Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Franța. Crucea de pe monumentul Sfântului Ioan Paul al II-lea va fi îndepărtată

 
Franța. Crucea de pe monumentul Sfântului Ioan Paul al II-lea va fi îndepărtată
  • 27 Oct 2017
  • 4871

Crucea de pe monumentul ridicat în memoria Sfântului Ioan Paul al II-lea, într-o localitate din Bretania, va trebui să fie îndepărtată. Acest lucru a fost hotărât de Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă franceză. Consiliul de Stat și-a explicat hotărârea prin faptul că crucea încalcă legea din 1905, privind separarea dintre Stat și Biserică.

Statuia, opera artistului rus Zurab Tsereteli, a fost așezată într-o piață din localitatea Ploermel, în anul 2006. Monumentul include o arcadă de piatră, deasupra căreia este așezată o cruce. Potrivit Consiliului de Stat, arcada și statuia ar putea rămâne, dar crucea trebuie eliminată, deoarece legea din 1905 interzice construirea de monumente religioase în locuri publice, cu excepția muzeelor, cimitirelor și a lăcașurilor de cult.

În luna aprilie 2015, tribunalul administrativ din Rennes a decis că întreaga operă (statuie, arcadă, cruce) din piața localității nu este compatibilă cu Constituția și cu legea de separare dintre Biserică și Stat, deoarece este vorba despre o operă prea „relevantă”. Înaltă de 8 metri și acoperită de o arcadă peste care e așezată o cruce, întreaga operă concepută de sculptorul rus, ar fi trebuit să fie îndepărtată în termen de 6 luni. Judecătorii au declarat că sentința „implică în mod necesar ca monumentul dedicat Papei Wojtyla, în forma în care este instalat la Ploermel, să fie retras din actualul sit”.

Această hotărâre a fost ulterior anulată de Curtea Administrativă de Apel din Nantes (decembrie 2015). În cele din urmă, a fost anulată din nou de Consiliul de Stat, pe motiv că crucea „spre deosebire de arcadă, constituie o emblemă religioasă a cărei instalare este contrară art. 28 al legii din 9 decembrie 1905”.

La sfârșitul anului 2014, aceeași siglă laicistă a reușit să elimine mai multe iesle de Crăciun, amplasate în mod tradițional în locurile publice.

 

Traducere: Liviu Ursu

 



Sursa:avvenire.it