”

După Sfânta Jertfă Liturgică, pr. capelan Ioan Pop a adresat tuturor cuvântul său de recunoștință. „Sfânta Macrina ne adună pe toți împreună în lumina harului Spiritului Sfânt, în această frumoasă zi, pentru ca împreună să fim recunoscători în fața lui Dumnezeu”. A reamintit importanța comuniunii unora cu ceilalți, Ierarh, călugări, preoți, credincioși, fiindcă „ce ar fi o comunitate fără credincioși?” A mulțumit credincioșilor, Preasfinției Sale Claudiu, preoților, persoanelor consacrate, seminariștilor, tuturor. Comuniunea spirituală a acestei frumoase sărbători a fost extinsă și prin transmisia pe calea undelor a rugăciunii realizată de postul Radio Maria România.

Celebrarea s-a încheiat pe acordurile cântărilor din tradiția Bisericii Române Unite – între care „O, Măicuță Sfântă” -, ale Grupului „ThreeO”, format din Camelia, Francisc și Benedict Opreanu, cărora Preasfinția Sa Claudiu le-a mulțumit și i-a prezentat ca „tineri credincioși care sunt aproape de Biserică. Toți trei studiază muzica în Austria și și-au propus, ca o misiune spirituală, să repună în valoare creația călugărilor bazilieni”. Este vorba de „un mic tezaur, o colecție de pricesne, de melodii scrise dar necântate încă și călugării bazilieni împreună cu frații Opreanu doresc să le pună în valoare”. În continuare, mai înainte de agapa fraternă pregătită pentru toți, deoarece biserica mănăstirii „Sfânta Macrina” a fost declarată biserică jubiliară a Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu și pr. Ioan Pop au rostit împreună cu credincioșii rugăciunile rânduite pentru invocarea darului indulgenței plenare în actualul An Jubiliar al Speranței. A fost o sărbătoare a revărsării de lumină peste toți cei aflați în comuniune cu surorile baziliene, prilej de întărire în credință și speranță, de reînnoire a angajamentelor luate, prin Botez și prin voturi, în fața lui Dumnezeu.



Sursa:https://www.eparhiaclujgherla.ro