Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Care este diferența dintre o bazilică și o catedrală?

 
Care este diferența dintre o bazilică și o catedrală?
  • 14 Noi 2017
  • 3416

Ocazional, un catolic, în Statele Unite sau oriunde în lumea asta, va întalni o clădire a bisericii care nu seamănă cu biserica parohială din care face parte. O astfel de clădire are o frumusețe nobilă și o istorie bogată în spate. Uneori aceste clădiri sunt numite bazilici, iar câteodată li se spun catedrale.

Care este diferența?

Bazilica

În Statele Unite sunt aproximativ 86 de bazilici răspândite în întreaga țară. Istoric vorbind, o bazilică este o clădire lungă, dreptunghilară, întâlnită în Roma Antică, cu o apsidă semicirculară în vârf. Apsida era, în mod tradițional, locul în care stătea un judecător roman sau un împărat. De fapt, se spune bazilică dintr-un motiv politic: cuvântul basilica provine din grecescul basileos și înseamnă rege. Astfel, basilica este locul în care suveranul stă, vorbește și comandă.

Creștinii au adaptat stilul public al clădirii într-unul de celebrare al sacrificiului, asociat regelui Isus. În felul acesta, Isus a fost văzut adevăratul conducator și judecător, înlocuind modelul liderilor romani. Odată cu trecerea anilor, acest tipar arhitectural a fost copiat în întreaga lume pentru nenumăratele biserci romano-catolice. Cele mai multe dintre bisericile vechi rămase au fost construite în stilul unei bazilici. Cu timpul, Papa a dăruit unor biserici titlul canonic de bazilică ce le acordă acestora anumite privilegii și distincții.

Bazilicile se pot clasifica în două categorii. Prima categorie, cunoscută sub numele de ”bazilici principale (majore)”, include doar acele biserici din Roma care au o semnificație istorică importantă, aici se încadrează următoarele: San Pietro, San Giovanni Laterano, Santa Maria Maggiore, San Paolo fuori le mura. A doua categorie, ”bazilici minore”, cuprinde mai multe biserici ce se găsesc în aproape toate țările lumii. Episcopii locali au înaintat cereri Romei pentru ca bisericile lor să primească titlul unei bazilici minore. O astfel de biserică trebuie să demonstreze că are o extraordinară frumusețe și o bogată istorie pentru a primi titlul.

A fi numită bazilică de catre Papa, o biserică beneficează de anumite privilegii cum ar fi: îi conferă o anumită prioritate în fața celorlalte biserici (nu în fața unei catedrale locale), dreptul unei conopaeum și a clopotului. Conopaeum-ul este un fel de umbrelă (cunoscută și sub numele de papiliosinicchio), care împreună cu clopotul era folosită pentru procesiunile ocaziilor oficiale.

 

 

Catedrala

            Denumirea de catedrală le este dată bisericilor centrale a unei eparhii, unde episcopul oficializează liturghiile importante. Termenul de catedrală provine de la prezența scanului episcopal, cathedra este echivalentul termenului scaun în limba latină. Episcopul stă pe acel scaun în timpul Sfintei Litughii sau a altor oficii liturgice care au loc în catedrală, așa cum basileos ”stă” în bazilică.

          Deseori catedrala este cea mai veche biserică din zonă și, în majoritatea cazurilor, i se oferă, în plus, titul de bazilică. În fiecare eparhie există, de regulă, o singură catedrală, în timp ce bazilicile pot fi mai multe. În zilele noastre, într-o eparhie de mare întindere geografică, o altă biserică poate primi numele de co-catedrală.

            Interesant este faptul că, Catedrala eparhiei din Roma – catedrala Papei ca episcop al Romei – nu este Basilica San Pietro, unde Papa celebrează multe liturghii. Basilica San Pietro nu aparține episcopiei din Roma, fiind localizată în statul independent Vatican. În schimp, catedrala eparhiei din Roma este San Giovanni Laterano. Înainte de a fi construită rezidența papală la Vatican, papii își aveau domicilul în Palatul Lateran.

 

Traducere: Orian Gabriela GeorgianaSursa:it.aleteia.org